Matka liečila syna podľa internetu, nezavolala mu lekársku pomoc. Chlapček neprežil, mal opuch mozgu

Čerstvo narodené bábätko postihli problémy s dýchaním, mladá matka však namiesto okamžitého vyhľadania pomoci u lekára radšej postupovala podľa rád, ktoré jej ponúkol internet. Koniec bol smutný, chlapček rozhodnutie človeka, ktorý ho mal chrániť, neprežil.

14.03.2024 06:00
kladivo, súd, justícia, váhy, právo, notár, zákon Foto:
Prípad teraz rieši súd.
debata (3)

Robí to tak dnes veľa ľudí. Keď ich postretnú zdravotné komplikácie, namiesto návštevy lekára si diagnózu určia sami, po porade s internetovým vyhľadávačom. Doktor Google však často neporadí dobre, čo sa najnovšie vypomstilo mladej mamičke v susednej Českej republike. Jej čerstvo narodenému bábätku, len dvanásťdňovému Dominikovi, sa urobilo zle, začal mať vážne problémy s dýchaním.

Po pár klikoch na počítači matka usúdila, že synčekovi zabehlo mlieko a treba mu uvoľniť dýchacie cesty. Striedavo ho teda búchala do chrbátika alebo mu stláčala bruško tak, ako jej to poradil internet. Časť potravy sa jej síce týmto spôsobom podarilo vyvrátiť, na zlepšenie zdravotného stavu bábätka to však nemalo žiadny vplyv.

„Zdravotný stav Dominika sa naopak ďalej zhoršoval. V stále kratších intervaloch dochádzalo k zástave dychu,“ uviedla štátna zástupkyňa Věra Brázdová.

leták, záchrana života, prvá pomoc, srdce, ruky, Čítajte viac Prvá pomoc? Nemusíte dýchať z úst do úst

Pomoc prišla neskoro

Zdravotnícku pomoc žena synovi zavolala až po dlhých siedmich hodinách, to však už bolo neskoro. Lekár z privolanej záchranky mohol len skonštatovať smrť. Príčinou skonu dieťaťa bol opuch mozgu, čo môže nastať napríklad v dôsledku úrazu, pádu na hlavičku.

„Vznik takého zranenia bolo podľa znalca možné vysvetliť pádom novorodenca z náručia dospelej osoby a úderom temennej časti hlavy o pevnú zem. Smrti bolo možné zabrániť, ak by bola včas poskytnutá lekárska pomoc,“ upozornila podľa českého spravodajského serveru Novinky.cz štátna zástupkyňa.

Na otázku, prečo dieťaťu nezavolala pomoc, matka odpovedala, že sa obávala jeho odobratia sociálkou, ako sa to už raz v minulosti stalo v prípade staršieho potomka. Tvrdila, že príčinou bolo správanie jej partnera.

Expartner ženy mohol stáť aj v pozadí tohto prípadu. Večer pred nešťastnou udalosťou, popisujú Novinky.cz, počula súdená matka z detskej izby ranu: „Bežala som tam, pri postieľke s malým bol môj bývalý priateľ. Pýtala som sa, čo sa stalo. Povedal mi, aby som sa nestarala. Dominik ležal mimo vankúša.“

Tragickú udalosť začal riešiť krajský súd v Plzni, štátna zástupkyňa navrhuje ako trest pre 24-ročnú ženu šesť rokov pobytu za mrežami.

Lekári dôrazne žiadajú ľudí, aby v prípade podozrivých zdravotných ťažkostí hoci aj zbytočne vyhľadali lekársku pomoc a diagnózy si nehľadali na sieti. Môžu tak oddialiť riešenie a spôsobiť sebe či blízkym závažné poškodenie zdravia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #prvá pomoc #opuch