Ak váš rodič pil, vystríhajte sa alkoholu za každú cenu. Riziko, že do toho spadnete aj vy, je príliš vysoké

Alkohol pomerne rýchlo zmierňuje alebo potláča stavy úzkosti a z krátkodobého hľadiska pôsobí pri určitom množstve na človeka euforizujúco. Z dlhodobého však zhoršuje, prípadne aj vyvoláva depresívne stavy, dokonca zvyšuje riziko samovraždy. Pozor si musia dávať ľudia, ktorí majú alkoholizmus v rodine.

15.02.2024 11:00
alkohol, drink, víno, šampanské, koktail,... Foto:
Alkohol uvoľní, no v konečnom dôsledku psychický stav zhorší.
debata (11)

Lekár psychiatrického oddelenia levočskej nemocnice Anton Ľubocký upozorňuje, že pitie významnou mierou ohrozuje človeka nielen po psychickej, ale tiež po fyzickej stránke. Môže priamo poškodiť organizmus, spolu s pridruženou zlou životosprávou prispieva k vysokému riziku úrazov, infekcií a onkologických ochorení.

„Alkohol je najlepšie rozpúšťadlo, rozpustí vzťahy, pracovné príležitosti, telesné a psychické schopnosti, dochádza pri ňom k poškodeniu vyšších citov," skonštatoval levočský lekár. Lekári poznajú aj diagnózu patická opitosť, pri ktorej dochádza k rozkladu osobnosti s možnými poruchami správania s ohrozovaním seba a okolia už po minimálnom požití alkoholu. Lekár upozorňuje, že každá konzumácia môže viesť k rozvoju závislosti.

Natália Pažická Čítajte viac Táto známa tvár skoncovala s pitím: „Doma nemáme ani poháre na víno.“ Dôvod prekvapí

Nebezpečné je pritom nielen pitie, ale aj náhle vysadenie alkoholu. „Pri dlhodobej konzumácii a náhlom vysadení dochádza často k rôznym závažným psychickým poruchám v zmysle halucinácií, bludných presvedčení, dezorientácii a podobne. Závažným, život ohrozujúcim stavom je delírium tremens, prípadne alkoholická halucinóza. Alkohol pôsobí zhubne na mozog a poškodzuje pamäť s rizikom rozvoja alkoholovej demencie," vysvetlil Ľubocký. Ak chce teda ťažký alkoholik s pitím prestať, je lepšie urobiť to pod dohľadom lekára.

Pozor na dedičnosť

Najohrozenejšia je veková skupina 40 až 50 rokov a väčšiu pravdepodobnosť prepracovať sa k závislosti majú jedinci so skorým začiatkom konzumácie v čase puberty a ranej dospelosti.

„Každý z nás má genetické dedičstvo po našich rodičoch. Samozrejme, že výchova má obrovský vplyv na vývin človeka, a to hlavne v ranom veku. Vo familiárnych štúdiách bol však preukázaný šesťkrát vyšší výskyt alkoholizmu, ak bol už v predchádzajúcich generáciách. Predispozíciu stať sa alkoholikom majú aj ľudia patriaci do špecifických subkultúr, kde je konzumácia alkoholu normou, prípadne je súčasťou náboženských obradov a nepovažuje sa za drogu," vraví Ľubocký.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkoholizmus #abstinencia