V marci budú lekárne merať tlak, cholesterol, glykémiu či BMI. Kde máte možnosť?

Krvný tlak, BMI, glykémiu, cholesterol aj niektoré parametre pri ochoreniach pečene si môžu záujemcovia v priebehu prvej polovice marca nechať odmerať vo viacerých lekárňach na Slovensku.

01.03.2024 11:00
obezita, obézna žena, Foto:
Obezita je choroba a treba ju liečiť.
debata

Vyše 70 lekární po celom Slovensku sa pri príležitosti pondelkového Svetového dňa obezity zapája do projektu Slovensko proti obezite. Cieľom je upozorniť na obezitu ako chronické ochorenie a priniesť základné vyšetrenia bližšie k ľuďom. Zoznam zapojených lekární aj s mapou je na webe www.slovenskoprotiobezite.sk. Merania budú poskytovať farmaceuti.

„Farmaceuti patria medzi odborníkov v zdravotnej starostlivosti a sú kompetentní pomáhať ľuďom nielen s výberom lieku, ale v prípade potreby aj vykonať merania a testovania, ktoré môžu urýchliť diagnostiku niektorých ochorení. Obezita je jedným z nich, preto sme sa rozhodli pomôcť a zlepšiť nielen informovanosť, ale aj nasmerovať pacientov k špecialistom, ktorí im pomôžu,“ vraví Ondrej Sukeľ prezident Slovenskej lekárnickej komory.

tehotna Čítajte viac Odborník na výživu: Môže obezita matky nejako ohroziť jej vyvíjajúce sa dieťa?

Obezita si vyžaduje liečbu

Na Slovensku má podľa odborníkov nadhmotnosť 60 až 70 percent populácie v produktívnom veku, obezitou trpí 25 percent. Pri liečbe nadmernej hmotnosti nestačí, ak sa pacientovi venuje len obezitológ, ale nevyhnutný je spoločný postup viacerých lekárov, keďže práve nadmerná hmotnosť je príčinou mnohých chorôb či zdravotných komplikácií, ako sú vysoký tlak a srdcovo-cievne ochorenia, vysoký cholesterol, cukrovka a veľa ďalších.

Liečba obezity by mala byť tímovou prácou lekára prvého kontaktu, špecialistov, chirurgov, no zahŕňa aj nutričných terapeutov, trénerov, psychológov, farmaceutov a ďalších odborníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #liečba obezity #obezita detí #prevencia a liečba obezity