Chirurg a súdny znalec: Aj zväčšovanie prsníkov môže byť rizikové, niektoré operácie majú dohru na súde

„Zväčšovanie prsníkov tak ako každý jeden chirurgický zákrok má svoje možné komplikácie a riziká. Zo svetových štatistík však vyplýva, že nie sú časté, skôr naopak. Patrí k nim napríklad pooperačné krvácanie, infekcia aj zmena polohy implantátov,“ hovorí plastický chirurg a súdny znalec v oblasti plastickej chirurgie Imrich Kováč.

08.10.2023 08:00
chirurgia, operacia Foto:
Realizácia viacerých zákrokov v jednej anestézii je bežná aj u nás.
debata

Aké sú najčastejšie problémy, s ktorými za vami pacientky ako za znalcom chodia?

Pri tejto otázke je potrebné najprv presne rozlíšiť dve podstatné veci. Prvou sú komplikácie, ktoré sa môžu vyskytnúť, a aj sa občas pri správnom postupe operatéra vyskytujú. Druhou je poškodenie pacientky pri nesprávnom postupe lekára. Našťastie sa v praxi stretávam skôr s prvou skupinou. Čiže lekár postupoval správne, avšak pri určitom percente pacientiek dochádza ku komplikáciám. Štatistika, hoci nízka, nepustí.

Imrich Kováč, plastický chirurg a súdny znalec... Foto: Pravda
Imrich Kovac Imrich Kováč, plastický chirurg a súdny znalec v oblasti plastickej chirurgie.

Aký postup je vhodný v takom prípade?

Vtedy je veľmi dôležitá správna komunikácia medzi lekárom a pacientkou. Lekár by nemal takú pacientku odbiť alebo ignorovať. Pacientka by zase nemala automaticky znevažovať odvedenú prácu chirurga. Niekedy je potrebná jedna alebo aj viacero reoperácií na nápravu daného stavu. To všetko by mal lekár pacientke vysvetliť ešte pri prvotnej konzultácii, keď podpisuje informovaný súhlas k operácii. Len dobre poučená a informovaná pacientka je správna pacientka.

Mamograficke vysetrenie Čítajte aj Ženy po mastektómii čakajú v poradovníku na rekonštrukciu prsníkov

V televízii beží seriál, v ktorom dvaja plastickí chirurgovia z USA naprávajú spackané operácie. Stretli ste sa s takými aj u nás?

Ako súdny znalec na plastickú chirurgiu s dlhoročnou praxou a tiež konzultant Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou som sa stretol už s rôznymi prípadmi. Bohužiaľ, niektoré boli ozaj vážne s trvalými následkami.

Aký bol najzávažnejší prípad, ktorý ste riešili?

Určite si spomínate na medializovaný prípad falošného zahraničného plastického chirurga, ktorý roky pôsobil v samom srdci Bratislavy a nenávratne poškodil niekoľko žien. Na sociálnych sieťach a internete mal vytvorenú veľmi silnú marketingovú kampaň. Prezentoval sa ako mentor plastickej chirurgie, ktorý školí našich chirurgov a opravuje ich nepodarky. Opak bol však pravdou.

Realizácia viacerých zákrokov v jednej anestézii je bežná aj u nás. Väčšinou sa združujú operácie tak, aby výsledný čas celkovej narkózy nepresiahol päť hodín.
Imrich Kováč, plastický chirurg

Až po viacerých sťažnostiach a trestných oznámeniach na jeho osobu to začali kompetentné úrady riešiť. Na našej klinike sme reoperovali niektoré z jeho pacientiek. Pri takých náročných opravách musíme hneď priamo povedať, že nie je možné očakávať nemožné. Podarilo sa nám síce značne zlepšiť ich stav, ale trvalé poškodenie odstrániť nedokážeme.

Niektoré ženy sa snažia ušetriť a za chirurgom vycestujú do inej krajiny. Obľúbené je v súčasnosti napríklad Turecko. Vidíte v tom riziká?

V každej krajine, tak ako aj u nás, nájdete chirurgov vynikajúcich, priemerných a, bohužiaľ, aj slabých. Preto by bolo nesprávne hodnotiť celok podľa časti. Nemám vôbec žiadne výhrady voči medicínskemu turizmu. Treba však pacientov upozorniť na jednu veľmi dôležitú vec.

Maximálny bezpečný objem implantátu si telo... Foto: SHUTTERSTOCK
obviazany hrudnik Maximálny bezpečný objem implantátu si telo „určí samo“.

Správne poskytnutá zdravotná starostlivosť neznamená len dobre zoperovať pacientku, ale aj previesť ju celým obdobím hojenia a regenerácie, ktoré u niektorých operácií trvá celé mesiace. Čiže v prípade, že sa objavia čo i len drobné komplikácie, treba včas a správne zasiahnuť, aby sa predišlo väčším problémom. To býva hlavný problém, pacientka sa domov vracia už po pár dňoch alebo maximálne po týždni. V prípade komplikácií musí hľadať odbornú pomoc doma a tú nie vždy nájde ľahko.

16 Paige Čítajte viac Toto si neuvedomujú ženy, ktoré si chcú nechať zväčšiť prsia

To sa jej nikto nechce ujať?

Ak do procesu hojenia zasiahne iný lekár, preberá aj časť právnej zodpovednosti za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Druhý aspekt je v tomto prípade finančný, a to, že ani ušetrené peniaze pri lacnejšej operácii v zahraničí nemusia stačiť na riešenie prípadných komplikácií doma.

Existujú nejaké trendy, ktoré sa pri zväčšovaní prsníkov menia?

Počas už skoro dvadsiatich rokov, čo pracujem v tomto odbore, sa menili niekoľkokrát trendy aj požiadavky žien. V začiatkoch to bola hlavne požiadavka na výrazný objem prsníkov. Čím boli prsia väčšie, tým boli klientky spokojnejšie. Prirodzenosť sa veľmi „nenosila“. Ako čas plynul, ženy začali klásť dôraz na prirodzenosť a trvalejší výsledok. Tento trend k nám prišiel zo Západu, kde ozaj veľké implantáty nepoužívajú, alebo len minimálne.

Patricia Janeckova Čítajte aj Krásna speváčka Patricia Janečková nebola sama, toto ochorenie zabíja bez ohľadu na vek

Niektoré ženy napriek tomu túžia po nadmernej veľkosti alebo chcú vyzerať ako bábika Barbie. Mali by dostať, o čo požiadajú?

To vyslovene závisí od konkrétneho chirurga, či je ochotný ísť do extrémov a riskovať zvýšenú pravdepodobnosť pooperačných komplikácií a prípadne stratu svojej reputácie. Tak u nás, ako aj v zahraničí sa väčšinou renomovaní plastickí chirurgovia vyhýbajú hazardným operáciám. Nie sú odkázaní riskovať, majú svoju početnú klientelu a dobré meno. K takýmto zákrokom sa častejšie uchyľujú lekári, ktorí sa potrebujú ešte zviditeľniť a snažia sa niečím zaujať.

Podľa čoho sa vypočítava maximálna veľkosť implantátu?

Maximálny bezpečný objem implantátu si telo „určí samo“. Dá sa vypočítať pomocou bodylogic merania a ešte aj priamo pri operácii môže chirurg toto meranie overiť pomocou vzorky – sizera.

chudnutie, žena pred a po Čítajte viac Chcete konečne schudnúť z brucha?

Všetko nad limit je už vysoko rizikové z medicínskeho aj estetického hľadiska. Ak žena túži po podstatne väčších prsiach, ako jej telo dovolí bezpečne prijať na prvýkrát, je potrebné urobiť reoperáciu, ale s časovým odstupom aspoň rok od prvej operácie. Počas tohto obdobia sa tkanivá zase trochu uvoľnia, aby bolo možné bezpečne vložiť väčší implantát.

Aj zo zbežného pohľadu poznáte, že ide o dielo chirurga, a nie prírody?

Určite nie hneď. Ak je práca chirurga excelentná, nie je to vôbec jednoduché. Implantáty nemusíte spoznať ani u ženy v plavkách.

Napríklad v Kórey si ženy nechávajú robiť hneď niekoľko operácií naraz v jednej anestéze, je to možné aj u nás?

Realizácia viacerých zákrokov v jednej anestézii je bežná aj u nás. Väčšinou sa združujú operácie tak, aby výsledný čas celkovej narkózy nepresiahol päť hodín. S dĺžkou narkózy totiž narastá aj riziko závažných komplikácií, ako sú hlboká trombóza či embólia.

Ako si Slovenky vyberajú chirurga? Foto: SHUTTERSTOCK
operácia ruka, rukavica, chirurg, operačná sála, chirurgia, nástroje Ako si Slovenky vyberajú chirurga?

V zahraničí a hlavne v USA nemajú problém uspať pacienta aj na 12 hodín. Majú totiž inak nastavenú legislatívu, ktorá v prípadoch takýchto estetických operácií kladie väčšiu zodpovednosť na pacienta než na lekára. Pacientka-klientka tam podpíše informovaný súhlas, kde je na všetky možné komplikácie upozornená a v prípade, že sa vyskytnú, nemôže z toho viniť chirurga.

Ako si Slovenky vyberajú chirurga? Dajú na odporúčanie známej, meno kliniky alebo cenu?

Každý sa riadi podľa iného kritéria. Myslím, že väčšina Sloveniek si vyberá podľa priamej skúsenosti, napríklad odporúčania kamarátky, sestry, známej. Ďalším kritériom je renomé operatéra a až potom meno kliniky. Najhoršie je, ak sa rozhodujete podľa ceny. Zdravie nie sú topánky alebo iný tovar, ktorý si môžete kúpiť v akcii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plastické operácie #plastická chirurgia #zdravotné riziká