Málo známy vitamín krásy. Vďaka nemu prestanú padať vlasy, lámať sa nechty a pokožka znovu získa sviežosť

Vitamín H je tak trochu v tieni ostatných, známejších vitamínov. Azda všetci vedia, že céčko a déčko nám slúžia na posilnenie imunity, áčko podporuje zrak, avšak čo ponúka neznáme háčko?

03.02.2024 10:00
blondínka, blond, vlasy, úsmev, relax, žena Foto:
Vitamín H je dôležité pre zdravé a krásne vlasy.
debata

Vitamín H má ešte dve pomenovania, nájsť ho môžete aj pod názvom vitamín B7 (patrí teda do skupiny vitamínov B) alebo biotín. Zaujímavý je pôvod jeho názvu, súvisí s nemeckým výrazom pre vlasy a pokožku, teda Haar und Haut.

Háčko nie je v porovnaní so svojimi „bratmi“ menej významné, práve naopak. Je životne dôležité, slúži nám na vznik energie, potrebujeme ho aj na správny metabolizmus tukov, sacharidov aj aminokyselín, teda základných stavebných prvkov bielkovín. Podieľa sa tiež na psychických funkciách, pôsobí ako prevencia depresie a únavy.

Dôležitú rolu má tento vitamín aj v liečbe cukrovky predovšetkým druhého typu, ktorá vzniká hlavne v dôsledku nezdravej stravy s nadbytkom tukov a cukrov. Háčko znižuje hladinu cukru v krvi a chráni pred neurologickým poškodením, ktoré diabetes často spôsobuje.

fénovanie vlasov Čítajte viac Chodíte spať s mokrými vlasmi? To majú kvasinky v hlave určite radosť

Prirodzené zdroje vitamínu

Vitamín B7 sa však užíva najmä na zlepšenie vzhľadu, preto sa mu aj hovorí vitamín krásy. Už mierny nedostatok pocítia naše nechty, vlasy i pokožka. Vlasy môžu padajú a zhorší sa ich kvalita. Predpokladá sa, že nedostatok biotínu môže spôsobovať aj skoršie a výraznejšie šedivenie vlasov.

Pokožka je suchá, bledá a šupinatá, vyzerá staršie, unaveno, viac sa na nej vyskytujú ekzémy, akné či seboroická dermatitída. Nechty sa môžu lámať a olupovať.

Prirodzeným zdrojom vitamínu H je hovädzie mäso (najmä hovädzia pečeň a obličky), vajíčka, hlavne žĺtok, mlieko, obilniny, orechy, napríklad mandle, vlašské orechy či lieskové oriešky, ďalej sójové bôby, šošovica, celozrnná ryža, ovsené vločky, tvaroh, mrkva, cibuľa, špenát, sezamové semienka či kvasnice.

Časť biotínu si vytvára ľudský organizmus sám. Môžeme ho však prijať aj vo forme výživových doplnkov a obsahujú ho i niektoré kozmetické prípravky.

Koľko biotínu denne potrebujeme?

Presná hodnota nie je stanovená, u dospelých, tehotných a dojčiacich žien sa však odhaduje na 30 až 60 µg denne. Strava a vnútorná produkcia organizmu dokážu túto potrebu zväčša pokryť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #krása #vitamíny #nechty #biotín