Zápästie operujú ako jediní na Slovensku s pomocou 3D, výsledky sú lepšie ako klasickou metódou

Vďaka technologickej novinke sa docieli nielen presná korekcia, ale aj detailné umiestnenie implantátu v operovanom zápästí.

04.04.2024 15:00
nemocnica agel kosice Foto:
Košická nemocnica operuje deformity zápästia novou metódou.
debata

Pred pár dňami sa na ortopedickej sále Nemocnice Agel Košice-Šaca vykonala unikátna operácia pod vedením primára Jednodňovej zdravotnej starostlivosti Tomáša Ševčíka. Pacient, ktorý ako prvý absolvoval nový typ operácie, utrpel pred rokom infarkt myokardu a súbežne aj zložitú zlomeninu dolného konca vretennej kosti.

„Keďže jeho stav bol komplikovaný, nebola možná ani odložená operácia zápästia. Pri hojení sa postupne rozvinula zložitá deformita vretennej kosti – posun vo všetkých troch rovinách,“ uviedol Tomáš Ševčík, ktorý priblížil, že ešte aj donedávna sa takéto stavy riešili operáciou, počas ktorej sa kosť prepílila a narovnala.

nemocnica Žilina Čítajte viac Dobrá práca! Pacientku v Žiline operoval čisto ženský tím, u nás je to rarita

Korekcia sa však robila len takpovediac od oka, a to pomocou posúdenia predoperačnej RTG snímky. „V publikovaných štúdiách vychádzala takáto korekcia na približne 80 percent oproti zdravému zápästiu. Rozvoj techniky a počítačových technológií nám však už aj na Slovensku umožnili nový typ výkonu, a to korekciu kostnej deformity pomocou 3D plánovania v špeciálnych grafických programoch. Samotná operácia sa vykoná už v programe, kosť sa virtuálne prereže a narovná podľa zdravého zápästia. Následne sa na kosť primodeluje naskenovaná dlaha a skrutky, ktoré sa použijú pri skutočnom výkone,“ vysvetlil ortopéd, ktorý si novú metódu pochvaľuje.

Video

Kratšie a presnejšie

„Spomínaným postupom vieme docieliť presnú korekciu, presné umiestnenie implantátu aj rozmery skrutiek. Na záver obdržíme od firmy 3D maketu napravenej kosti, rezaciu a vŕtaciu šablónu, ktoré si vysterilizujeme a použijeme pri operácii. Celkovo nám táto technológia pomáha skrátiť operačný výkon približne na polovicu a výrazne zlepšuje presnosť korekcie,“ dodal Tomáš Ševčík z Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny, ktorá je vďaka spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach a spoločnosťou Biomedical Engeneering Košice aktuálne jediným ortopedickým pracoviskom na Slovensku, ktoré má možnosť takýto postup pri korekcii deformít využívať.

debata chyba
Viac na túto tému: #3D #zlomené zápästie #chirurgia #zápästie #3D animácia