Mali by sa záhradkári báť legionárskej choroby? Pre niekoho môže byť smrteľná

Legionárska choroba je závažná infekcia, ktorá u niekoho môže pripomínať chrípku, u niekoho spôsobiť zápal pľúc. Podľa pneumológa Imricha Mucsku z Nemocnice Staré mesto sú však milovníci rastlín v bezpečí.

04.10.2023 06:40
záhradný substrát Foto:
V pôdnych substrátoch sa nachádza iný kmeň baktérií ako napríklad v kontaminovaných chladiacich systémoch. Oba kmene však spôsobujú rovnaké ochorenie.
debata (2)

Zriedkavé ochorenie sa opäť objavilo aj na Slovensku. V Univerzitnej nemocnici Bratislava leží na ARO 47-ročná žena s legionárskou chorobou, ktorú si pravdepodobne priniesla z dovolenky. Napriek tomu, že bola zdravá, ochorenie má ťažký priebeh a musí byť napojená na pľúcnu ventiláciu. Baktéria Legionella pneumophila sa v lete rozšírila aj v poľskom regióne Podkarpatské vojvodstvo. Prvé prípady ochorenia boli identifikované v meste Rzeszów neďaleko hranice s Ukrajinou, neskôr sa rozšírila aj do iných oblastí. Legionárska choroba postihla 160 ľudí a vyžiadala si 22 obetí najmä medzi seniormi.

3 spôsoby nákazy

Najčastejšie predpokladáme, že sa nakazíme legionárskou chorobou, keď vdýchneme aerosol – hmlu, v ktorej sa nachádzajú malé kvapôčky vody kontaminované baktériami Legionella. Existujú však ďalšie spôsoby prenosu. Pri pití a náhodnom vdýchnutí tekutiny – napríklad, keď vám zabehne alebo pri sprchovaní vnikne voda do nosa a veľmi vzácne aj pri kontakte s infikovanou pôdou, keď sa rozvíri prach pri manipulácii s mulčom, zeminou alebo kompostom, ako sa uvádza na stránke www.health.nsw.gov.au.

Patricia Janeckova Čítajte aj Krásna speváčka Patricia Janečková nebola sama, toto ochorenie zabíja bez ohľadu na vek
Zriedkavá choroba

Legionárska choroba je závažná infekcia, ktorá u niekoho môže pripomínať chrípku, u niekoho spôsobiť zápal pľúc. Prejavuje sa horúčkou, zimnicou, kašľom, dýchavičnosťou, bolesťou svalov a hlavy, únavou, stratou chuti do jedla a hnačkou. Príznaky sa môžu vyvinúť počas 2 až 10 dní od vystavenia sa baktériám. Je ale celkom možné, že ste ju prekonali a ani o tom neviete, alebo vás baktérie, s ktorými ste prišli do styku, vôbec nenakazili. Riziko vážnejšieho priebehu tohto ochorenia rastie s vyšším vekom, u fajčiarov alebo osôb s oslabeným imunitným systémom. Legionárska choroba sa nešíri ale z človeka na človeka, lieči sa antibiotikami a môže si vyžadovať nemocničnú starostlivosť. U niektorých ľudí je smrteľná.

Nemáme sa čoho obávať

Na stránke www.health.nsw.gov.au radia lekári záhradkárom dodržiavať jednoduché preventívne opatrenia, aby sa nenakazili – napríklad nasadiť si respirátor pred otvorením vreca so substrátom, zeminu pred manipuláciou trochu navlhčiť a vždy si nakoniec umyť ruky.

Podľa pneumológa Imricha Mucsku z Nemocnice Staré mesto sú však milovníci rastlín v bezpečí. „Na žiadny prípad nákazy vdýchnutím prachu zo substrátu, mulču alebo kompostu si nespomínam,“ tvrdí odborník. Podľa neho nie je evidovaný ani prípad, keď sa niekto nakazil zo špinavých rúk.

Do kontaktu s týmto zriedkavým ochorením prišiel už niekoľkokrát. „Spomínam si na ženu, ktorá sa nakazila na výletnej lodi, keď sa napila kontaminovanej vody z kohútika. Ďalším prípadom bol muž, ktorý sa na chate v jarných mesiacoch napil odstátej vody, ktorá stála niekoľko týždňov vo fľaši,“ uzatvára tému legionárskej choroby pneumológ Imrich Mucska. Týmto spôsobom sme podľa neho vystavení väčšiemu riziku, ako pri záhradkárstve.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #záhradkári #legionárska choroba