Prepadla som úplnej panike, cítila som sa osamelá, ako keby som nejakým spôsobom zlyhala, popisovala svoj stav herečka Naomi Watts

Týmto obdobím si prejdú všetky ženy, bez výnimky. Len asi 20 percent z nás má to šťastie, že si to nevšimne, ostatné sa musíme popasovať s niektorými z takmer 30 príznakov perimenopauzy.

07.11.2023 06:51
Naomi Watts Foto:
Herečka Naomi Watts.
debata

Možno to u vás začalo celkom nenápadne, plietli sa vám termíny v práci, roztržite ste hľadali okuliare, aj keď ste ich mali na nose. Možno ste sa v noci potili ako myš alebo večer nedokázali zaspať. Pleť ste mali zrazu akúsi suchú a vlasy jemné. Pristihli ste sa, že sa strácate v myšlienkach a banujete príležitosť, ktorú ste prepásli kdesi v mladosti. A tá únava. Ako by ste to ani neboli vy. Ak máte hlbšie po štyridsiatke, nebude to ani začínajúci Alzheimer, ani depresia, s veľkou pravdepodobnosťou ste sa dostali do perimenopauzy.

Prišlo to skôr, ako to čakala

Dnes už 55-ročná herečka Naomi Watts, ktorú ste mohli vidieť napríklad vo filme King Kong, si týmito príznakmi prešla predčasne už v 36. rokoch. V tomto období sa s manželom hercom Billym Crudupom snažili založiť si rodinu. Zmeny nálady, nočné potenie, migrény.

„Mala som pocit, že sa mi to vymklo spod kontroly,“ povedala pre časopis People. „Verím, že keby sa o menopauze rozprávalo viac, môj prechod by bol ľahší.“ Nemala sa s kým porozprávať, nemala žiadne informácie a lekár len skonštatoval: No, vy neotehotniete, podľa krvných testov sa blížite k menopauze. Na umelé oplodnenie nebola vhodnou kandidátkou. Prešla si úzkosťami, hanbou, zmätkom aj panikou a nakoniec sa jej po dvoch rokoch snaženia a liečby podarilo prirodzene otehotnieť. Dnes sa zasadzuje o zvyšovanie povedomia o menopauze, aby týmito stavmi už nemusela prejsť žiadna žena.

Ako sa stanoví diagnóza?

Diagnóza u žien nad 45 rokov je najmä klinická – na základe príznakov, ako je nepravidelný menštruačný cyklus, návaly tepla, výkyvy nálad, úzkosti, poruchy spánku, zmeny v genito-urinárnej oblasti. V mnohých prípadoch o nej napovedá už podrobná anamnéza a gynekologické vyšetrenie. U žien do 45 rokov sa k tomu indikuje aj vyšetrenie hormonálnych hladín z krvi.

Ako ste sa dostali až sem?

Prípad Noami Watts nie je typický, ale ani nezvyčajný. Väčšina žien však prechádza perimenopauzou až medzi 45. a 51. rokom života. Aj tak však prechod prichádza v tej najnevhodnejšej chvíli, keď sa všetko deje naraz – deti sa dostávajú do puberty, starnúci rodičia chorľavejú, v práci sú na vás kladené vysoké nároky, doma vám možno začína haprovať vzťah a hľadáte zmysel života. A do toho všetkého vaše telo prechádza veľkou zmenou.

Len u zlomku žien skončí menštruácia zo dňa na deň. Väčšinou býva menej častá a menej intenzívna, ale stáva sa, že sa cykly skrátia a prechodne môžeme menštruovať častejšie než pred tým. Je to ako na hojdačke.

V perimenopauze vyhasína funkcia vaječníkov, najskôr v nich tvorba hormónov kolíše, neskôr sa postupne ukončuje. Súčasne dochádza k zmenám v mnohých iných funkciách v tele, lebo vaječníky nepracujú izolovane. Vaječníkové hormóny majú receptory rozmiestnené po celom tele, prekvapivo i v oblasti tráviaceho traktu alebo kože.

Príznakov perimenopauzy je popísaných vyše tridsať. A dokážu výrazne strpčovať život. Podľa prieskumu, ktorý farmaceutka Leila Zajac nedávno iniciovala na tisícke slovenských žien, najviac nám znižujú kvalitu života návaly tepla alebo nočné potenie, náladovosť, priberanie, nervozita, bolesť hlavy, nespavosť a únava.

V priemere môžu trvať aj sedem rokov, no je to veľmi individuálne. U malého percenta žien príznaky pretrvávajú dokonca aj niekoľko rokov po menopauze.

horúčava, teplo, žena, ventilátor Čítajte viac Nemôžete spať, máte návaly, pocit úzkosti, ale bojíte sa hormónov?

Návaly tepla

Tieto príznaky postihujú až dve tretiny žien a často sú sprevádzané aj nadmerným potením, nevoľnosťou alebo búšením srdca. Návaly trvajú len niekoľko minút (výnimočne až 15 minút), a môžu mať rôznu intenzitu a frekvenciu. Prejavujú sa ako krátkodobý pocit tepla alebo ako horúčava, ktorá sa šíri v horných partiách tela a na tvári. Nával tepla niekedy vystrieda pocit chladu a zimnica. Väčšinou sa frekvencia a intenzita návalov zmierni v priebehu jedného až dvoch rokov.

Únava a poruchy spánku

„Až 40 až 60 percent žien má problém s nespavosťou,“ hovorí Leila Zajac. Mnoho žien má problémy s udržaním spánku, spánok často narúšať aj nočné potenie, úzkosti alebo časté nutkanie na močenie. Poruchy spánku pravdepodobne patria medzi hlavné dôvody, prečo sa v strednom veku cítime také vyčerpané. Únava však môže byť známkou aj iných zdravotných problémov, ako sú poruchy štítnej žľazy alebo nedostatok železa.

Výkyvy nálad

Počas perimenopauzy ženy zažívajú intenzívne výkyvy nálad. V jednom okamihu sa cítime v poriadku, no a vzápätí sa nám chce plakať alebo nás ovládne nekontrolovateľný hnev. Hormonálne zmeny môžu zhoršiť aj prejavy smútku. Nie je neobvyklé, ak sa nesprávne diagnostikujú ako klinická depresia. Nedostatok spánku, nedostatočný pohyb a nezdravý životný štýl pochmúrne nálady ešte zhoršujú.

Búšenie srdca

Estrogén nás chráni pred chorobami srdca, pomáha nám udržiavať kontrolu nad hladinou cholesterolu v krvi a bráni hromadeniu tukových vrstiev v tepnách. Počas perimenopauzy však hladina estrogénu začína klesať, riziko vývoja srdcovocievnych chorôb rastie, ale nie je celkom jasné, aký podiel na tom má perimenopauza a aký vek.

Suchá pokožka

Počas perimenopauzy dochádza k zmenám vo vaginálnej sliznici, stáva sa tenšou, suchšou a stráca pružnosť. Mení sa prirodzená mikroflóra, znižuje sa pH, tým je aj vyššie riziko pre vznik rôznych infekcií a zápalov v genito-urinárnej oblasti. Estrogén pôsobil ako prirodzený lubrikant. Teraz jeho nedostatok ovplyvňuje sexuálny život, ale aj bežné aktivity, ako je výber spodnej bielizne alebo jazdu na bicykli. Pravidelné používanie hydratačných prípravkov a lubrikantov pred stykom môže veľmi pomôcť.

Ale suchosť sa v tomto období môže vyskytnúť aj v iných častiach tela – v ústach, tráviacom trakte, na koži a v očiach.

matka, žena, staršia žena Čítajte rozhovor Netvárte sa, že sa nič nedeje. Toto obdobie je pre nás ženy veľmi dôležité

Urologické problémy

Nedostatok estrogénu sa prejavuje aj v oblasti panvového dna, ktoré tvoria dôležité svaly, chrániace črevá, močový mechúr a maternicu. Tieto svaly majú významný vplyv aj na sexuálne vzrušenie. S vekom sa častejšie vyskytuje nutkanie na močenie, opakované nočné močenie a inkontinencia moču. Tieto problémy sú čiastočne spôsobené dráždivým močovým mechúrom a nedostatkom hormónov.

Nízky sexuálny apetít

Nízky sexuálny apetít počas stredného veku môže byť ovplyvnený rôznymi faktormi, vrátane hormonálnych zmien a únavy. Do hry vstupujú aj psychologické aspekty, ako je nízke sebavedomie, prírastok hmotnosti a podráždenosť. Pravidelný orgazmus (či už s partnerom alebo bez neho) má aj svoje zdravotné výhody. Okrem toho, že je prospešný pre fyzické a psychické zdravie, má pozitívny vplyv aj na panvové dno.

Osteoporóza

S poklesom hormónov sa stráca aj kostná hmota. Vedeli ste, že v prvých piatich rokoch menopauzy môžete prísť až o 20 percent kostnej hmoty? Do istej miery môžeme osteoporóze predchádzať pravidelným pohybom, posilnením svalov, stravou bohatou na vápnik a užívaním vitamínu D. Rizikovými faktormi pre vznik osteoporózy sú aj fajčenie, sedavý životný štýl, predčasná menopauza, nedostatok vitamínu D, denný príjem alkoholu, ale aj dlhodobé užívanie kortikosteroidov alebo antiepileptík.

Menopauza môže mať aj pozitívne účinky

Po menopauze môže vymiznúť endometrióza, aj nezhubné hrčky v sliznici maternice (myómy). Zaobídeme sa už aj bez antikoncepcie a nemáme problémy s menštruáciou. Rovnako tak môžu v menopauze vymiznúť hormonálne podmienené migrény. V rozpore so všeobecným presvedčením, kvalita života niektorých žien sa po menopauze môže skutočne zlepšiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Naomi Watts #menopauza #perimenopauza