Zamorili Paríž, štípu, vyvolať môžu histamínovú alergiu aj psychické poruchy. Ako sa zbaviť týchto tvorov?

Viete, prečo sa vám naparovacia žehlička môže hodiť na dovolenke v hoteli? Ako prvá pomoc...

09.10.2023 17:56
posteľ s plošticami Foto:
Nepríjemní noční spoločníci - ploštice.
debata (3)

Paríž a ďalšie francúzske mestá sú zamorené hmyzom, ktorý saje krv. Spokojne si hniezdi v kinách, nemocniciach aj v súkromných domoch, zatiaľ čo úradníkov zachvátila panika, aby hlavné mesto neprišlo o svoju dobrú povesť ešte pred zahájením letných olympijských hier 2024. Podľa BBC mal za posledných päť rokov doma ploštice každý 10. obyvateľ Paríža a na obranu mesta lásky uvádza, že ploštice sú na vzostupe na celom svete. Podľa prieskumu Národnej agentúry pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a zdravia pri práci (ANSES), zverejneného v júli, sa zamorenie plošticami vyskytuje v 11 percentách francúzskych domácností bez ohľadu na ich príjem.

Sme úzkostlivejší

Ploštica ľudská je ako „domáci miláčik“, ide všade tam, kam idete vy. Najradšej cestuje inkognito v batožine, v oblečení, v lodnom kontajneri. Jozef Karvay z deratizačnej firmy Rentokil Initial tvrdí, že ploštice sa s otvorením hraníc pomerne dobre rozšírili aj u nás a v pravidelných intervaloch sú na vzostupe. „Mnohé kultúry, napríklad niektoré ázijské a arabské národy, nie sú také úzkostlivé ako my Európania a s plošticami si až takú hlavu nerobia,“ vysvetľuje Jozef Karvay. Podľa neho sa so zmenou zemepisných súradníc mení aj prístup hotelov. „Napríklad v USA sú najvyhľadávanejšie také zariadenia, v ktorých sa pravidelne deratizuje a majitelia hotelov sa tým aj radi pochvália. Tu u nás je to iné, deratizátora poprosia, či by nemohol zaparkovať v uličke za hotelom, aby sa nešírili reči.“

chirurgia, operacia Čítajte rozhovor Chirurg a súdny znalec: Aj zväčšovanie prsníkov môže byť rizikové, niektoré operácie majú dohru na súde

Odporný krvilačný hmyz

Ploštica ľudská je malý hmyz, ktorý sa živí najmä ľudskou krvou. Zatiaľ nebolo vedecky potvrdené, že by prenášal ochorenia, hoci sa už preukázalo, že sa v jeho črevách darí nebezpečným parazitom. Pri saní krvi sa zároveň aj vyprázdňuje, čo by potenciálne mohlo spôsobiť šírenie ochorení. Minulý rok Časopis Journal of Medical Entomology ale publikoval zaujímavú štúdiu, ktorá ukázala, že tieto krvilačné potvorky dokážu vyprodukovať pozoruhodné množstvo histamínu. Jediná ploštica ho za týždeň vyrobí viac ako 50 mikrogramov. Ako to robia a či to má nejaký vplyv na človeka, to je zatiaľ záhada. Pravdou je, že ploštice sú skutočným nebezpečenstvom najviac pre našu psychiku.

Výskyt ploštíc môže u niektorých ľudí viesť k rôznym psychickým až psychiatrickým problémom, ako sú poruchy spánku, úzkosti, pocit paniky, uvádza sa v správe ANSES.

Vydržia aj bez potravy

V noci a nadránom vyliezajú ploštice z úkrytu, aby sa napili krvi svojho hostiteľa. Sú pri tom také tiché, že väčšina ľudí si ani nevšimne, že sa k nim priblížili, až kým ich nezačne svrbieť pokožka. Ploštice sú tiež známe svojou schopnosťou prežiť dlhé obdobia bez potravy. Môžu vydržať niekoľko mesiacov bez krvi, čo z nich robí odolné parazity. Zaktivizuje ich až pach potu a CO2, ktoré vydychujeme. „Niekedy sa štípanec objaví hneď ráno, ale môže to trvať aj tri až sedem dní. Často si potom neviete spomenúť, odkiaľ ho vlastne máte,“ vysvetľuje expert na deratizáciu.

Takto na ne musíte!

Ak sa chcete uistiť, či ste si ploštice toto leto nepriniesli z dovolenky domov, hľadajte v škárach, v oblečení, dekách, medzi matracmi. „Rozopnite zips na návliečke, v ktorej je uložený matrac, prevráťte ju a pozrite sa na šev. Je to ich obľúbené miesto. Ak zbadáte niečo, čo vyzerá ako kávový „loger“, našli ste trus. Jasnú známku toho, že ste zamorení,“ vysvetľuje Jozef Karvay. Hniezdo nájdete aj medzi dvomi matracmi alebo v mieste, kde sa čelo postele dotýka matracu. Tam sa im naozaj dobre darí.

Ploštica posteľná je veľmi odolná, vydrží chlad aj – 18 stupňov Celzia. Ak sa jej chcete naozaj zbaviť, musíte jej poriadne podkúriť. „ Ak máte podozrenie, oblečenie a posteľnú bielizeň vyperte na teplote nad 60 stupňov Celzia, ideálne je, ak veci dáte do sušičky. Ak chcete vydezinfikovať matrac, použite parný čistič alebo naparovaciu žehličku. Pomaly prechádzajte po povrchu, aby ste plošticu zničili v každom jej vývojovom štádiu,“ radí expert.

Koniec jedného hmyzu

Môžete zavolať aj deratizátora, ktorý vám domov vystrieka. Asi po štyroch hodinách môžete poupratovať – zotrieť veľké plochy, povysávať. Odporúča sa nechať prípravok ešte pôsobiť niekoľko dní v rohoch izieb. „Mnoho ľudí šokuje, ak sa ich stav doma ešte zhorší a ďalšie ploštice začnú po postreku vyliezať,“ vysvetľuje Jozef Karvay. Tak to má byť a kritický stav je len prechodný. „Postrek obsahuje feromóny, ktoré ich majú prilákať. Za túto dobrotu však zaplatia životom.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #histamín #ploštice