Takto nadmerné pitie likviduje organizmus. Nebude to pekné čítanie...

Pravidelný prísun nadmerných dávok alkoholu spôsobuje celý rad onkologických ochorení, prispieva k infarktu a mŕtvici, poškodzuje pečeň...

07.02.2024 11:00
alkohol, žena, kamarátky, párty Foto:
Alkohol spôsobuje aj úbytok kostnej hmoty.
debata

Zdravá miera pitia alkoholu neexistuje. Každá dávka alkoholu a každý alkohol prináša nejaké riziká, poukázal na to riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Košiciach Boris Bodnár. Z hľadiska poškodenia zdravia podľa neho neexistuje rozdiel v konzumácii vína, piva či destilátov. „Rozdiel medzi týmito typmi alkoholu nie je absolútne žiadny. Každý má nejaký objem samotného alkoholu ako chemickej látky,“ vysvetlil.

Upozornil, že akákoľvek konzumácia alkoholu je rizikovým správaním, ktoré vedie k ďalším zmenám. „Najčastejšie k zmene v dávke alkoholu, pretože tolerancia na alkohol výrazne narastá, a teda z jedného piva môžu byť dve alebo z jednej dávky alkoholu dve dávky alkoholu a v priebehu roka alebo niekoľkých rokov ten konzum alkoholu prináša ďalšie komplikácie," ozrejmil.

Už prvá dávka alkoholu podľa odborníka ovplyvňuje telesné a psychické funkcie tela. „Či je to porucha koordinácie, porucha výslovnosti, menia sa metabolické funkcie," priblížil.

Natália Pažická Čítajte viac Táto známa tvár skoncovala s pitím: „Doma nemáme ani poháre na víno.“ Dôvod prekvapí

Rakovina, infarkty…

Chronický pravidelný konzum vysokých dávok alkoholu spôsobuje závažné ochorenia ako napríklad onkologické ochorenia (typicky rakovinu hrubého čreva a konečníka). Rakovina sa často objaví u alkoholikov aj v ústej dutine, na jazyku či v hrtane.

Alkohol zaťažuje a poškodzuje pečeň (cirhóza, zápal, rakovina), ničí tráviaci systém (zápaly žalúdka, čriev a slinivky, žalúdočné vredy), znižuje tiež obranyschopnosť organizmu. Prispieva k vysokému krvnému tlaku a srdcovým arytmiám (nepravidelnosti pulzu), dokonca k infarktu myokardu a k náhlej cievnej mozgovej príhode.

Mužov nepoteší, že konzumácia alkoholických nápojov vedie k problémom s erekciou či spôsobuje predčasnú ejakuláciu. A najmä pre ženy je nepriaznivá informácia, že nadmerné pitie vedie k úbytku kostnej hmoty a vyplavovaniu vápnika z kostí. Nadváha je ďalší bežný problém ľudí, ktorí pijú nad mieru.

staroba, pamäť, demencia, Alzheimer Čítajte viac Demencia? Tieto faktory ju môžu spustiť, veľa z nich máme vo vlastných rukách

Zmenená osobnosť

Alkohol spôsobuje aj zmeny v psychickej oblasti, konzumentovi nadmerných dávok sa mení osobnosť, môže byť agresívnejší, depresívnejší, narušuje sa mu úsudok, rozumové schopnosti. Charakteristické sú problémy so spánkom, únava aj poruchy pamäte.

Užívanie alkoholu výrazne zhoršuje aj vzhľad človeka. Typické pre alkoholikov sú červená tvár, horšia kvalita pleti, rozšírené žilky na lícach, tmavé škvrny na pokožke, ktorá zároveň stráca pružnosť, je ochabnutá a napuchnutá. Bežné je vypadávanie vlasov.

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #alkoholizmus #cirhóza #rakovina hrubého čreva #mozgová mŕtvica #infarkt myokardu #rakovina hrubého čreva a konečníka