Alergici, pozor, počasie sa zbláznilo a začala vám už peľová sezóna

Na zimné mesiace pomerne teplé dni aj noci spôsobili, že už začala peľová sezóna. V ovzduší je veľa peľu liesky a jelše.

16.02.2024 11:00
muž, kýchať, alergia Foto:
Pre alergikov už to znovu začína.
debata

Úrad verejného zdravotníctva už začal s tohtoročným peľovým spravodajstvom. Prvé údaje pochádzali z monitorovacích staníc v Banskej Bystrici a Bratislave, ktoré spustili svoje lapače na konci januára. Ostatné stanice začali poskytovať údaje pred niekoľkými dňami.

„Teplo, dostatok vlahy a slnečného svitu prinesie so sebou ďalší nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší. Peľová sezóna jelše a liesky sa rozbehla na celom území Slovenska a ich denné koncentrácie dosiahnu vysoké denné hladiny. Narastať budú aj denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, ktoré majú významné zastúpenie v záhradných a parkových výsadbách. Mierny nárast denných hladín predpokladáme aj u spór húb (plesní),“ informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

mlieko, alergia, intolerancia, dieťa, bolesť brucha Čítajte viac Príčiny vzniku alergií? Niektoré poznáme, iné sú hádankou

Najhoršie je to počas veterných dní

Lieska aj jelša kvitli už v januári. Následné sneženie a mrazy kvitnutie trochu pribrzdili a peľová sezóna sa naplno rozbehla na prelome mesiacov január a február. Podľa pozorovaní kvitnutie liesky a jelše nastúpilo skoro v rovnakom čase ako minulý rok.

„Najvyššie hladiny peľu v ovzduší sme zaznamenali počas veterných dní, kedy najväčší podiel z denného objemu tvorí peľ transportovaný z teplejších oblastí,“ dodala Janka Lafférsová. Podrobnejšie informácie možno nájsť na www.pelovespravodajstvo.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #peľ #alergická reakcia #peľová alergia