Roboti pomáhajú pacientom po mŕtvici rehabilitovať, je to účinnejšie ako bežné cvičenie

Nové centrum robotickej rehabilitácie vzniklo v hlavnom meste, ponúka aj lôžkové oddelenie.

20.02.2024 16:00
agel 2
Rehabilitácia pomocou robotov.
debata

Novootvorená rehabilitačná nemocnica patrí medzi najväčšie centrá robotickej rehabilitácie na Slovensku. K dispozícii má celkovo 12 robotických prístrojov, ktoré pomáhajú zlepšiť pohyblivosť horných i dolných končatín. Pacient plní určité pohybové úlohy, pri ktorých sú snímané jeho končatiny senzormi a následne sa úlohy vyhodnocujú. Fyzioterapeut sleduje priamo na monitore efekt celej terapie.

„Už po prvom mesiaci fungovania vidíme benefity robotiky pre našich pacientov. Máme prvotné skúsenosti z januára a je zrejmé, že pacienti, či už mladší, alebo starší, ktorí dostali cievnu mozgovú príhodu, rýchlejšie napredujú prostredníctvom robotiky v porovnaní s tradičnou fyzioterapiou. Samozrejme, plnohodnotné vyhodnotenie bude možné až po ošetrení väčšieho počtu pacientov,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Agel Jakub Rybár.

porážka, mŕtvica, robot, pacient, rehabilitácia, Levita Čítajte viac Kde a ako majú možnosť rehabilitovať slovenskí pacienti po náhlej mozgovej príhode?

Aj lôžkové služby

Nemocnica ponúka aj magnetoterapiu a kryoterapiu, prvé a druhé poschodie sú vyhradené pre lôžkové oddelenia. Na treťom poschodí sa nachádzajú individuálne a skupinové telocvične či fyzikálna liečba.

V súčasnosti je v nemocnici v prevádzke v rámci prvej fázy 40 lôžok. „Lekársky personál máme pre prvú fázu zabezpečený dostatočne. Našou úlohou teraz je získať dostatočný počet sestier, aby sme mohli otvoriť aj druhé lôžkové oddelenie,“ vraví lekár, ktorý do budúcnosti vidí ďalšiu perspektívu aj v otvorení oddelení paliatívnej starostlivosti a reumatológie.

Do konca tohto roka chce nemocnica získať akreditáciu podľa štandardov Spojenej akreditačnej komisie, založiť univerzitnú kliniku zameranú na rehabilitáciu a balneológiu a tiež vybudovať kliniku na vzdelávanie fyzioterapeutov a sestier.

„Samozrejme, plánujeme sa venovať aj klinickému výskumu a prinášať ďalšie inovácie v oblasti rehabilitácie v spolupráci s logopédmi, psychológmi a ďalšími odborníkmi, aby sme klientom ponúkli skutočne komplexnú starostlivosť,“ dodal Jakub Rybár.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #mŕtvica #rehabilitácia #mozgová mŕtvica