Dajte si bezplatne skontrolovať dusičnany a dusitany vo vode zo studne

Pri príležitosti Svetového dňa vody Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva (RUVZ) aj tento rok poskytnú záujemcom z radov občanov bezplatné orientačné analýzy vzoriek vody zo studní v ukazovateľoch dusičnany a dusitany.

18.03.2024 10:00
voda, muž, ruky Foto:
Dáte si skontrolovať vodu?
debata (1)

Akcia pre verejnosť sa bude konať v priestoroch ÚVZ SR (Trnavská cesta 52, Bratislava) vo štvrtok 21. marca od 9:00 do 11:30. Ďalej tiež v stanovených dátumoch aj priestoroch regionálnych úradov verejného zdravotníctva, podrobnosti k tomu možno nájsť na tomto odkaze.

Pracovníci všetkých RUVZ budú verejnosti poskytovať odborné poradenstvo v oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody z verejných vodovodov a individuálnych vodných zdrojov, ochrany vlastných vodných zdrojov ako i ďalších problémov týkajúcich sa pitnej vody a jej významu pre zdravie človeka.

Väčšina RÚVZ ponúkne aj orientačné vyšetrenia vzoriek vody zo súkromných studní, pričom analýza bude cielená na dva ukazovatele – dusitany a dusičnany.

O kvalitu vody vo vlastných studniach sa musia starať ich majitelia, ktorí by si ju v prípade jej používania na pitné účely mali nechať skontrolovať aspoň dvakrát do roka v akomkoľvek akreditovanom laboratóriu, ktoré poskytuje analýzy kvality pitnej vody (napríklad aj na ÚVZ SR alebo na vybraných RÚVZ). Naopak, kvalitu vody z verejných vodovodov priebežne kontrolujú jej dodávatelia i úrady verejného zdravotníctva.

voda, pitný režim, oohár vody, tekutiny Čítajte viac Aj od tvrdosti vody závisí zdravie Slovákov. Čo o nej rozhoduje?

Nebezpečné pre deti

Dusičnany a dusitany sú najčastejšie prekračovanými chemickými ukazovateľmi v pitnej vode z individuálnych zdrojov (studní) a zo zdravotného hľadiska ich prekročenie nie je bezpečné najmä pre malé deti.

Pitná voda musí byť zdravotne bezpečná, tjej krátkodobé ani dlhodobé a opakované používanie nesmie ohroziť zdravie ľudí. Jej kvalita sa posudzuje z hľadiska fyzikálneho, chemického, mikrobiologického a biologického.

Ak máte záujem v rámci Svetového dňa vody 2024 o bezplatné orientačné vyšetrenie vzoriek vôd z individuálneho zdroja pitnej vody, teda súkromnej studne, v ukazovateľoch dusičnany a dusitany, postupujte nasledovne:

• voda, minimálne 0,2 litra, musí byť odobratá do čistej PET fľaše od neochutenej minerálnej vody, v ktorej nebolo nič skladované,
• pred odobratím vzorky vodu dostatočne odpustite aspoň na dve-tri minúty, aby sa prepláchlo vodovodné potrubie a odpustila voda, ktorá sa nachádzala v potrubí,
• fľašu dostatočne prepláchnite odoberanou vodou, naplňte ju vzorkou a uzavrite,
• fľašu označte štítkom s údajmi o odbernom mieste – uveďte, či ide o kopanú alebo vŕtanú studňu a uveďte adresu, na ktorej sa nachádza,
• prineste vzorku vody na orientačné vyšetrenie čo najskôr po odbere vody do budovy ÚVZ SR alebo na taký RÚVZ (zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Studňa #dusičnan #dusičnany #dusitany #kvalita vody #vlastná studňa