Večné chemikálie z tela nikdy nezmiznú, môžu spôsobiť rakovinu. Liek na cholesterol ich dokázal odstrániť

Liek na zníženie vysokej hladiny cholesterolu dokáže znížiť aj množstvo takzvaných večných chemikálií v krvi spájaných so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny. Označenie večné chemikálie získali, pretože sa z tela nevylučujú, ale sa v ňom hromadia.

02.03.2024 16:00
náhrada nákladov, lekár, doktor, liečba Foto:
Dánski lekári prišli na zaujímavý objav.
debata

Klinická štúdia potvrdila pri podaní cholestyramínu 20-násobný pokles nebezpečných chemikálií. Na overenie jeho vplyvu na chronické zdravotné problémy je však potrebný ďalší výskum.

„Liečba spôsobila pokles chemikálií v krvnej plazme o 63 percent. Nemyslím si však, že by sa toto liečivo malo užívať trvalo, pretože má vedľajšie účinky," vyhlásil Morten Lindhardt z nemocnice v dánskom meste Holbaek.

Liek by mohol pomôcť ľuďom vystaveným vysokým dávkam večných chemikálií (perfluórované a polyfluórované alkylsulfonáty PFAS) a obmedziť riziko otravy.

Medzi PFAS patrí asi 4000 chemikálií, ktoré ovplyvňujú odpoveď imunitného systému na očkovanie či hladinu cholesterolu v krvi. Sú tiež spájané s rôznymi druhmi rakoviny či obezitou.

cholesterol Čítajte viac Jete zdravo a aj tak máte vysoký cholesterol? Tu je vysvetlenie záhady

Do štúdie sa zapojili hasiči

Do klinickej štúdie sa zapojilo 45 obyvateľov mesta Korsor v strednom Dánsku, ktorí boli v minulosti vystavení vysokej dávke perfluoroktan­sulfonanu (PFOS). Ten bol súčasťou hasičskej peny používanej na miestnom cvičisku. Merania odhalili úroveň PFOS výrazne nad normálom.

Hoci testovaná vzorka bola malá, Lindhardt považuje účinky novej liečby za nespochybniteľné. Masové použitie cholestyramínu však zatiaľ neodporúča. „Riziko vedľajších účinkov je príliš vysoké. Masová liečba by spôsobila katastrofu," uvádza.

infarkt, žena, bolesť v hrudi Čítajte viac Slovákov najviac kosia infarkty a mŕtvice, rakovina hneď nasleduje, covid je až piaty

Liečivo by sa však mohlo použiť pre ženy v plodnom veku, aby sa obmedzil prenos večných chemikálií na ich deti. „Mohlo by to prerušiť reťazec odovzdávania týchto chemikálií ďalším generáciám,“ tvrdí lekár.

Napriek potvrdeným účinkom pri znižovaní hladiny chemikálií PFOS v krvi je podľa neho potrebná opatrnosť. Doteraz neprebehli štúdie skúmajúce jeho vplyv napríklad na obličky alebo v prípadoch imunitnej nedostatočnostI.

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #zlý cholesterol #večné chemikálie