Točí sa vám hlava, nespíte, ste podráždení alebo máte šum v ušiach?

Takmer pol milióna Slovákov nemá správne liečený vysoký krvný tlak.

16.10.2023 17:21
vysoký krvný tlak
Krvný tlak sa sám od seba neupraví.
debata

Poznáte hodnotu svojho krvného tlaku? A možno ani neviete, že ho máte zvýšený a mali by ste sa liečiť. „Vysoký krvný tlak (alebo artériová hypertenzia) je chronické ochorenie, keď v tepnách prúdi krv pod vyšším tlakom, čo má rôzne následky na cievy a srdce, ale i mozog, oči a obličky,“ hovorí kardiologička Stanislava Remišová z Ambulantného oddelenia NÚSCH.

Urobte si jasno v číslach

Krvný tlak je zložený z dvoch číselných hodnôt: systolický (horný) krvný tlak vyjadruje hodnotu, pod ktorou srdce vypudzuje krv do krvného riečiska, diastolický (spodný) tlak krvi je tlak, pod ktorým srdce nasáva krv.

Vysoký krvný tlak je definovaný ako opakovane nameraná zvýšená hodnota systolického krvného tlaku viac ako 140 mmHg a diastolického viac ako 90 mmHg.

Optimálny krvný tlak by mal byť pod 120/80 mmHg, ale existuje aj vyšší normálny tlak. Niektorí pacienti s vysokým rizikom by sa mali začať liečiť, aj keď dosahujú hodnoty 130–140/ 85–90 mmHg.

Existuje ešte izolovaná systolická hypertenzia, keď je zvýšený len systolický tlak nad 140 mmHg pri normálnom diastolickom tlaku menej ako 90 mmHg a izolovaná diastolická hypertenzia so zvýšením len diastolického tlaku nad 90 mmHg a s normálnym systolickým tlakom. Aj tieto hodnoty si však vyžadujú liečbu.

žena, srdce, tlak, tlakomer Čítajte viac Liečite si krvný tlak a cholesterol sami? Chyba. Hrozia vám tieto veci, nebezpečná je každá z nich

Prečo sa o tlaku toľko hovorí

Hypertenzia je často spojená so zvýšeným rizikom srdcových chorôb, cievnych problémov, mŕtvice a ďalších zdravotných komplikácií.

Častou otázkou, ktorú kladú pacienti v ambulancii kardiologička Stanislavy Remišovej, je: Prečo mám práve ja vysoký krvný tlak? U 95 percent pacientov sa nedá určiť jednoznačná príčina, zvýšený krvný tlak je výsledkom porúch hormonálnej, nervovej a obličkovej regulácie. Len asi u 5 percent pacientov ho spôsobuje iné ochorenie.

Existujú rizikové faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku. Patrí k nim strava s vysokým obsahom soli a tuku, nedostatok pohybu, vyšší vek, nadváha alebo obezita, stres, fajčenie, nadmerný príjem alkoholu, ale i genetická predispozícia.

Možno ste si aj vy povedali: toto sa ma netýka. Ak sa dobre cítim, nemôžem mať vysoký tlak. Také jednoduché to ale nie je. U mnohých pacientov sa vysoký krvný tlak vyvíja postupne a v úvodnom štádiu im nespôsobuje žiadne problémy. Príznaky sa dostavia až vtedy, keď vzniknú závažné komplikácie, preto sa vysokému krvnému tlaku hovorí aj tichý zabijak.

Že niečo nie je v poriadku, vám môže napovedať bolesť a točenie sa hlavy, potenie, podráždenosť, nespavosť alebo šum v ušiach. Je však celkom bežné, že sa vysoký krvný tlak neprejavuje žiadnymi symptómami.

Viete si ho správne odmerať?

Svoj krvný tlak by ste mali mať pod kontrolou a mali by ste poznať jeho hodnoty. Len občasné zmeranie v ambulancii lekára nestačí, pretože krvný tlak môže počas dňa kolísať. A možno trpíte syndrómom bieleho plášťa a v ambulancii pod vplyvom stresu vám opakovane namerajú vysoký krvný tlak, a pri tom v domácom prostredí môžete mať hodnoty v norme. Existuje aj maskovaná hypertenzia, keď je naopak krvný tlak pri občasnom meraní v ambulancii normálny, ale doma môže dosahovať zvýšené hodnoty.

Opakovane ste si namerali tlak nad 140/90 mmHg? Mali by ste sa vybrať k lekárovi, aby ste začali s liečbou. Ak sa vnútorne chlácholíte, že ešte počkáte a možno sa upraví aj sám, len klamete sami seba. Krvný tlak sa sám od seba nezlepší a nepomôže vám ani cesnak ani bylinky. Zato už aj relatívne malé zníženie o 10 mmHg systolického tlaku a o 5 mmHg diastolického tlaku vedie k redukcii napríklad cievnych mozgových príhod.

Liečba na mieru

Liečba zahŕňa úpravu jedálneho lístka a zmenu životného štýlu – zníženie príjmu kuchynskej soli, redukciu telesnej hmotnosti, zvýšenie pohybovej aktivity, zníženie nadmerného príjmu alkoholu, stop fajčeniu, dostatok spánku a vyhýbanie sa stresu. Už tieto úpravy môžu niektorým pacientom pomôcť dostať krvný tlak pod kontrolu, ale u väčšiny je potrebná aj medikamentózna liečba.

„Existuje široký výber moderných liekov, ktoré sa rozdeľujú do viacerých skupín podľa účinku, často sa kombinujú, aby sa znížil výskyt nežiaducich účinkov a posilnil sa ich efekt,“ hovorí kardiologička, ktorá ďalej vysvetľuje, že každý pacient potrebuje individuálny prístup a liečbu krvného tlaku ušitú na mieru. Ak pacientovi nesadne prvá alternatíva, existujú ďalšie možnosti, ktoré bude tolerovať lepšie.

shutterstock 1931311493.jpg TT Čítajte viac Krvný tlak sa vám v najbližších mesiacoch môže zvýšiť a tým aj riziko infarktu či mŕtvice. Pozrite si návod, ako ho mať pod kontrolou

Na celý život

Liečba zaberá, cítite sa dobre a vás sa zmocnilo nutkanie ju konečne ukončiť? Liečba hypertenzie je dlhodobá a väčšinou celoživotná a jej náhle vysadenie môže spôsobiť nekontrolovateľný vzostup krvného tlaku a dokonca ohroziť život. Ak rozmýšľate nad alternatívnymi metódami, kardiologička Stanislava Remišová vás sklame: „V oficiálnych odborných kardiologických odporúčaniach sa žiadne alternatívne metódy liečby neuvádzajú.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #krvný tlak #vysoký krvný tlak #tlak krvi