Ženy majú z cvičenia väčší zdravotný prospech ako muži, zistila štúdia

Ženy majú z rovnakého množstva pravidelného cvičenia väčší prospech ako muži, pokiaľ ide o vyhnutie sa predčasnému úmrtiu. Aj relatívne malé množstvo pohybu môže byť pre ženy prospešné, ak inak vôbec nešportujú.

03.04.2024 15:00
beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý... Foto:
Ženám prospieva šport viac.
debata

Muži a ženy vo veku 19 až 64 rokov by mali týždenne absolvovať aspoň 150 minút stredne intenzívneho cvičenia alebo 75 minút intenzívneho cvičenia, pričom aspoň dvakrát týždenne by mali vykonávať aktivity na posilnenie svalov, uvádza britský zdravotný systém NHS. Najnovší výskum naznačuje, že muži a ženy nedosahujú rovnaký prospech pri rovnakej úrovni fyzickej aktivity.

Kardiologička: Starším ľuďom tolerujeme aj vyšší krvný tlak. Aká hodnota to môže byť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Štúdia podľa autorov nenaznačuje, že by ženy mali cvičiť menej, ale skôr chce povzbudiť ženy, ktoré možno z rôznych dôvodov nemajú dostatok pohybu, že aj relatívne malé množstvo pohybu môže priniesť významné výhody.

Štúdia skúmala 412 413 účastníkov bez zdravotných problémov v rokoch 1997 až 2017. Do konca decembra 2019 ich 39 935 zomrelo, z toho 11 670 na srdcovocievne ochorenia.

Respondenti sa pravidelne zúčastnili na zdravotníckych prieskumoch, ktoré zahŕňali otázky týkajúce sa cvičenia. Z výsledkov vyplýva, že pravidelnú fyzickú aktivitu a posilňovacie cvičenia prevádzkoval väčší podiel mužov ako žien. Hoci cvičenie bolo spojené so znížením rizika predčasného úmrtia u mužov aj žien – vrátane kardiovaskulárnych príhod – prínos bol väčší u žien.

srdce, zlyhanie srdca, srdcový infarkt Čítajte viac Ako poznáte, že vám zlyháva srdce? Upozorňujú na to aj príznaky, ktorým bežne nevenujeme pozornosť

Zníženie rizika

Tím vedcov z univerzity v Sydney okrem iného zistil, že 140 minút mierneho cvičenia týždenne znižuje u žien riziko predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny o 18 percent v porovnaní s nulovou aktivitou. Naproti tomu muži potrebovali na dosiahnutie podobného výsledku 300 minút takéhoto cvičenia týždenne.

Zníženie rizika sa zvyšovalo s dobou strávenou cvičením u mužov aj žien, a to až do približne 300 minút miernej aktivity týždenne. Na tejto úrovni mali ženy o 24 percent nižšie riziko predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny v porovnaní s neaktivitou.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb