Nešíri sa bozkami, objatiami, podaním rúk, ani keď sa po niekom napijete alebo niečo zjete

Na Slovensku žije s HIV 1 585 ľudí, minulý rok k nim pribudlo 191 prípadov. O HIV/AIDS sa u nás veľmi nehovorí a často nemáme o tomto ochorení dostatočné informácie. Ľudia s HIV sú preto vystavení predsudkom či opovrhovaniu. S diskrimináciou sa veľmi často stretávajú aj pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

05.11.2023 15:42
vírus, HIV, AIDS Foto:
HIV je vírus, ktorý napáda imunitný systém.
debata

Komunitné centrum v Bratislave je otvorené pre všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s touto problematikou, chcú sa o nej dozvedieť viac, alebo by chceli pomôcť. HIV/AIDS totiž nie je len zdravotný, ale aj sociálny a morálny problém, ktorý sa týka celej spoločnosti.

„Nemôžeme zmeniť diagnózu HIV, ale môžeme zmeniť postoj k nej. Veríme, že každý má právo na rovnaké zaobchádzanie, ako aj prístup k zdravotnej starostlivosti, bez ohľadu na svoj HIV status,“ hovorí riaditeľ združenia Ján Koller, ktorý sa sám verejne priznáva k tejto diagnóze. Jeho snahou je zvýšiť povedomie o HIV a AIDS a pomáhať iným v zaradení sa do spoločnosti.

Liečba je dôležitá

HIV je vírus, ktorý napadá imunitný systém tela a uľahčuje postup iným chorobám, ako sú tuberkulóza, infekcie alebo niektoré druhy rakoviny. HIV možno liečiť antiretrovírusovou terapiou (ART). Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že ľudia s HIV, ktorí užívajú ART a majú nezistiteľnú vírusovú záťaž, neprenášajú HIV na svojich sexuálnych partnerov.

Dnes sa už dá aj s HIV žiť plnohodnotný život, fungovať ako súčasť spoločnosti, a pri tom nešíriť vírus ďalej. „Ponúkame pomoc, priestor na rozhovory či poradenstvo, ale tiež možnosť oddýchnuť si pri šálke kávy alebo čaju,“ podotýka Koller.

obézna žena telefonuje Čítajte aj Máte obezitu alebo nadváhu a hanbíte sa vyhľadať lekára?

Tak, ako sa dá predísť šíreniu rôznych sexuálne prenosných ochorení, dá sa predchádzať aj HIV, dôležitá je prevencia. Komunitné centrum preto bude aj miestom pre organizovanie prednášok, workshopov a ďalších podujatí na zvyšovanie povedomia a informovanosti o tejto problematike vrátane prevencie šírenia HIV a iných sexuálne prenosných ochorení.

Bozkami ani objatím to nedostanete

HIV sa šíri z telesných tekutín infikovanej osoby vrátane krvi, materského mlieka, spermy a vaginálnych tekutín, prípadne z matky na dieťa. Nešíri sa bozkami, objatiami, podaním rúk, ani keď sa po niekom napijete alebo niečo zjete.

Príznaky HIV sa líšia v závislosti od štádia infekcie. Choroba sa ľahšie šíri v prvých mesiacoch, keď si mnohí svoj stav ešte neuvedomujú a často nemajú žiadne príznaky, alebo sa ochorenie prejaví podobne ako chrípka. Až keď infekcia postupne oslabuje imunitný systém, pridávajú sa ďalšie príznaky, ako sú opuchnuté lymfatické uzliny, chudnutie, horúčka, hnačka, kašeľ. Neliečený HIV môže prejsť do AIDS, syndrómu, ktorý je prejavom najpokročilejšieho štádia ochorenia, a to aj po mnohých rokoch.

Test je jediný spôsob ako zistiť, či ste alebo nie ste infikovaný vírusom HIV

  • Môžete tak urobiť v 11 mestách na Slovensku.
  • Test má zmysel vykonať väčšinou až 3 mesiace po prípadnom rizikovom správaní.
  • Test je anonymný a bezplatný.
  • Existujú aj samotesty, ale na stránke Hivaids.sk sa dočítate varovanie, že sú určené len zdravotníckym pracovníkom a existuje riziko, že sám doma získate falošný výsledok, alebo si výsledok zle interpretujete.
  • Viac informácii získate aj na nonstop bezplatnej telefonickej linke AIDS pomoci 0800 666 777.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #AIDS #komunitn0 centrum