Že horská služba najviac vyráža k nedisciplinovaným Čechom? Ale kdeže, tieto dve národnosti sú ešte horšie

Lyžovačka či horská turistika patria k obľúbeným športovým aktivitám, niekedy však neopatrnosť, precenenie síl či zlé poveternostné podmienky spôsobia, že výlet alebo zdolávanie zasnežených svahov skončia úrazom, vyčerpaním či dokonca až úmrtím. Za zvlášť nedisciplinovaných považujeme v slovenských horách českých návštevníkov, tí sú však až na treťom mieste v rebríčku národností, ktoré potrebovali vlani najčastejšie zásah Horskej záchrannej služby.

19.02.2024 06:00
nešťastie, Vysoké Tatry Foto: ,
Vo Vysokých Tatrách horská služba zachraňuje najmä turistov, v Nízkych Tatrách zasa lyžiarov.
debata (3)

Z celkového počtu záchranných akcií v roku 2023 takmer v polovici prípadov pomáhali záchranári domácim. Podľa štátnej príslušnosti vedú štatistickú tabuľku občania Slovenskej republiky (48,63 percent).

V 19,36 percente zásahov žiadali o pomoc Poliaci a Česi boli až na treťom mieste s 10,12 percentom prípadov. V minulom roku príslušníci Horskej záchrannej služby pomohli turistom, lyžiarom a návštevníkom hôr z 34 krajín sveta (vrátane Slovenska).

Aj keď väčšina zásahov bola úspešná, hory si v minulom roku vyžiadali 22 obetí. Z toho 12 osôb zahynulo v našich najvyšších a najnebezpečnejších horách, Vysokých Tatrách.

Počet zásahov príslušníkov Horskej záchrannej služby v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi opäť vzrástol. V minulom roku zasahovali horskí záchranári vo všetkých oblastných strediskách 2965-krát. V porovnaní s rokom 2022 vykonali o 334 zásahov viac. Až 1998 z celkového počtu zásahov vykonali na lyžiarskych tratiach, 967-krát vyrážali záchranári na pomoc pacientom v horskom teréne.

Jeden z posledných prípadov pochádza spred troch dní, keď horskí záchranári vyrážali na pomoc pre lotyšskú turistku, ktorá sa pošmykla a utrpela pád z Veľkej Svišťovky vo Vysokých Tatrách, pričom padala a kĺzala sa snehom niekoľko desiatok metrov a pri páde utrpela poranenia hlavy a hrudníka.

Prvú pomoc poskytli zranenej žene pracovníci Chaty pri Zelenom plese. Záchranári turistku ošetrili a transportovali do Starého Smokovca, kde si ju prevzala do starostlivosti sanitka, s ktorou zranená smerovala do nemocničného zariadenia.

mala fatra Čítajte viac Hazard so životom sedemročného dieťaťa v Malej Fatre. Padla hmla a...

Najviac zásahov bolo v Nízkych Tatrách

Viete, v akých slovenských horách je najväčšia pravdepodobnosť, že k návštevníkovi bude musieť vyraziť horská služba? Je to národný park Nízke Tatry.

Horská záchranná služba pôsobí na území Slovenska v šiestich oblastných strediskách. V minulom roku dostali najviac vážnych volaní o pomoc záchranári v Nízkych Tatrách, zasahovali celkom 1289-krát. Alarmujúce pritom je, že až 1119 zásahov vykonali na lyžiarskych svahoch.

Nevypovedá to len o skutočnosti, že v danej lokalite sa nachádzajú najväčšie a najnavštevovanejšie lyžiarske strediská, ale najmä o správaní sa lyžiarov, ich skúsenostiach na trati a tiež o pohybe v teréne v nevhodných poveternostných podmienkach.

zima, sneh, mráz, sneženie, žena, čiapka, vetrovka, dovolenka, turistka, rukavice, slnko, zdravie, radosť, smiech Čítajte viac Do mrazivých dní si vezmite palčiaky, nie prstové rukavice. Prečo?

Oblastné stredisko Vysoké Tatry vykonalo v minulom roku druhý najvyšší počet zásahov. Horskí záchranári boli požiadaní o pomoc 509-krát. V teréne nášho najvyššieho pohoria platí ale opačný trend než v Nízkych Tatrách a pomoc potrebovali najmä pacienti v teréne (336) než tí na lyžiarskych svahoch (173).

V minuloročných štatistikách je na treťom mieste Malá Fatra s celkovým počtom 476 zásahov. Vo Veľkej Fatre bolo vykonaných 386 zásahov. V oboch pohoriach tvoria významné percento zásahy na lyžiarskych tratiach. Taktiež horskí záchranári v Západných Tatrách často pomáhali lyžiarom, z celkového počtu 233 až v 144 prípadoch. V Slovenskom raji vyrazili horskí záchranári na pomoc celkovo 72-krát.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #Vysoké Tatry #zlomenina #horská záchranná služba #úraz #Nízke Tatry #horskí záchranári