Dve jednoduché opatrenia v strave a zrejme predídete vážnym zdravotným komplikáciám. Stojí to za to!

Dosiahnutím relatívne malých zmien v stravovaní sa dá každoročne zabrániť tisíckam úmrtí. Ide o obmedzenie príjmu transmastných kyselín a sodíka.

16.03.2024 11:00
žena, zdravá strava, šalát, úsmev Foto:
Zdravá výživa pomáha predchádzať predčasným úmrtiam.
debata

Ako upozorňuje lekár internista, profesor Jozef Novotný z Fakultnej nemocnice Agel Skalica, obmedzením transmastných kyselín by sa dalo predísť až 1 200 úmrtiam ročne. Znížením príjmu sodíka, ktorý je dostupný najmä vo forme kuchynskej soli, by sa dalo predísť ďalším 1 600 úmrtiam.

Transmastné kyseliny sú nenasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v mäse, napríklad hovädzom a jahňacom. Menšie množstvo prirodzene obsahujú aj potraviny bohaté na mliečny tuk: maslo, smotana, tučné syry či smotanové jogurty.

Transmastné kyseliny sa tiež priemyselne vyrábajú. Najčastejšie sa tieto kyseliny nachádzajú v sušienkach, sladkom pečive, polevách. Potravinársky priemysel podporoval používanie takýchto rastlinných olejov a bránil sa ich regulácii z dôvodu ich nízkej ceny, dlhej skladovateľnosti a odolnosti voči opakovanému zahrievaniu.

„Transmastné kyseliny však okrem iného zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, neplodnosti, Alzheimerovej choroby a rakoviny a ich pravidelná konzumácia vedie k zvyšovaniu čísla na váhe – k obezite,“ poukazuje lekár.

čaj, žena, pitie čaju Čítajte viac Tento lahodný nápoj chráni pred rakovinou, výrazne znižuje riziko infarktu a pôsobí proti osteoporóze

Dánsko ich už zakázalo

V roku 2003 Dánsko prakticky zakázalo používanie transmastných kyselín v krajine. Zatiaľčo Európska únia bola najprv proti zákazu pre obavy z obmedzenia voľného pohybu tovaru, neskôr nariadenie schválila a propagovala postup Dánska ako plán pre iné krajiny.

„V súčasnosti WHO odporúča úplné odstránenie priemyselných trans-tukov zo stravy. Práve obsah transmastných kyselín v potravinách, po ktorých je na Slovensku vysoký dopyt, môže mať súvis s rozmachom obezity na Slovensku,“ poukazuje profesor Novotný.

Menej soľme

Keby sa celosvetovo znížil príjem sodíka o 30 percent, teda o 3,15 gramu na deň, dokázali by sme oddialiť až 40 miliónov úmrtí do roku 2040. Takéto zníženie už dosiahli svojimi intervenciami krajiny ako Fínsko, Japonsko a Turecko. „Na Slovensku by sme týmto opatrením mohli predísť nielen obezite, ale aj ďalším kardiovaskulárnym ochoreniam ako napríklad vysokému tlaku,“ doplnil Novotný.

Sodík najviac prijímame z priemyselne vyrábaných potravín, ako sú konzervy či údeniny, a zo soli. Slováci prijímajú dvojnásobok denného odporúčaného množstva soli, ktorým je najviac päť gramov, čo znamená približne jednu čajovú lyžičku. Malé deti by mali denne skonzumovať len dva gramy soli.

debata chyba
Viac na túto tému: #sodík #transmastné kyseliny #infarkt myokardu