Liečite si krvný tlak a cholesterol sami? Chyba. Hrozia vám tieto veci, nebezpečná je každá z nich

Ak zasa raz budete premýšľať, na koho sa pri problémoch s tlakom, búšením srdca alebo výpadkami pamäti obrátite, poraďte sa o tom najskôr so svojím lekárom. Bylinky alebo doplnky výživy vám asi nezakáže, ale nastaví vám liečbu, ktorá vám skutočne pomôže. A možno aj zachráni život.

11.10.2023 08:32
žena, srdce, tlak, tlakomer Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na infarkt myokardu a cievnu mozgovú príhodu zomiera každý rok príliš veľa ľudí. Znižuje sa aj veková hranica pacientov, ktorí trpia na rôzne srdcovo-cievne ochorenia. Vinníkmi sú civilizačné ochorenia, ako je obezita, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu, ktoré spôsobuje náš nezdravý sedavý životný štýl plný potešenia v podobe spracovaných potravín.

Často sa k nemu pridáva aj neochota so zvýšeným krvným tlakom a cholesterolom zmeniť svoje staré zvyky a podrobiť sa liečbe, ignorovanie preventívnych prehliadok, lebo „Mne nič nie je“ a svojvoľné vysadzovanie liekov, lebo „Ja sa už cítim fajn“.

Často sme experti doslova na všetko, ktorí veria rôznym povedačkám, lieky nahrádzajú bylinkami a babskými radami a alternatívnym spôsobom liečby, ktorý by obstál sotva v 19. storočí.

Technicky zdatnejší si svoju diagnózu aj s liečebným postupom dokážu za pár minút vygoogliť na internete alebo si dajú poradiť od neznámych ľudí v diskusnej skupine na sociálnych sieťach. Nie je predsa nutné utekať hneď s každou boľačkou za doktorom!

Samoliečba môže byť nebezpečná pri akejkoľvek zdravotnej diagnóze vrátane vysokého cholesterolu a vysokého krvného tlaku. Dôvodov je na to hneď niekoľko:

žena sklada puzzle Čítajte viac Hrozí vám demencia, ak spĺňate viaceré z týchto 11 rizikových faktorov
  1. Nesprávna diagnóza: Samodiagnosti­kovanie môže viesť k nesprávnej diagnóze. Symptómy, ako je vysoký cholesterol alebo krvný tlak, v skutočnosti môže spôsobiť iný – vážnejší, zdravotný problém.
  2. Zdravotné komplikácie: Ak nesprávne určíte príčinu vášho zdravotného problému a nesprávne si vyberiete prírodný liek, môžete zmeniť závažnosť a rýchlosť zhoršovania ochorenia.
  3. Zdravotné riziká: Pri niektorých prírodných liečivách môžu existovať interakcie s inými liekmi, ktoré už užívate, čo môže viesť k nebezpečným vedľajším účinkom.
  4. Chýbajúce monitorovanie: Pri samoliečbe môžete podceniť dôležitosť monitorovania a hodnotenia hladiny cholesterolu a krvného tlaku. To môže viesť k zanedbaniu závažných zdravotných problémov.
  5. Zmeškaná príležitosť na liečbu: Ak sa rozhodnete ignorovať návštevu u lekára a „samoliečiť sa“, môžete stratiť príležitosť získať včasnú a účinnú liečbu, ktorá by mohla zabrániť zhoršeniu vášho stavu a komplikáciám.
  6. Nesprávne dávkovanie: Pri samoliečbe môžete nevedome užívať príliš veľké dávky alebo nesprávne kombinácie prírodných liečiv, čo môže viesť k nežiaducim účinkom a zhoršeniu stavu.
  7. Časová strata: Ak zmeškáte príležitosť vyhľadať profesionálnu liečbu, môžu sa vaše zdravotné problémy zhoršovať a bude vám dlhšie trvať, kým sa stabilizujú alebo zlepšia.

Nezanedbávajte svoje zdravie

  • Nevynechávajte preventívne prehliadky.
  • Dajte si zmerať hladinu cholesterolu v krvi.
  • Pravidelne si doma merajte krvný tlak.
  • Ak máte zdravotné problémy, vyhľadajte lekára špecialistu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #diagnostika #samoliečba #cievne choroby