Nový skríning odhalí rakovinu pľúc a prostaty

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje nové skríningy rakoviny pľúc a prostaty. Pilotné programy by malo spustiť budúci rok.

19.04.2024 16:00
pľúca, röntgen, fibróza Foto:
Skríning rakoviny sa rozšíri.
debata

„Nové skríningy by sa mali pripraviť do konca tohto roka s tým, že v budúcom roku by sa mali postupne spustiť," načrtol riaditeľ odboru verejného zdravia, skríningu a prevencie MZ SR Tomáš Kúdela. Ako dodal, pôjde o pilotnú fázu na vytypovaných pracoviskách.

Gastroenterológ Huorka: Môže aj gynekológ odhaliť rakovinu hrubého čreva?
Video
Zdroj: TV Pravda

Rezort tak získa údaje na to, ako skríningy zavádzať, koľko pacientov dokáže osloviť a nastaviť k tomu primerane diagnostiku a liečbu. Pripomenul, že do procesu musia byť zahrnutí aj lekári. Úlohou je tiež zabezpečiť financovanie. Ako však poukázal, investícia je oproti zdravotným, ale aj ekonomickým benefitom nízka.

Pre koho skríning bude

Skríning rakoviny pľúc odporúča komisia zaviesť u súčasných a bývalých fajčiarov, ktorí prestali fajčiť v priebehu predchádzajúcich 15 rokov, sú vo veku od 50 do 75 rokov a majú 30-ročnú fajčiarsku anamnézu.

Felix Slováček Čítajte viac Sú na tom ľudia oveľa horšie, tak sa nesťažuj. Známej českej speváčke sa vrátila rakovina a toto odkazuje ľuďom

Na zisťovanie rakoviny prostaty navrhuje komisia krvný test u mužov vo veku do 70 rokov v kombinácii s dodatočnou zobrazovacou magnetickou rezonanciou (MRI) ako následným testom.

Postupne sa aktualizujú aj postupy týkajúce sa už existujúcich skríningov – rakoviny prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka. Rezort avizuje aj predloženie akčných plánov národného onkologického programu na ďalšie obdobie. Diskutuje sa aj o možnom rozšírení skríningov na iné ako onkologické ochorenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #rakovina pľúc