Akoby to ani nebol jeden človek… Speváčka Anička Slováčková zverejnila fotografie pred chemoterapiou a po nej

Česká speváčka, herečka a moderátorka Anna Julie Slováčková (28) sa z náročnej chemoterapie momentálne zotavuje v luxusnom zrube, ktorý navštívila už aj v minulosti a zamilovala si ho. Teraz jej však pripadá ešte krajší ako predtým. Práve zo zrubu pochádzajú fotografie pred dávkou chemoterapie a po nej. Prvá ukazuje na pohľad šťastnú a zdravím kypiacu mladú ženu, druhá už zobrazuje realitu onkologického ochorenia drsnejšie.

24.02.2024 06:00
Anna Slováčková Foto:
Anna Slováčková bojuje statočne s rakovinou.
debata

„Prvá fotka je z nedele, to som bola pred chemo a užívala som si všetko, čo môže zrub ponúknuť. Takže napríklad túto geniálnu vírivku, krytý bazén, nádhernú záhradu, masážne kreslo, pingpong, biliard…,“ popisuje Anna Julie Slováčková fotografiu z vírivky. Luxusný zrub sa nachádza neďaleko obľúbeného českého Máchovho jazera, ktoré každoročne láka desaťtisíce návštevníkov.

Pre umelkyňu to nie je prvá návšteva očarujúceho miesta. „Ale teraz, keď som sa sem mohla vrátiť so svojimi dvoma láskami (partner a pes Jindřiška), bolo to oveľa úžasnejšie a aj ten pochemoškový stav sa tu dal krásne zvládnuť,“ popísala svoje pocity.

Uchvátilo ju ticho, pokoj, vôňa dreva, čerstvé vynikajúce jedlo aj masážne kreslo. „Ak by som niekedy mohla mať svadbu, tak moje asi najväčšie prianie by bolo uskutočniť ju práve tu,“ vyznala sa. Teraz sa však musí sústrediť predovšetkým na liečbu vážneho ochorenia.

Fotografia pred chemoterapiou…

… a po nej.

Návrat rakoviny

Návrat rakoviny po dvoch rokoch od vyliečenia sa z onkologického ochorenia prsníka bol pre speváčku šok. Dozvedela sa to v lete minulého roku, avšak verejne s nemilou informáciou vyšla na začiatku októbra po krste nového albumu.

Nechcela to urobiť skôr, aby sa pozornosť neuprela na jej ochorenie a hudobná tvorba nezostala v úzadí. Onkologické ochorenie sa tentokrát týka pľúc a Anička Slováčková naznačuje, že ide o vážnejšiu diagnózu, ako bola prvýkrát.

Speváčka o prežívaní choroby pravidelne informuje svojich fanúšikov na sociálnych sieťach a v rozhovoroch, ktoré poskytuje. Niektorí to nevnímajú pozitívne, podľa nich by sa mala v tichosti liečiť a nie bojovať so svojou chorobou pred zrakmi verejnosti. Ona sama vraví, že to robí aj preto, aby ľudí upozornila na dôležitosť onkologickej prevencie a na náročnú liečbu vážneho ochorenia.

Felix Slováček Čítajte viac Sú na tom ľudia oveľa horšie, tak sa nesťažuj. Známej českej speváčke sa vrátila rakovina a toto odkazuje ľuďom

Informáciou, že navštevuje lekárku špecializovanú na paliatívnu starostlivosť, svojich fanúšikom príliš nepotešila. Neznamená to však, že je vo finálnej fáze ochorenia. Termín paliatívna starostlivosť vzbudzuje obavy, v povedomí väčšiny ľudí ide o konečnú stanicu v boji s rakovinou. Koniec liečby a už len nastavenie liekov proti bolesti a čakanie na smutný koniec…

Speváčka však zomrieť nehodlá a je plná nádeje, že boj so silným protivníkom znovu vyhrá. „Navštevujem lekárku, ktorá sa špecializuje na paliatívnu starostlivosť. Všetci sa vždy zľaknú, keď to spomeniem, ale je to človek, ktorý mi vie odpovedať na všetky otázky týkajúce sa liečby," priznala najnovšie v rozhovore pre český server Novinky.cz.

Alternatíve sa nevyhýba

Anička Slováčková otvorene hovorí aj o tom, že ako doplnok k oficiálnej liečbe používa aj alternatívne prostriedky, ktoré jej dokonca zadovažuje slávny otec, safoxonista Felix Slováček. Veľmi dobré účinky na bolesť pozoruje u medicínskeho konope, ktoré je v ČR legálne.

„Nie som žiadny fajčiar, ale vidím, že to účinkuje. Konope mi pomáha spať, spánok je pre mňa všeliek. Mamička môjho priateľa mi zase dodala kozie kolostrum, koza je vraj živočích, ktorý nemôže dostať rakovinu. Dosť je aktívny otec, zháňa mi rôzne čínske prírodné medikamenty," dodáva umelkyňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #chemoterapia #rakovina pľúc