Ako jediní na Slovensku operujú deformity nohy bez jaziev

Nová metóda prináša riešenie pre mnohé diagnózy na nohe, ako sú diabetická noha, vbočený palec, kladivkovité prsty či spadnutá klenba, nezanecháva jazvy a výrazne skracuje čas rekonvalescencie.

08.02.2024 16:00
roman totkovic
Primár Roman Totkovič pri práci.
debata

Primár Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny nemocnice v Košiciach-Šaci Roman Totkovič realizuje novú operačnú techniku ako jediný na Slovensku. Technicky náročná operácia vyžaduje tréning a dobré teoretické vedomosti.

Operačný výkon sa robí pomocou frézy, ktorá sa zavedie cez kožu prostredníctvom milimetrového rezu. „Týmto spôsobom je možné kosť píliť alebo frézovať a taktiež ju posunúť do nového postavenia. Následne sa kosť cez malý rez na koži fixuje skrutkou,“ opisuje postup novej operačnej techniky Roman Totkovič, skúsený operatér špecializujúci sa na ortopédiu nohy a členka.

Šetrenie tkanív

„Môžeme ňou riešiť takmer všetky deformity prednej časti nohy. ako je vbočený palec, kladivkovité prsty a spadnutá klenba, ale aj problémy diabetickej nohy či achilovej šľachy. Túto miniinvazívnu metódu vieme použiť aj pri stavoch, kde by otvorená operácia ani nebola možná,“ uvádza primár.

Výhodou novej techniky v porovnaní s inými operačnými postupmi je šetrenie mäkkých tkanív, bezproblémové hojenie kosti, oveľa nižšie bolesti pacienta a časový faktor. „Operácia spadnutej klenby a deformity prstov sa z trištvrte hodiny až hodiny skracuje na pár minút. Niekedy môže operačný výkon naopak trvať dlhšie, napríklad pri operácii vbočeného palca. Podstatnou výhodou je však menšie poškodenie mäkkých tkanív,“ vysvetľuje ortopéd.

Ďalším benefitom operačného zákroku je fakt, že väčšinu jaziev po tejto operácii takmer nie je vidieť. Prítomná je iba niekoľko milimetrová jazva, ktorá vzniká z potreby zavedenia skrutky. Vďaka novej technike sa výrazne skracuje tiež doba rekonvalescencie pacienta. V závislosti od typu výkonu približne o tretinu času.

NKE MUDr. Maros Varga Čítajte viac „Petra Vlhová sa k tréningom vráti najskôr na jeseň,“ vraví ortopéd Maroš Varga

„Operácia je vhodná pre každého. Ak sa výkon dá urobiť iba cez kožu, môžeme túto techniku použiť u každého pacienta. Dokonca aj v prípadoch, kedy by otvorená operácia nebola možná. Metóda sa, samozrejme, naďalej vyvíja. Je závislá od technického pokroku na špeciálnych frézach a fixačných materiáloch, kde nás v budúcnosti čaká ešte veľký posun. O niekoľko rokov budú takéto operácie bežné a štandardné určite na mnohých pracoviskách,“ uzatvára primár.

„Diagnózu hallux valgus (vbočený palec) máme v rodine. Sestra si to dala operovať už pred rokmi. Okrem nej aj niekoľko ďalších známych. Všetci ma od zákroku odhovárali, lebo je veľmi bolestivý a stav sa zvykne po čase vrátiť. To, že som bola operovaná inou metódou, som sa dozvedela až po zákroku. Bola som veľmi milo prekvapená, keď som pri prvej kontrole zbadala namiesto dlhej jazvy iba štyri malé dierky, ktoré už o pár týždňov nebolo takmer vidieť. Palec bol zarovnaný a čo bolo najlepšie, prebehlo to úplne bezbolestne. Analgetiká som brala asi iba jeden deň a aj to iba preventívne,“ hovorí pacientka Emília Matiašová.

debata chyba
Viac na túto tému: #ortopédia #ortopedická klinika