6 varovných signálov, ktorými dá telo najavo, že infarkt je nablízku. Nepodceňte ich!

Srdcový infarkt môže človeka zastihnúť ako blesk z jasného neba, často ale o sebe dáva vedieť nenápadnými varovnými signálmi istý čas vopred. Je dôležité dokázať ich rozpoznať a včas vyhľadať lekársku pomoc.

21.02.2024 06:00
srdce, infarkt, muž Foto:
Infarkt sa často ohlási dopredu.
debata

Varovné známky blížiaceho sa infarktu môžu byť veľmi nenápadné, prípadne si ich človek veľmi ľahko zamení s inými zdravotnými problémami. Buďte preto k sebe všímaví a ak sa vám niečo nezdá, radšej vyhľadajte odbornú pomoc. Tu sú najčastejšie príznaky, ktoré predznamenávajú vážne problémy so srdiečkom.

Nepravidelný či rýchly pulz: Ak pociťujete, že srdiečko vám bije inak ako doteraz, môže to byť predzvesť blížiaceho sa infarktu. Ide najmä o veľmi rýchly pulz alebo nepravidelnosti v srdcovom rytme, keď srdce tlčie chvíľu pomaly a chvíľu rýchlejšie.

Nevysvetliteľná únava: Cítili ste sa celkom dobre, no zrazu nastúpila nepredstaviteľná únava, ktorú si neviete vysvetliť? Pri infarkte myokardu dochádza k poruche dodávky kyslíka do srdcového svalu. Práve nedostatok kyslíka môže spôsobiť únavu či vyčerpanosť. Predzvesťou infarktu môžu byť aj stres a úzkosť bez zjavného vonkajšieho podnetu.

Nevoľnosť: Je to ďalší možný príznak blížiaceho sa infarktu myokardu. Príčin môže byť niekoľko. Organizmus už nemusí mať dostatok kyslíku, čo vedie k nevoľnosti. Ďalej nastupujúce zdravotné problémy môžu spôsobiť aktiváciu takzvaného sympatického nervového systému, ktorý riadi automatické funkcie tela. Aktivácia ovplyvňuje tráviaci systém, čo spôsobí nevoľnosť a dokonca zvracanie. A napokon, k nevoľnosti môže viesť aj nedostatočný tok krvi do žalúdka a ciev.

čaj, žena, pitie čaju Čítajte viac Tento lahodný nápoj chráni pred rakovinou, výrazne znižuje riziko infarktu a pôsobí proti osteoporóze

Nevysvetliteľné bolesti: Niektorí ľudia môžu pred srdcovým infarktom pociťovať bolesti alebo určité nepohodlie v rôznych častiach tela, ako sú napríklad hrudník (krátkodobý tlak, pálenie, zvieranie), ramená, krk, čeľuste, chrbát alebo brušná oblasť. Sú to síce priame príznaky už rozvíjajúceho sa infarktu, zároveň ale naň môžu s predstihom zopár dní upozorniť.

Problémy so spánkom: Signálom, že sa v organizme niečo neblahého deje, môžu byť aj problémy so spánkom či nočné záchvaty nevoľnosti. Varujúcim signálom je aj potenie sa bez príčiny.

Dýchavičnosť: Môže sa objaviť ešte pred samotným prepuknutím infarktu. Časť srdcového svalu nie je už dostatočne zásobená krvou, čo vedie k poškodeniu tkaniva. Toto poškodenie svalu môže spôsobiť zníženie srdcového výkonu a nedostatočný krvný obeh, čo vedie k dýchavičnosti. Jej príčinou môže byť aj postupný nedostatočný prísun kyslíka do organizmu.

žena, cukrovka, diabetes, inzulín Čítajte viac Cukrovka môže fatálne poškodiť srdce aj obličky. Ako sa tomu vyhnete?

Samozrejme, žiadny z vymenovaných zdravotných problémov nemusí ešte znamenať srdcový infarkt, sú to bežné, časté a častokrát banálne veci. Varujúce však je, ak ste sa s nimi predtým nestretli a ak sa ich objaví viac naraz. Vtedy radšej neváhajte s návštevou lekára, pretože ako sa hovorí: Radšej prísť desaťkrát zbytočne ako raz neskoro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #ateroskleróza #srdcová arytmia #srdcovo-cievne ochorenia #infarkt myokardu