Zelený zákal môže spôsobiť až slepotu, polovica chorých o svojom probléme ani netuší

Glaukóm čiže zelený zákal je vážne očné ochorenie, ktoré je najčastejšou príčinou nezvratnej slepoty. Pritom spočiatku prebieha bezpríznakovo a môže ho odhaliť len preventívna prehliadka u lekára.

13.03.2024 11:00
očný lekár, prehliadka, optika, vyšetrenie,... Foto:
Zelený zákal odhalí očné vyšetrenie.
debata

Na nebezpečenstvo tohto „tichého zabijaka zraku“, ako sa ochoreniu často hovorí, každoročne upozorňuje Svetový týždeň glaukómu, ktorý prebieha tento týždeň.

Meranie vnútroočného tlaku je pre včasnú diagnózu zeleného zákalu kľúčové. Práve zvýšený tlak vnútroočnej tekutiny spôsobuje postupné odumieranie vlákien zrakového nervu, ktorý prenáša zrakové informácie zo sietnice do mozgu.

Nebezpečné je, že táto degradácia nebolí a spočiatku ani nezhoršuje zrak. Laik preto nemá šancu rozoznať problém včas. Keď začne pozorovať zhoršené videnie, býva už často neskoro, keďže v tejto fáze je už poškodených viac ako 40 % vlákien zrakového nervu.

Navyše aj pacient s výrazne pokročilým zúžením zorného poľa môže mať dobrú centrálnu zrakovú ostrosť. Z tohto dôvodu až polovica ľudí o svojej chorobe vlastne vôbec netuší. Navyše poškodené vlákna už nemožno znovu obnoviť, preto je dôležité odhaliť ochorenie včas, aby bolo možné aspoň spomaliť jeho vývoj.

oko, otáznik Čítajte viac Mýty a pravda o očiach: Zlepší mrkva zrak?

Kto je ohrozený?

Medzi rizikové skupiny patria najmä tí, v ktorých rodine sa ochorenie už vyskytlo. Rodinní príslušníci osôb s glaukómom majú až desaťnásobne vyššie riziko, že tiež ochorejú. Popri dedičnosti existujú aj ďalšie rizikové faktory. Viac ohrození sú napríklad diabetici, niektoré formy glaukómu môžu vzniknúť po ťažkých tupých poraneniach oka. A úlohu zohrávajú aj pribúdajúce roky.

Každý dvestý človek na svete vo veku 40 rokov má glaukóm, vo veku 80 rokov je to už jeden z ôsmich. Včasná diagnóza pritom môže zrak zachrániť. „Každý človek starší ako štyridsať rokov by mal absolvovať raz za rok preventívne vyšetrenie, najmä ak sa glaukóm vyskytuje v rodine,“ radí Šárka Skorkovská, primárka Očnej kliniky NeoVízia Brno.

Ako lekárka dodáva: „Dôležité je absolvovať dôkladné očné vyšetrenie vrátane realizácie moderných zobrazovacích metód zrakového nervu.“ Jeho súčasťou je vyšetrenie stavu oka prístrojom nazývaným OCT (optická koherenčná tomografia). Ten poskytuje lekárom podrobné informácie o stave sietnice a jej jednotlivých vrstvách.

makula, makulárna degenerácia, senior, oči, žena, zrak Čítajte viac Makulárna degenerácia: Zakryte si jedno oko a zaostrite na svoj zrak!

Včasná liečba môže priebeh ochorenia spomaliť

Zelený zákal síce nemožno úspešne vyliečiť ani vrátiť späť už vzniknuté zmeny zrakového nervu a zorného poľa, no vďaka vhodnej liečbe je možné spomaliť progresiu choroby.

Liečba glaukómu je dlhodobá, najčastejšie prebieha formou pravidelného kvapkania očných kvapiek. Ak nie je tento typ liečby úspešný, pristupuje sa k laserovej či chirurgickej operácii oka. Cieľom zákroku je znížiť vnútroočný tlak na takú hodnotu, ktorá nebude vyvolávať ďalšie poškodenie zrakového nervu.

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #oči #glaukóm #zelený zákal