Máte povolanie, z ktorého vám v budúcnosti hrozí demencia?

Sedíte celé hodiny v kancelárii za počítačom? Aspoň jednu výhodu má vaša práca.

08.10.2023 16:00
žena, ktorá si nevie spomenúť Foto:
Demencia je novodobý strašiak. V súčasnosti ňou u nás trpia desiatky tisíc ľudí, ale v budúcnosti toto číslo bude rásť rádovo.
debata

Ak máte povolanie, ktoré je fyzicky namáhavé, možno si niekedy poviete: Stále lepšie, ako celé dni sedieť zavretí v kancelárii. Existuje aj staré príslovie: Rýchle nohy, rýchly mozog. A lekári nás varujú, že sedenie je nové fajčenie. Ale naozaj je to tak? V práci trávime osem a pol hodiny a to je dosť. Podľa vedcov však záleží nielen na tom, či sa v práci dosť hýbeme, ale aj od samotnej povahy tejto pohybovej aktivity a práce samotnej.

Neodnesú si to len nohy a ruky, ale aj mozog

Nedávna štúdia objavila prekvapivú súvislosť medzi fyzicky náročnou prácou a zvýšeným rizikom demencie. Tento výskum, detailne popísaný v renomovanom vedeckom časopise The Lancet, naznačuje, že fyzicky náročné povolania môžu mať vplyv na zhoršovanie našich kognitívnych funkcií v neskoršom veku. Je také aj to vaše? Podľa nich existuje vzťah medzi fyzicky náročnou prácou a zvýšeným rizikom demencie. K ohrozeným patria ľudia, ktorí majú napríklad tieto povolania: opatrovateľky, sestry, farmári, obchodníci a chovatelia hospodárskych zvierat. Tí čelia o 15,5 percent vyššej pravdepodobnosti, že sa u nich vo vyššom veku vyskytne demencie, čo je prudký kontrast k miernemu 9-percentnému riziku pozorovaného u ľudí vo fyzicky menej náročných povolaniach.

žena sklada puzzle Čítajte viac Hrozí vám demencia, ak spĺňate viaceré z týchto 11 rizikových faktorov

Zažívate to v práci?

Prečo je to tak? Vedci identifikovali niekoľko hlavných dôvodov a nie všetky súvisia s fyzickou náročnosťou – napríklad s hodiny dlhého státia. Je to aj nedostatok autonómie v rozhodovaní, vysoko stresové prostredie a neustále sa zvyšujúce riziko vyhorenia. To všetko má prekvapivý vplyv na zdravie mozgu. Naopak, menej fyzicky náročné profesie ľuďom poskytujú viac prestávok, vďaka čomu sa môžu zregenerovať fyzicky aj mentálne, nepredstavujú také riziko. Aj keď toho máte v práci dosť, neznamená to, že by ste mali na pohyb zanevrieť. Práve naopak. Štúdia potvrdzuje prospešné účinky rekreačných fyzických aktivít. Pohyb vo voľnom čase, odlišný od toho v práci, je spojení so zníženým rizikom kognitívneho poškodenia, čo ponúka iskierku nádeje aj pre zamestnancov v rizikových sektoroch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #povolanie #demencia