Zapáchajú, sú studené, opúchajú alebo mravenčia? Táto časť tela sa vám snaží niečo povedať

Môžu vás upozorniť na problémy, ktoré začínajú ďaleko od prstov na nohách. Niektoré príznaky sú celkom normálne, a iné si zaslúžia pozornosť lekára.

04.11.2023 17:28
bolesť chodidiel, nohy, nepohodlné topánky,... Foto:
Aj na chodidlách môžete sledovať rôzne zmeny, ktoré naznačujú ochorenia.
debata

Zapáchajúce nohy

Môže to byť nepríjemné, ale málokedy je to vážne. Väčšina ľudí si myslí, že zápach spôsobuje nadmerné potenie. Potné žľazy sú naozaj najaktívnejšie na našich chodidlách, samotný pot je ale bez zápachu. Uľahčuje však rast baktérií, ktoré sa živia našimi odumretými kožnými bunkami a produkujú pri tom zapáchajúce zlúčeniny síry. Taký tréning alebo stres potenie výrazne zvyšujú. Baktériám sa najlepšie darí v teplých a vlhkých priestoroch topánok. Ak chcete zastaviť zápach, denne si dôkladne umývajte nohy antibakteriálnym mydlom a dobre ich vysušte. Určite pomôže aj pravidelné odstraňovanie odumretých kožných buniek. Noste ponožky z prírodnej bavlny, ktorá absorbuje pot a umožňuje nohám dýchať. Potenie nôh môžu ovplyvňovať aj hormóny – v tehotenstve alebo v puberte. Ak sa nadmerne potíte, zvážte konzumáciu menšieho množstva živočíšnych potravín a kofeínu. Pomôcť vám môžu dezodoračné vložky, ale aj jednoduchý babský recept, podľa ktorého sa nohy namáčajú vo vychladenom čiernom čaji. Triesloviny v čaji totiž znižujú potenie.

diabetes, cukrovka Čítajte aj Osem mýtov o cukrovke, ktorým by ste nemali veriť

Studené nohy

Chronicky studené nohy sú klasickým znakom slabého krvného obehu, čo znamená, že krvi trvá dlhšie, kým sa dostane do periférnych častí tela. Môžu poukazovať aj na väčší problém, ako je ochorenie srdca, periférnych ciev alebo zúženie ciev, prípadne anémiu. K studeným nohám môže viesť aj nedostatočná činnosť štítnej žľazy, ale aj Raynaudov fenomén, ktorý spôsobuje kŕče v malých cievach na rukách a nohách, čo obmedzuje prietok krvi. To sa prejavuje zmenou farby kože (zbelením končekov prstov), studenou kožou a pocitmi, ako by vás bodali ihličkami. Keď sa prietok krvi vráti do normálu, prsty znovu pulzujú, brnia alebo opúchajú.

Opuchnuté chodidlá

Opuchnuté členky alebo chodidlá sú často dôsledkom konzumácie príliš slaného jedla, užívania niektorých liekov alebo dlhého státia. Je to aj častý vedľajší efekt tehotenstva. Chronicky opuchnuté nohy však môžu poukazovať na niečo vážnejšie, napríklad ochorenie obličiek, pečene alebo srdca, žilovú nedostatočnosť alebo hlbokú žilovú trombózu. Ak sa opuch nezmierni ani vykladaním si nôh alebo obmedzením príjmu soli, mali by ste navštíviť lekára.

Mravenčenie nôh

Pocity pálenia, necitlivosti alebo mravčenia v chodidlách často naznačujú poškodenie nervov, známe ako periférna neuropatia. Diabetes je častou príčinou neuropatie, ale môže byť aj dôsledkom iných ochorení vrátane ochorenia obličiek alebo pečene, autoimunitných porúch, ako je Sjögrenov syndróm (prejavuje sa zníženou produkciou sĺz a slín), lupusu, hypotyreózy a nádorov. K periférnej neuropatii môže viesť aj zneužívanie alkoholu, chemoterapia, úrazy a nedostatok vitamínov skupiny B. S mravenčením sa obráťte na svojho lekára, ktorý bude musieť identifikovať a liečiť základnú príčinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #studené nohy #zapáchajúce chodidlá #opúchajúce nohy