Zákerná rakovina pripravila o život Fedora Flašíka, rovnakou trpel aj Karel Gott a bojuje s ňou Jiří Bartoška

Ak sa na nádorové ochorenie lymfatického systému príde včas, pacient má veľkú nádej na vyliečenie. Všímať si treba rastúce uzliny, varuje aj nočné potenie, úbytok na váhe či nevysvetliteľná teplota okolo 38 stupňov Celzia. Lymfóm sa stal osudným politickému marketérovi Fedorovi Flašíkovi, ktorý mu podľahol v pondelok, ale aj manželke amerického prezidenta Jackie Kennedyovej či spevákovi Karlovi Gottovi.

27.04.2024 06:00
Smysl pro tumor Foto:
Jiří Bartoška na zábere z českého seriálu Smysl pro tumor.
debata (4)

Lymfóm môže postihnúť akýkoľvek orgán alebo tkanivo v tele, pretože lymfatický systém je rozptýlený všade. Najčastejšie sa prejaví v uzlinách, ďalej na koži, v kostiach, krvi, žalúdku, črevách, pľúcach, slezine, pečeni či dokonca aj v mozgu. Politický marketér a podnikateľ Fedor Flašík trpel lymfómom v brušnej dutine. S ochorením začal bojovať už pred 14 rokmi.

Posledná nádej pre pacientov s rakovinou krvi. Stojí 400-tisíc eur
Video
Zdroj: TV Pravda

Netajil sa tým, že namiesto klasickej liečby stavil predovšetkým na alternatívu. Choroba sa však napokon dostavila v ešte väčšej sile. V posledných dňoch sa jeho stav veľmi zhoršil, ležal na oddelení ARO v bratislavskej fakultnej nemocnici, odkiaľ ho previezli do kvalitnej pražskej nemocnice Motol, ani tam mu však nedokázali pomôcť.

Muži v ohrození

Lymfómy tvoria cca päť percent všetkých nádorových ochorení. Najohrozenejšou skupinou sú muži vo veku 20 a 30 rokov a potom muži vo veku 60 až 70 rokov. Muži dostanú lymfóm trikrát častejšie ako ženy.

Lymfóm sa prejavuje teplotami okolo 38 stupňov Celzia, nechutenstvom, nevysvetliteľným úbytkom na váhe, nočným potením, chudokrvnosťou, svrbením po celom tele či vyrážkami. Postihnutý si všimne zväčšených lymfatických uzlín, a nemusí pritom ísť len o uzliny na krku, ale i na kľúčnej kosti, v podpazuší či v slabinách. Niekedy sa však nemusia objaviť žiadne príznaky a na chorobu sa príde náhodou.

„Vyšetrenia pozostávajú z krvných testov, vyšetrenia kostnej drene, biopsie a obrazových vyšetrovacích metód. Postúpite aj röntgen, CT alebo magnetickú rezonanciu. U detí sa zvykne robiť PET (pozitronová emisná tomografia). Len na základe krvných vyšetrení sa však nedá určiť, či má chorý lymfóm. Ich hodnoty však môžu naznačiť, že sa v organizme niečo deje. Ukazujú, či sú rôzne typy krvných buniek v norme – nielen čo sa týka počtu, ale i výskytu. Pri krvných testoch sa hodnotia červené a biele krvinky, krvné doštičky a sedimentácia. Abnormality v týchto krvných bunkách môžu byť niekedy prvými príznakmi lymfómu,“ vysvetľuje občianske združenie Lymfoma a Leukémia Slovensko, ktoré sa venuje pacientom s týmito ochoreniami.

onkológia, bunky, rakovina, onkologické choroby, leukémia, lymfóm Čítajte viac Keď sa lymfóm či leukémia napriek liečbe vráti. Toto je veľká nádej!

Základom liečby je chemoterapia

Základom liečby je chemoterapia, cystostatiká zastavujú rast nádorových buniek. Podávajú sa ústne či vnútrožilne. Modernou je biologická liečba pomocou takzvaných monoklonových protilátok (imunoglobulínov), podáva sa väčšinou spolu s chemoterapiou alebo kortikoidmi.

„Rádioterapia alebo liečba ionizujúcim žiarením sa dnes používa k liečbe nádorových ochorení u približne 50 percent pacientov. Jej úspešnosť u lokalizovaného ochorenia (ochorenie, ktoré sa ešte nerozšírilo do ďalších tkanív) je pomerne vysoká. Predpokladom úspešnej liečby je možnosť bezpečne aplikovať dostatočne vysokú dávku žiarenia a zároveň maximálne šetriť okolité zdravé tkanivá,“ informuje združenie.

Priemerná dĺžka života chorého na lymfóm je osem až desať rokov, avšak pacienti žijúci 15 i 20 rokov nie sú žiadnou výnimkou. Choroba má dobrú prognózu, ak sa na ňu príde včas.

Lymfóm má niekoľko desiatok podtypov, najčastejšie sa vyskytujú asi štyri z nich. Známy je takzvaný Hodgkinov lymfóm. „Zhubné bujnenie sa začína v jednej lymfatickej uzline. Môže sa však rozšíriť hlavne lymfatickými cievami do celého tela, ale niekedy postihuje aj iné orgány, ktoré netvoria lymfatický systém. Ak geneticky mutované bunky uniknú kontrolnému mechanizmu tela, živelne sa množia. Pri Hodgkinovom lymfóme sa tieto bunky množia najprv v lymfatických uzlinách, ktoré sa zväčšujú,“ popisuje združenie Lymfoma a Leukémia Slovensko.

tabletka, liek, žena Čítajte viac Diagnóza chronická leukémia nemusí znamenať tragédiu

Slávni a chorí

Takzvaným Non-Hodgkinovým lymfómom, ktorý sa vyvíja z lymfocytov, čo je typ bielych krviniek zodpovedných za imunitnú obranu organizmu, trpela manželka amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho Jackie. Lymfóm jej bol diagnostikovaný v roku 1994, zomrela naň o pár mesiacov. Českému spevákovi Karlovi Gottovi tú istú chorobu zistili v roku 2015, podarilo sa mu ju zdolať, avšak nakoniec ho v roku 2019 zabila leukémia. Mal 80 rokov.

Karel Gott s manželkou Ivanou v roku 2017. Foto: ronin / Česká editoriální fotografie / Profimedia
334256500 Karel Gott s manželkou Ivanou v roku 2017.

Lymfóm úspešne porazil herec Michael C. Hall známy z hlavnej role v seriáli Dexter. Stal sa tvárou, Leukemia & Lymphoma Society, čo je najväčšia dobrovoľnícka organizácia, ktorá sa chorobe venuje.

Rakovinu lymfatických uzlín zistili aj obľúbenému českému hercovi Jiřímu Bartoškovi, vznikla mu v oblasti medzihrudia. Chorobu porazil, zdalo sa, že všetko je roky v poriadku, avšak na konci minulého roka oznámil, že sa mu rakovina znova vrátila.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #lymfóm #Karel Gott #Hodgkinov lymfóm #Jiří Bartoška #lymfatické uzliny #Non-Hodgkinov lymfóm #Fedor Flašík