Trvalo zvýšená teplota nie je normálna. Tu sú najčastejšie príčiny

Trvalo zvýšená teplota bez zjavného dôvodu trápi veľa ľudí. Ak trvá dlhšiu dobu a stav sa nelepší, treba pre istotu vyhľadať lekára. Môžu byť za tým aj vážnejšie zdravotné problémy.

23.02.2024 06:00
teplomer - chrípka - choroba - horúčka - zdravie Foto:
Trvalo zvýšená teplota nie je v poriadku.
debata

Za zvýšenú sa považuje teplota 37 stupňov a viac, nad 38 stupňov Celzia už hovoríme o horúčke. Nepríjemné je, ak teplota trvá dlhšiu dobu. Problém nepodceňujte a ak sa hodnota na teplomeri stále nechce zmestiť do kože, navštívte radšej praktika a požiadajte ho o vyšetrenie. Tu sú niektoré časté dôvody trvalého zvýšenia teploty.

Stav po infekcii

Z akútnej respiračnej infekcie ste sa síce vystrábili a cítite sa lepšie, avšak teplota nad 37 stupňov Celzia pretrváva. Dôvodom môže byť stále prebiehajúci zápalový proces, ako tomu býva často napríklad po covide. Zvýšená teplota, ktorá môže byť prítomná počas celého dňa alebo sa objaví napríklad vždy večer, dokáže potrápiť aj dlhé mesiace po skončení príznakov choroby.

Meranie teploty, horúčka, teplota, dieťa, plyšák, choroba, choré dieťa Čítajte viac Zvýšenú teplotu netreba hneď zrážať, je to spôsob ochrany organizmu

Autoimunitné ochorenia

Niekedy imunitný systém útočí na vlastný organizmus. V tele vzniká chronický zápal, z ktorého potom vyplýva zvýšená teplota. K autoimunitným ochoreniam podozrivým zo zvýšenej teploty patria napríklad reumatoidná artritída, systémový lupus erythematodes, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, celiakia či sklerodermia.

Poruchy štítnej žľazy

Poruchy štítnej žľazy, ako je hypertyreóza (nadmerná činnosť strumy), môžu spôsobiť zvýšenú teplotu v dôsledku nadmernej produkcie hormónov.

Užívanie liekov

Aj lieky možno označiť za vinníkov nepríjemne zvýšenej teploty. Patria medzi ne napríklad niektoré antibiotiká, antidepresíva, antihistaminiká, nesteroidné protizápalové lieky, lieky na zvýšenú či zníženú činnosť štítnej žľazy, medikamenty na epilepsiu, Parkinsonovu chorobu či chemoterapeutiká používané na liečbu onkologických ochorení.

Vinníkom môže byť aj stres

Chronický stres môže spôsobiť trvalú aktiváciu takzvaného sympatického nervového systému, ktorý sa zapojuje v stresových situáciách. Vďaka nemu dokážeme ohrozenie zvládnuť buď útokom, či útekom. V tele sa pritom vyplavujú hormóny adrenalín a noradrenalín, ktoré nás povzbudzujú k akcii. Zlé je, ak sa stres stane chronickým a hormóny organizmus produkuje neustále. Tie potom stimulujú metabolické procesy v tele vedúce v konečnom dôsledku k zvýšeniu telesnej teploty.

Chronický stres tiež zvyšuje hladinu hormónu kortizolu, ktorému sa hovorí aj stresový hormón. Tento stav ovplyvňuje teplotnú reguláciu tela a prispieva k zvýšenej telesnej teplote. Je dobre známe, že život v neustálom napätí poškodzuje imunitný systém. Jeho oslabenie môže viesť k zvýšenej zápalovej aktivite v organizme. A tá zasa spôsobuje nárast teploty.

Chronické ochorenia

Niektoré chronické ochorenia možno označiť za pôvodcov zvýšenej teploty, patrí medzi ne napríklad chronická obštrukčná choroba pľúc, cukrovka najmä druhého typu, chronické zápalové ochorenia kože ako psoriáza a atopická dermatitída, neurodegeneratívne ochorenia ako Parkinsonova choroba a amyotrofická laterálna skleróza (ALS), chronické ochorenia pankreasu alebo obličiek.

vitamín C Čítajte viac Okamžitá stopka úzkosti a paniky. Vyskúšajte tento postup, funguje perfektne

Onkologické ochorenia

Veľa druhov onkologických ochorení vedie k trvalo zvýšenej teplote. Typickým príkladom je leukémia alebo lymfóm. Ďalej sa teplota môže objaviť pri nádoroch mozgu, obličiek, pľúc, pečene, tráviaceho traktu či dokonca melanómu.

Dehydratácia

Tekutiny hrajú kľúčovú úlohu pri termoregulácii tela. Pomáhajú udržiavať telesnú teplotu prostredníctvom potenia. Pri dehydratácii sa proces termoregulácie naruší, pretože organizmus nemá dostatok tekutín na produkciu potu, a teda na účinné ochladzovanie.

Hormonálne zmeny

Hormonálne zmeny v tele žene, ako sú menštruačné cykly, tehotenstvo alebo menopauza, môžu spôsobiť zvýšenú teplotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #stres #horúčka #zvýšená teplota #autoimunitné ochorenie #autoimunitný zápal