5 najčastejších chýb pri domácom meraní tlaku. Prečo musí byť ruka položená na pevnej podložke?

Prístroj na meranie tlaku tonometer má za sebou dlhú históriu, objavený bol už v roku 1881. Dnes tvorí bežnú súčasť domácností hlavne tam, kde majú v rodine člena s vysokým krvným tlakom či srdcovými problémami. Kontrolovať si pravidelne krvný tlak v domácich podmienkach je jednoduché a pohodlné, avšak keď to nerobíte dobre, namerané hodnoty sa môžu niekedy aj zásadne odlišovať od reality. Viete, akých chýb sa pri meraní tlaku najčastejšie dopúšťame?

27.02.2024 06:00
shutterstock 1931311493.jpg TT Foto:
Namerať správne hodnoty tlakom v domácom prostredí môže byť výzva.
debata

Neviete správne používať manžetu

Krátka či príliš dlhá, úzka či príliš široká, príliš pritiahnutá alebo príliš voľná. Každý extrém je zlý. Ak nemáte vhodnú manžetu alebo ju neviete správne používať, namerané hodnoty nebudú správne. Manžetu pri meraní krvného tlaku treba umiestniť tesne nad lakťovým kĺbom ideálnu na nahú pokožku, ale tenké oblečenie nie je problémom, teplý sveter už áno.

Spodná hrana manžety má byť asi dva až tri centimetre nad lakťovým kĺbom. Skontrolujte aj správne utiahnutie. Medzi pažu a manžetu by ešte malo byť možné vsunúť dva prsty. Prestaňte nafukovať manžetu, keď zaznamenáte, že zvuk pulzu krvi prestal alebo keď zariadenie signalizuje, že treba prestať nafukovať.

cholestelor, vysoký tlak, vyšetrenie, lekár, doktor Čítajte viac Vysoký tlak a cholesterol nebolia. Na čo si dať pozor pri stravovaní?

Ruka musí byť položená, nesmie visieť vo vzduchu

Pri meraní krvného tlaku sa odporúča, aby človek mal ruku položenú na stole alebo na inom pevnom povrchu, paža má byť v úrovni srdca, to je veľmi dôležitá zásada. Neodporúča sa merať tlak na ruke zdvihnutej vo vzduchu, ako sa to aj často deje. Položená ruka pomáha minimalizovať vplyv gravitácie na krvný tlak a umožňuje tak jeho presnejšie zmeranie.

soľ, soľnička Čítajte viac Sodík nad zlato? Pre kardiakov nie

Tlak si nemeriate v sede

Ideálnou polohou pre meranie krvného tlaku je sed, a to v pohodlnej polohe s chrbtom podopretým a nohami na zemi, pozor, nemajte ich prekrížené, dokonca aj to môže ovplyvniť hodnoty. Niektorí lekári nepovažujú polohu v sede za tak podstatnú, podľa nich sa môže tlak merať aj v ľahu, avšak dôležitou zásadou vždy je, aby paža bola vo výške srdca.

K meraniu pristupujete okamžite

Učia sa to už medici na lekárskych fakultách. Nie je dobré začať merať tlak okamžite po tom, čo si človek sadne a pripraví si ruku. Treba počkať asi desať minút, upokojiť sa a až potom začať s meraním, len tak budú namerané hodnoty v súlade so skutočnosťou. Počas samotného merania je samozrejmosťou, že vyšetrovaný sa nijako nehýbe a nič nehovorí.

tlak, vysoký tlak, meranie tlaku, doktor, pacientka Čítajte viac 9 rád, ako predísť vysokému krvnému tlaku

Nemyslíte na vhodné režimové opatrenia

Pred domácim meraním krvného tlaku sa odporúča dodržiavať niektoré základné kroky, aby sa zabezpečila presnosť a spoľahlivosť výsledkov. Tu sú veci, ktorým sa vyhnúť: nepite kávu s obsahom kofeínu ani alkohol, nefajčite aspoň 30 minút pred meraním, vyhnite sa náročnej fyzickej aktivite, nebuďte v strese, vyvarujte sa náhlych zmien teploty ako horúca sprcha či sauna a nekonzumujte potraviny a nápoje s vysokám obsahom sodíka, napríklad niektoré minerálne vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #pohyb #vysoký krvný tlak #srdcovo-cievne ochorenia