„Som na ňu priam alergická!“ Áno, alergia na druhého človeka skutočne existuje, na koho si musíte dať zvlášť pozor?

Kto z nás už niekedy nepovedal smerom k človeku, ktorý nám nie je veľmi po chuti: „Som na neho alergický!“ Vedeli ste však, že niekto skutočne môže v iných ľuďoch vyvolávať alergické reakcie? Ako je to možné?

23.04.2024 10:00
manželia, papiere, hnev, hádka, problém,... Foto:
Niektorých ľudí jednoducho nemusíme.
debata

Keď vravíme, že sme na niekoho alergickí, nemyslíme tým, že v nás vyvoláva typické alergické reakcie ako nádcha, svrbenie alebo začervenanie pokožky. Chceme povedať, že nám nie je sympatický. Druhí ľudia však môžu skutočne príznaky alergie vyvolávať.

Jarní alergici, pozor! Lieky si treba nasadiť už tri týždne pred vypuknutím príznakov!
Video
Zdroj: TV Pravda

„Ako alergiu dnes označujeme imunitne podmienenú nadmernú reakciu imunitného systému na vonkajšie podnety. Samotná alergia na iných ľudí principiálne neexistuje a ani sa nedá testovať. Avšak je možné, že pri interakcii s iným človekom môžete mať určitú neprimeranú formu reakcie. Tá je spojená napríklad s reakciou na parfém a jeho zložky alebo iné kozmetické produkty,“ objasňuje facebooková stránka Alergológovia a imunológovia Slovenska, ktorá sa venujte osvete v týchto zdravotných problémoch.

Alergény na človeku

Alergická reakcia môže súvisieť aj s alergénmi, ktoré sa nachádzajú v prostredí druhej osoby a nesie si ich na sebe. Môžu byť na oblečení, vo vlasoch, na pokožke. Najčastejšie ide o alergény psa, mačky či iných domácich zvierat.

Dr. Ceniga, Unipharma, pr Čítajte viac Čo robiť, ak sa u mňa po užití lieku prejavia nežiaduce účinky? Napríklad zvracanie, hnačka, závraty...?

„Samostatnú kategóriu predstavujú rôzne stresové reakcie sprostredkované nervovým systémom, ktoré pripomínajú alergiu. Môže ísť aj o prejavy žihľavky na koži, ktoré sa objavia po kontakte s osobou, z blízkosti ktorej máme nepohodu. Obklopujme sa preto ľuďmi, s ktorými nám je dobre, to môže pozitívne vplývať aj na náš imunitný systém,“ dodávajú odborníci.

debata chyba
Viac na túto tému: #alergická reakcia