5 prírodných spôsobov, ako zatočiť so zápchou. Prekvapujúco pomôže aj nápoj, ktorý zrejme pijete každý deň

Slivky, potraviny s vysokým obsahom vlákniny, kyslomliečne výrobky, káva, ale aj obyčajná voda. To sú pomocníci, ktorých môžete vyskúšať v boji s nepríjemnou zápchou.

12.03.2024 10:00
jogurt - zdravie - raňajky - jogurtová kultúra Foto:
Jogurt je pri zápche tá správna voľba.
debata

Slivky

Slivky sú ovocím, po ktorom s vďakou siahne veľa ľudí trpiacich zápchou. Účinky sú v tomto smere overené. Slivky obsahujú vlákninu, ktorá zlepšuje pohyb čriev, a môžu sa pochváliť aj obsahom ďalších laxatívnych látok, ktoré slúžia na rozprúdenie črevnej činnosti. Takou látkou je napríklad sorbitol, prírodný cukor, ktorý má osmotické vlastnosti, čo znamená, že zvyšuje množstvo vody v črevách a zjemňuje stolicu. Práve to pomáha pri pohybe čriev.

Vláknina

Potraviny bohaté na vlákninu, ako sú jablká, hrušky, brokolica, mrkva, celozrnné obilniny (ovsené vločky, hnedá ryža) a strukoviny (fazuľa, šošovica) pomáhajú stimulovať črevnú činnosť a zmierniť tak zápchu. Vláknina zjemňuje a zvlhčuje stolicu a urýchľuje jej prechod črevami. Slúži aj ako potrava pre zdraviu prospešné baktérie v čreve. Tieto baktérie pomáhajú pri trávení a vstrebávaní živín, čo môže tiež pozitívne ovplyvniť pohyb čriev.

žena, kuchyňa, rozmýšľanie Čítajte viac Skutočná superpotravina. Dodá vápnik i probiotiká, zníži cholesterol, posilní imunitu

Kyslomliečne výrobky

Kyslomliečne výrobky, ako sú napríklad jogurt, kefír či acidofilné mlieko, obsahujú probiotiká, ktoré stimulujú pohyb čriev a zrýchľujú „putovanie“ stolice tráviacim traktom. Probiotiká ďalej zlepšujú vstrebávanie vody v črevách, čo zvyšuje objem stolice a zjemňuje ju. Výsledkom je odstránenie zápchy.

Káva

Káva je pomerne prekvapujúcim spojencom v boji proti lenivým črevám, avšak pozor, nefunguje tak u všetkých. Niektorým ľuďom skôr k zápche či ďalším tráviacim problémom, ako je napríklad podráždenie žalúdka, ešte pomôže. Ak vás však zápcha mimoriadne obťažuje a už ste vyskúšali veľa prostriedkov na jej odstránenie, môže byť káva tajným tipom, ktorý možno zaberie.

Tekutiny

A napokon, ak máte problémy s vyprázdňovaním, možno nepotrebujete pomoc lekára, ale skôr začať pravidelne a dostatočne piť, čo je najmä problém starších ľudí, ale aj detí. Dostatočný príjem vody je kľúčový pre správne fungovanie tráviaceho systému. Zmäkčuje stolicu, čo môže uľahčiť pohyb čriev.

Kedy vyhľadať lekára

Zápchou sa prejavuje celý rad ochorení. Ak vás trápi dlhšiu dobu a nemáte pocit, že by na ňu čokoľvek účinne zaberalo, navštívte pre istotu lekára. Zápcha môže sprevádzať rakovinu hrubého čreva a konečníka, syndróm dráždivého čreva, zápal hrubého čreva, cukrovku či nedostatočnú činnosť štítnej žľazy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #vláknina #tekutiny #sušené slivky #slivky #chronická zápcha #laxatívum