Okamžitá stopka úzkosti a paniky. Vyskúšajte tento postup, funguje perfektne

Dnešná doba nie je jednoduchá a dôvodov, prečo sa stresovať či pociťovať úzkosť alebo paniku, je viac ako dosť. Veľmi účinným spôsobom, ako sa rýchlo a spoľahlivo upokojiť, je pomalé a hlboké dýchanie. Efekt vás prekvapí, vyskúšajte.

25.01.2024 06:00
vitamín C Foto:
Na svojej duševnej pohode môžete aktívne pracovať, nenechávajte sa unášať negatívnymi pocitmi či emóciami.
debata

Protistresové dýchanie sa možno jednoducho naučiť, venovať mu denne zopár minút, aby sa zautomatizovalo. A keď príde náročnejšia situácia, možno ho rýchlo vytiahnuť „zo zásuvky“ a použiť. Zrejme budete prekvapení, ako môže taká jednoduchá vec výrazne a v krátkom čase pozitívne ovplyvniť psychický stav.

Ako na nácvik? Ľahnite si na rovnú podložku, jednu ruku si položte na hornú časť hrudníka a druhú na hornú časť brucha, medzi rebrové oblúky. Práve tam sa nachádza bránica, veľmi dôležitý sval ľudského tela, ktorý ovplyvňuje kvalitu dýchania či správny telesný postoj.

Keď sa pripravíte, nadýchnite sa z plných pľúc do brucha a sústreďujte sa na to, aby sa vzduch dostal aj pod nižšie položenú ruku. V tomto bode sa môžete rozhodnúť, či do dýchania zapojíte aj hrudník. Ak bude dychová vlna pokračovať vyššie, hrudník pri nádychu zdvihnete rovnako ako brucho. Môžete ho však z dýchania vynechať a trénovať len v oblasti brucha, prípadne to striedať.

astma - dýchanie - respirátor - nos - nosohltan - priedušky Čítajte viac Správny pohyb a dýchanie pri astme

Pravidlo troch a šiestich sekúnd

Vydýchnite so zatvorenými ústami, prípadne so zošpúlenými ústami s použitím brušných svalov. Pri výdychu najskôr klesne brucho a potom hrudník. Dych má byť pomalý a hlboký, nádychu venujte tri sekundy, výdych bude dlhší, päť až šesť sekúnd. Medzi nádychom a výdychom si ešte na zlepšenie účinnosti môžete urobiť krátku pauzu.

Toto cvičenie robte ráno a večer aspoň desať minút. Veľmi dôležitou súčasťou je vedomé pozorovanie jednotlivých nádychov a výdychov, aj sústredenie na samotný dych pomáha odvádzať z tela negatívne myšlienky a pocity. Tento spôsob dýchania je veľmi účinný i v prípade záchvatu paniky, kedy veľa ľudí dýcha rýchlo a veľmi povrchne, čo stav ešte len zhoršuje.

Hlboké a pomalé dýchanie má okrem zníženia stresu a úzkosti aj ďalšie pozitívne účinky na zdravie. Zlepšuje dýchanie, pretože umožňuje využiť plnú kapacitu pľúc. Rovnako zlepšuje okysličenie organizmu. Viac kyslíka v organizme znamená príliv energie, keďže kyslík potrebuje každý orgán ľudského tela, aby dokázal dobre fungovať.

Pozitívny efekt spozorujete aj na trávenie, dokonca na refluxnú chorobu. Zlepší sa tiež pozornosť, sústredenie a pamäť. A v neposlednom rade má správne dýchanie vplyv aj na uvoľnenie svalov a zlepšenie držania tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #stres #držanie tela #dýchanie #psychika #chybné držanie tela #hlboké dýchanie #bránica #úzkostná porucha