Psa sa vzdávať nemusíte ani s alergiou. Ktoré rasy sú najvhodnejšie?

Dávno už neplatí, že alergik nesmie mať doma psa či iné zvieratko so srsťou. Musí si len správne vybrať vhodné plemeno, ktoré jeho zdravotné problémy nezhorší. V prípade alergie priamo na psa sa toto domáce zviera vlastniť, samozrejme, neodporúča.

05.02.2024 06:00
dieťa - batoľa - pes Foto:
Psa sa nemusíte vzdať, ani keď trpíte alergiou.
debata

„Ak ste alergikom alebo máte alergika v rodine, nemusíte sa vzdávať predstavy mať štvornohého spoločníka. Existujú plemená psov, ktoré sú aspoň čiastočne hypoalergénne (majú teda menšie množstvo alergických účinkov). Dôležité je pravidelné kúpanie a česanie psa, ktoré môže pomôcť znižovať množstvo alergénov v domácom prostredí. Okrem toho by nemal mať domáci miláčik prístup do spálne,“ radia odborníci zo stránky Alergológovia a imunulógovia Slovenska, čo je oficiálna facebooková stránka Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie pri Slovenskej lekárskej spoločnosti a občianskeho združenia Spoločnosť alergológie a klinickej imunológie.

Pri výbere vhodného plemena treba zvážiť aj ďalšie aspekty, hlavne veľkosť psa. „Čím väčšia plocha pokožky, tým viac alergénov sa uvoľňuje,“ upozorňujú odborníci. Podstatný je aj druh srsti, pričom sa rozlišujú tri základné. Prvú majú zvieratá, ktoré pĺznu. Ďalej sú plemená, ktorých srsť pripomína ľudský vlas, a tretím druhom sú bezsrsté plemená. Najlepšie pre alergikov sú psy, ktoré toľko nepĺznu alebo sú bezsrsté.

Vhodné typy plemien sú preto napríklad yorkšírsky teriér, maltézsky psík, pudle, bichon alebo mexický a čínsky naháč. Ďalej basenji, čínsky chocholatý pes, havanský psík, komondor či fúzač veľký.

„Alergia pritom nevzniká na samotnú srsť, ale na alergény, ktoré sú prítomné v slinách, pote alebo odlúpených epitelových bunkách kože,“ vysvetľujú lekári. Práve tieto alergény sa zachytávajú na srsti.

Unipharma, pr, nepouzivat Čítajte viac Jarné a letné alergie. Ako ich riešiť?

Pes zvyšuje roztočové alergény

V prípade, ak vy sami alebo váš blízky trpí alergiou na psa, nie je vhodné nad kúpou domáceho zvieratka uvažovať. „Okrem toho prítomnosť psa aj iných zvierat v domácnosti zvyšuje aj prítomnosť roztočových alergénov. Istú pomoc môže predstavovať čistička vzduchu,“ odporúčajú alergológovia.

Samotná alergia na psa sa dá liečiť alergénovou imunoterapiou, avšak ak už je prítomná, najlepšou liečbou je, žiaľ, odstránenie zdroja alergických problémov z domácnosti.

Alergénová imunoterapia stojí na rovnakom princípe ako očkovanie. Spočíva v pravidelnom podávaní alergénu, ktorý u pacientov vyvoláva alergickú reakciu. Cieľom je, aby pacient získal znášanlivosť voči alergénu. V súčasnosti je to jediná liečba, ktorá pôsobí priamo na podstatu ochorenia a príznaky alergie môžu vďaka nej úplne zmiznúť. Tento druh terapie tiež znižuje riziko, že chorý dostane ešte ďalšie druhy alergie či dokonca astmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #imunoalergológia #peľová alergia #astmatici