Trvalá vyrážka či začervenanie tváre môžu značiť rozaceu

Pretrvávajúce vyrážky, rozšírené cievky či trvalé začervenanie tváre môžu značiť rozaceu alebo takzvanú ružovku. Rozacea je neinfekčné zápalové ochorenie pokožky tváre. Najčastejšie postihuje líca, bradu, čelo a nos.

14.03.2024 15:00
zamyslenie, úvaha, žena Foto:
Rozaceu pomôže odstrániť laser.
debata

Spúšťačmi ochorenia môžu byť stres, nadmerné slnečné žiarenie, teplo, chlad, fajčenie i užívanie alkoholu a niektorých steroidných liekov, prípadne obľuba pikantných a korenistých jedál. K rozvoju ochorenia môže prispieť aj nesprávna pleťová kozmetika. Medzi dráždivé látky patria alkohol, gáfor, mentol, výťažky z mäty a eukalyptu, parfum, ovocné kyseliny a látky obsiahnuté v pílingoch.

„Rozacea sa vyskytuje v rôznych formách a typoch. Od drobných viditeľných cievok cez hnisavé vyrážky až po zhrubnutú kožu. Prejaviť sa však môže aj zápalom očných spojiviek," priblížila Ružena Sochorová z kliniky Life Style. Dodala, že na rozdiel od akné rozacea nie je vyvolaná nadmernou tvorbou mazu v pokožke.

Rieši sa laserom

Prevenciou je najmä dôkladná starostlivosť o pleť a pokožku. „Na umytie tváre je najlepšie použiť vlažnú alebo studenú vodu, potom ju osušiť jemným potieraním uterákom. Ak je voda príliš horúca alebo príliš studená, môže spôsobiť začervenanie pokožky, prípadne ho zhoršiť," radí lekárka.

potraviny s vysokým obsahom histamínu Čítajte viac Šesť najhorších potravín, ktoré zhoršia potravinové intolerancie. Číslo päť poriadne prekvapí

Ak je pokožka príliš suchá, hydratovať ju možno zvlhčovačmi. Tie zmierňujú aj svrbenie a zabraňujú popraskaniu pokožky, ktoré zvyšuje pravdepodobnosť zápalu.

Základom liečby je odstránenie rozšírených cievok cievnym laserom. To je potrebné opakovať približne každé dva až tri týždne. Ak je prítomné začervenanie pleti, veľmi dobrým pomocníkom je intenzívne pulzné svetlo. Vyrážky na pleti je potrebné liečiť lokálnymi prípravkami s obsahom metronidazolu.

„Pri intenzívnejšom zápale podávame tablety s obsahom metronidazolu alebo deoxymykoínu. V súčasnosti sa osvedčili botulotoxínové injekcie do oblasti tváre a cievny laser," dodala Sochorová.

debata chyba
Viac na túto tému: #laser #rozacea