Ako vybrať kliešťa v 6 krokoch. A neurobte túto jednu častú chybu...

Kliešte prenášajú nebezpečné ochorenia ako lymskú boreliózu či kliešťovú encefalitídu, ktoré môžu zanechať vážne a dlhodobé následky. Je preto veľmi dôležité pravidelne si po pobyte vonku kontrolovať pokožku a nevítaného návštevníka čím skôr odstrániť. Zopakujte si pred sezónou kliešťa hlavné zásady, ako na to.

19.03.2024 10:00
kliešť Foto:
Sezóna kliešťov začína.
debata

Úrad verejného zdravotníctva SR radí pri odstraňovaní kliešťa postupovať takto:

  1. Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži.
  2. Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia.
  3. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť – je dôležité ho nepoškodiť a nerozmliaždiť.
  4. Neurobte jednu veľmi častú chybu. Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Snažte sa odstrániť celé telo kliešťa aj s hlavičkou.
  5. Kliešťa po odstránení nemliaždite prstami. Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe či uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.
  6. Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa a poriadne si umyte ruky.
pfizer, pr, nepouzivat Čítajte viac Pozor, kliešte sú takmer všade. Ako sa chrániť pred prípadnou nákazou poradí epidemiologička doc. MUDr. Mária Avdičová.

Poznačte si dátum prisatia

Poznačte si pre istotu dátum a pravdepodobnú lokalitu, kde ste mohli kliešťa chytiť. Tieto informácie môžu byť užitočné pre vášho lekára v prípade, že sa u vás neskôr objavia príznaky, ktoré sú obvyklé v prípade infekcií prenášaných kliešťami.

Nasledujúci mesiac venujte pozornosť príznakom ako väčšie začervenanie v mieste odstráneného kliešťa, horúčka, bolesť svalov, bolesť hlavy či opuch a bolesť kĺbov. Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s lekárom.

Pfizer , pr, nepouzivat Čítajte viac Jar prebúdza záhrady, ale aj kliešte. Na čo si dať pozor?

Proti encefalitíde je očkovanie

Dlhodobé oteplenie zvyšuje aktivitu kliešťov – vrátane kliešťa obyčajného, ktorý vyhľadáva človeka a môže naňho prenášať infekčné ochorenia, ako sú kliešťová encefalitída či lymská borelióza. Kliešte sú aktívne, keď denná teplota dlhší čas dosahuje 7 až 8 stupňov Celzia.

Proti kliešťovej encefalitíde je na rozdiel od lymskej boreliózy možné dať sa zaočkovať. Na prevenciu sa oplatí myslieť už pred oficiálnym príchodom jari, keďže základné očkovanie pozostáva z troch dávok očkovacej látky. Telo má tak dostatok času vytvoriť si dostatok protilátok skôr, ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov. (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza