Moderná metóda chudnutia je bezpečnejšia ako bandáž žalúdka a výsledky má fantastické

Pre tých, ktorým sa nedarí zhodiť nadbytočné kilogramy pohybom či diétou, môžu byť nádejou intragastrické balóniky. V žalúdku vydržia až rok, zmenšia jeho objem a pomôžu tak schudnúť.

13.02.2024 14:00
váha, chudnutie, diéta Foto:
Problém s váhou? Môžu pomôcť špeciálne balóniky do žalúdku.
debata

Ide o malé silikónové balóniky, ktoré sa vložia do žalúdka pacienta a naplnia sa tekutinou približne na veľkosť grapefruitu. Zvyčajne ide o rozpätie 400 až 700 mililitrov. „V žalúdku sú umiestnené po dobu šiestich až dvanástich mesiacov a pomáhajú pacientovi schudnúť tým, že zmenšujú objem žalúdka a pôsobia tak pocit sýtosti," vysvetľuje lekár Martin Lukáš z Klinického a výskumného centra pre črevné zápaly Iscare.

Intragastrický balónik môže zmenšiť obsah žalúdka až o tretinu, je teda ideálnym pomocníkom na chudnutie. Samotné zavedenie bez dodržiavania diétnych režimov a pravidelného cvičenia však nie je efektívne.

Balónik sa do žalúdka zavádza v priebehu endoskopie, čo je menej invazívny zákrok ako napríklad laparoskopická operácia žalúdka. Na rozdiel od niektorých bariatrických operácií, ako je napríklad bandáž žalúdka, tak má menej vedľajších účinkov a považuje sa za bezpečnejší. Lekársky silikón po celú dobu aplikácie odoláva tráviacim tekutinám a žalúdočnej kyseline.

obezita, prejedanie, tlstý muž Čítajte viac Ak chcete schudnúť, najdôležitejšie je dostať pod kontrolu emočné jedenie, tvrdí lekárka

Úspech liečby

„Väčšina pacientov je v liečbe obezity úspešná. Niektorí schudnú pár kíl, iní 20 až 30 kilogramov. Žiaľ, časť úspešná nie je, ide však o pacientov, ktorí primárne nie sú ochotní zľaviť zo svojich zlozvykov a zmeniť zabehnutý životný štýl. Tendencie k prejedaniu a neochota zotrvať v zmene životného štýlu sú hlavnou limitáciou tejto inak úspešnej metódy. Klinické štúdie ukazujú, že časť pacientov po niekoľkých rokoch opäť dosiahne rovnakú telesnú hmotnosť, ako mali pred zavedením intragastrického balóna,“ vysvetľuje lekár.

Metóda nie je vhodným riešením pre každého. U niektorých pacientov nemusí priniesť požadovaný úbytok hmotnosti alebo môžu po vybratí opäť pribrať, preto je vždy na začiatku dôležitá konzultácia s lekárom.

Pred začiatkom liečby pacienta vždy vyšetrí lekár, ktorý posúdi celkové zdravie, históriu jeho zdravotných problémov a očakávané riziko komplikácií. Intragastrické balóniky nie sú vhodné napríklad pre pacientov, ktorí už v minulosti absolvovali bariatrický chirurgický zákrok, alebo dlhodobo užívajú lieky proti zrážaniu krvi.

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita #nadváha