Vyvíja sa správne? Aká choroba ho trápi? Predstavili šikovnú pomôcku pre rodičov malých detí

Rodičia detí do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania. Môžu tiež získavať rady a odporúčania.

26.04.2024 10:00
bábätko, dieťa, novorodenec Foto:
Aplikácia pomôže rodičom.
debata

Bezplatnú aplikáciu predstavili organizácia UNICEF, Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS) a občianske združenie Pediatri deťom. Dostupná je v 15 krajinách sve­ta.

„Jedno z možných riešení, ako zachovať najlepšiu možnú zdravotnú starostlivosť o stúpajúci počet detí v ambulancii – aj podľa skúseností z vyspelých krajín – je vzdelávanie rodičov, aby zvládli rozpoznať a manažovať základné príznaky chorôb, sledovali vývin svojho dieťaťa a venovali sa viac prevencii chorôb a fyzickému i duševnému zdraviu svojich malých detí," uviedla prezidentka SSPPS SLS a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

dieta v nemocnici Čítajte viac Rodičia tam deti berú radi, no keď sa dozviete, čo si odtiaľ môžu odniesť, úsmev zmrzne na perách... Dajte pozor, nech neoľutujete

Založené na vedeckom poznaní

Slovenská verzia aplikácie obsahuje informácie založené na vedeckom poznaní a medicínskej praxi na Slovensku. Na jej adaptácii pracovali slovenskí špecialisti na detské zdravie z radov pediatrov, vývinových psychológov aj špeciálnych a liečebných pedagógov.

„Rodičia na Slovensku budú mať k dispozícii nového praktického pomocníka, vďaka ktorému môžu sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa a zároveň získavať cenné rady a odporúčania,“ podotkla koordinátorka UNICEF na Slovensku Michaela Bauer.

deti, príroda, zima, sneh, chlapec škôlkar Čítajte viac Fyzioterapeutka z Tatier: Deti si nevedia vysmrkať nos, veľa z nich nevie dokonca správne dýchať

Bebbo má personalizovaný obsah na základe konkrétneho veku a pohlavia dieťaťa. Poskytuje interaktívne nástroje v štyroch oblastiach. Všetky údaje zadané do aplikácie sa ukladajú výlučne v smartfóne používateľa. Môžu ju používať obaja rodičia súčasne pre jedno alebo viac detí.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #aplikácia #vývin dieťaťa