Prvé komunitné centrum HIV/AIDS otvorili v Bratislave

V Bratislave funguje Komunitné centrum HIV/AIDS Slovensko, prvé svojho druhu. Nové komunitné centrum má poskytovať bezpečné prostredie pre ľudí s HIV, ale aj priestor pre tých, ktorí by sa o tejto problematike chceli dozvedieť viac.

04.12.2023 14:00
HIV, AIDS Foto:
Od začiatku monitorovania prípadov HIV/AIDS v Slovenskej republike v roku 1985 do konca júna 2023 bolo registrovaných u občanov SR aj cudzincov dohromady 1 576 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti.
debata

Za vznikom komunitného centra stojí občianske združenie HIV/AIDS Slovensko. Jeho snahou je zvýšiť povedomie o HIV a AIDS, bojovať proti pretrvávajúcej stigmatizácii a diskriminácii ľudí žijúcich s vírusom HIV a pomáhať im v zaradení sa do spoločnosti. Je totiž dôležité si uvedomiť, že HIV/AIDS nie je len zdravotný, ale aj sociálny a morálny problém, ktorý sa týka celej spoločnosti.

„Nemôžeme zmeniť diagnózu HIV, ale môžeme zmeniť postoj k nej. Veríme, že každý má právo na rovnaké zaobchádzanie, ako aj prístup k zdravotnej starostlivosti, bez ohľadu na svoj HIV status,“ hovorí riaditeľ združenia Ján Koller. Otvorením komunitného centra vytvorilo občianske združenie doteraz chýbajúci priestor a bezpečné prostredie pre ľudí žijúcich s HIV na Slovensku, ale nielen pre nich. Komunitné centrum je otvorené pre každého, teda aj pre tých, ktorí by mohli prísť, alebo prišli do kontaktu s touto problematikou a chcú sa o tejto téme dozvedieť viac. Rovnako je otvorené pre tých, ktorí by chceli v tejto oblasti pomôcť.

Ricardo Massmann, infektológ, Čile, HIV Čítajte rozhovor Infektológ Massmann o HIV pozitívnych pacientoch v SR: Pripadá mi nefér súdiť ich, pre mnohých je to osobná dráma

Tak, ako sa dá predísť šíreniu rôznych sexuálne prenosných ochorení, dá sa predchádzať aj HIV, dôležitá je prevencia. Avšak ani to, že človek má HIV,neznamená, že je to koniec sveta a nemôže žiť plnohodnotný život bez toho, aby vírus šíril ďalej. Dôležitá je liečba.

„Ponúkame pomoc, priestor na rozhovory či poradenstvo, ale tiež možnosť oddýchnuť si pri šálke kávy alebo čaju,“ podotýka Koller. Komunitné centrum je tiež miestom pre organizovanie prednášok, workshopov a ďalších podujatí na zvyšovanie povedomia a informovanosti o tejto problematike vrátane prevencie šírenia HIV a iných sexuálne prenosných ochorení. Pripravuje tiež komunitné podujatia neformálnejšieho charakteru. Oddýchnuť a zrelaxovať sa dá tiež v záhrade komunitného centra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #HIV #AIDS #komunitné centrum #infektológ