Aký mám cholesterol, tlak či koľko tuku v tele? Až do konca mesiaca to môžete zistiť celkom zadarmo

Pri príležitosti Svetového dňa zdravia, ktorý si pripomíname dnes 7. apríla, prichystali regionálne úrady verejného zdravotníctva pre verejnosť až do 30. apríla aktivity, ktoré záujemcom veľa prezradia o ich zdraví.

07.04.2024 10:00
doktor, lekár, meranie tlaku, tlakomer, vysoký... Foto: ,
Záujemcom zmerajú aj krvný tlak.
debata

Ponuka vyšetrení je rôznorodá a nie všade rovnaká. Patrí do nej napríklad vyšetrenie krvi, ktoré ukáže hladinu cholesterolu, krvných tukov či glukózy. Hodnoty cholesterolu a krvných tukov poukazujú na riziko vážnych srdcových problémov (najčastejšie srdcového infarktu), hladina glukózy zasa vyjadruje riziko cukrovky. Merať sa bude aj krvný tlak a pulz. Tieto ukazovatele môžu signalizovať srdcovo-cievne ochorenia.

Ďalej budú môcť návštevníci zistiť, aký majú podiel tuku a svalov na tele, aké je ich držanie tela alebo do akej miery sú ohybní. Užitočné bude aj zistenie hodnoty BMI (body mass index), ktorá ukazuje, či má človek normálnu váhu, nadváhu, obezitu alebo, naopak, podváhu.

Záujemcovi sa dozvedia aj to, aký je ich bazálny metabolizmus, čo je najmenšie množstvo energie potrebnej na pokrytie životných procesov v ľudskom organizme.

Fajčiari získajú možnosť podstúpiť vyšetrenie prístrojom smokerlyzerom, čo je merač obsahu oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu. Na základe jeho hodnoty možno zistiť, či má vyšetrovaný v poriadku dýchacie funkcie.

drac obycajny ker Čítajte viac Plody takmer zabudnutého kríka zázračne zlepšia zdravie. Znižujú cholesterol aj krvný tlak, pomáhajú liečiť žlčník i pečeň

Dobré rady hneď na mieste

Na základe zistených údajov hneď na mieste ľudia získajú aj poradenstvo v oblasti zdravého životného štýlu. Tam, kde budú vyšetrovať držanie tela, sa o svoje dobré rady podelí fyzioterapeut. Všetky ponúkané aktivity i rady sú celkom zdarma.

Prehľad všetkých aktivít jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva si môžete pozrieť na tomto odkaze. Rozsah aktivít sa môže zmeniť vzhľadom na vopred nepredvídané okolnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #krvný tlak #Úrad verejného zdravotníctva #Regionálny úrad verejného zdravotníctva