Cukrovke a vysokému tlaku sa vyhnite pohybom. Aké športy sú v tomto smere najlepšie?

Diabetes mellitus a vysoký krvný tlak patria k civilizačným ochoreniam. Najlepším spôsobom, ako sa im vyhnúť, je prevencia. Športové aktivity sú jej nevyhnutnou súčasťou.

20.02.2024 11:39
seniori, manželia, beh, šport, pohyb Foto:
Akýkoľvek pohyb je dobrý.
debata

V rámci prevencie proti cukrovke a vysokému krvnému tlaku sa treba zamerať na športové aktivity, ktoré budete vykonávať pravidelne. Malo by ísť týždenne o najmenej 150 minút aeróbneho cvičenia strednej intenzity.

Aeróbne cvičenie je športová aktivita s nižšou intenzitou trvajúca dlhšiu dobu, ktorá prebieha s prístupom kyslíka. Môže to byť napríklad chôdza, plávanie alebo jazda na bicykli. Pri vykonávaní stredne intenzívnej aktivity dokážete bez väčších problémov rozprávať.

Okrem toho sa 75 minút týždenne venujte aj takzvaným anaeróbnym športovým aktivitám, ktoré sú vysoko intenzívne a trvajú kratšiu dobu. Pod pojmom anaeróbna aktivita (teda bez prítomnosti kyslíka) si predstavte pohyb, ktorý kardiovaskulárnemu systému nedovolí dostať kyslík do svalov dostatočne rýchlo.

Takou aktivitou môže byť beh, aerobik, chôdza do schodov alebo do kopca. Pri vykonávaní vysoko intenzívnej aktivity už nie ste schopní hovoriť celé vety.

tenisky, achilovka, Achillova šľacha, nohy, beh, šport Čítajte viac Viete, či správne chodíte? Aké sú typy chôdze?

Nezabúdajte ani na silový tréning

Odporúčané množstvo pohybu môžete kombinovať, rozložiť si ho na niekoľko dní, prípadne ho možno vykonávať aj v kratších intervaloch minimálne 10 až 15 minút.

Silový tréning má tiež svoje výhody. Vďaka nemu sa zvyšuje svalová hmota a odolnosť kostí, zlepšuje sa citlivosť na inzulín a zvyšuje kontrola glukózy. Cvičiť môžete s vlastnou váhou, pomocou závaží alebo odporových pásov na posilnenie svalov.

(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #pohyb #cukrovka #vysoký tlak