Obávané pľúcne ochorenie sa prejaví nezvyčajným príznakom. Môže pripraviť o život

Zníženie fyzickej aktivity, dýchavičnosť či nezvyčajné pískanie alebo vŕzganie pri dýchaní, ale aj zvýšený krvný tlak. To sú príznaky, ktoré môžu poukazovať na prítomnosť vážneho pľúcneho ochorenia. Najčastejšou príčinou chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) je podobne ako rakovine pľúc cigaretový dym.

26.01.2024 16:00
astma, pľúca, inhalačný kortikoid, sprej,... Foto:
Toto ochorenie vážne zasiahne do života.
debata (2)

Medzi najzávažnejšie pľúcne ochorenia patrí okrem zápalu pľúc, astmy, rakoviny či tuberkulózy aj chronická obštrukčná choroba pľúc. „Je to progresívne ochorenie, pri ktorom dochádza k zúženiu dýchacích ciest, k zmenšeniu objemu pľúc a obmedzeniu prietoku vzduchu do a z pľúc. Zahŕňa niekoľko stavov, vrátane chronickej bronchitídy a pľúcneho emfyzému (rozdutie, zväčšenie pľúc),“ vysvetľuje pneumológ nemocnice v Zlatých Moravciach Ladislav Solčiansky.

Začína zväčša ochorením priedušiek – chronickou bronchitídou. Vyvíja sa dlhé roky a častokrát sa prejaví až vo vyššom veku. Vtedy je dýchavičnosť a zníženie fyzickej aktivity častokrát pripisovaná veku. Nositeľovi v rannej fáze ochorenia zvyčajne nespôsobuje závažnejšie problémy.

„V neskorších štádiách je typické pískanie alebo vrzgoty pri dýchaní. Pacient má v dôsledku zúženia dýchacích ciest problém najmä s výdychom. Typickým pridruženým ochorením je tiež vysoký krvný tlak. V konečnej fáze ochorenia je poškodenie pľúcneho tkaniva nezvratné a v takom rozsahu, že hrozí zlyhanie tohto životne dôležitého orgánu,“ udáva skúsený pneumológ.

Felix Slováček Čítajte viac Sú na tom ľudia oveľa horšie, tak sa nesťažuj. Známej českej speváčke sa vrátila rakovina a toto odkazuje ľuďom

Rizikom je fajčenie

Rizikovým faktorom vzniku ochorenia je fajčenie či vystavenie sa škodlivým látkam, ako sú prach a dym, a to najmä v uzavretom prostredí, ktoré ak pretrváva, ochorenie sa rozširuje a vzniká emfyzém. V neposlednom rade môže CHOCHP zapríčiniť aj genetický faktor často súvisiaci s nedostatočným alebo chybným produkovaním takzvaného proteínu alfa-1 antitrypsín.

Už z názvu vyplýva, že ide o chronické ochorenie, teda je nanajvýš dôležité pravidelne sledovať príznaky a tie konzultovať s lekárom. Dýchavičnosť, pískanie pri dýchaní alebo opakované infekcie horných dýchacích ciest nezanedbávajte, môžu napovedať, že ide o tento problém.

„Liečba s pomocou medikamentov, oxigenoterapie (kyslíková terapia), fyzioterapie či rehabilitácie na posilnenie pľúcnych svalov pomáha zlepšiť schopnosť dýchať a zvýšiť fyzickú kondíciu pacienta, no zastavenie fajčenia je kľúčovou súčasťou liečby. Pacient trpiaci chronickou obštrukčnou chorobou pľúc by sa zo všetkých síl mal snažiť vyhnúť baktériám a vírusom, pretože aj obyčajná chrípka pre neho môže znamenať vážne komplikácie a v horšom prípade aj smrť,“ uzatvára skúsený lekár.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký tlak #chronická obštrukčná choroba pľúc #pľúca #pľúca a priedušky