6 tipov, ako predísť obávanej rakovine kože

Počet ľudí s rakovinou kože na Slovensku neustále narastá, je to jedno z najčastejších onkologických ochorení. Dá sa mu však pohodlne zabrániť, ak budete dodržiavať niekoľko zásad.

13.05.2024 06:00
doktorka, melanóm, skúmanie, žena Foto:
Rakovina kože je čoraz častejšou diagnózou.
debata

Zhubné nádory kože vrátane malígneho melanómu sú celosvetovo najčastejšími onkologickými ochoreniami. Napriek pokrokom v diagnostike a úspešnosti liečby zostáva úmrtnosť na melanóm vysoká. Na Slovensku pribudne každoročne viac ako 7 000 prípadov nemelanómovej rakoviny a takmer tisíc nových prípadov melanómu.

Pracujete v exteriéri? Nemelanómová rakovina je 20-krát častejšia ako melanóm
Video
Zdroj: TV Pravda

„Hlavným rizikovým faktorom je UV žiarenie súčasne s inými faktormi ako napríklad ionizujúce žiarenie, vyšší vek, fajčenie, HPV infekcia, imunosupresívna (potlačujúca imunitu) terapia, zvlášť u pacientov po transplantácii a svetlá pokožka s fototypom I a II,“ informuje Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Tá zároveň pripravila šesť tipov, ako obávanej diagnóze predísť.

Tip 1: Používajte ochranné krémy

Používajte opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom SPF 30 alebo vyšším. Tieto krémy chránia pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia, ktoré môžu viesť k vzniku rakoviny. Je dôležité nanášať opaľovací krém v dostatočnom množstve a dostatočnej frekvencii, najmä po kúpaní alebo potení.

koža, znamienko, žena, rakovina kože Čítajte viac Otázky a odpovede: o najzhubnejšom kožnom nádore melanóme

Tip 2: Obmedzte pohyb vonku

Obmedzte pobyt na slnku v čase, keď je slnečné žiarenie najintenzívnejšie (najmä medzi desiatou až šestnástou hodinou). Týmto môžete znížiť riziko spálenia a poškodenia DNA buniek pokožky.

Tip 3: Noste ochranné odevy

Okrem opaľovacích krémov je dôležité používať aj ochranné odevy ako napríklad dlhé rukávy a nohavice, klobúky a slnečné okuliare.

Tip 4: Pravidelne sa vyšetrujte

Pravidelné samovyšetrenie pokožky a kontrola u dermatológa sú dôležité pre včasné odhalenie možných zmien na koži, ako sú nové alebo zmenené znamienka.

melanóma, rakovina kože Čítajte viac Z dvoch Zdenkiných znamienok sa vykľuli melanómy

Tip 5: Buďte opatrní

Obzvlášť obozretné by mali byť rizikové skupiny pacientov s veľkým počtom znamienok, výskytom kožnej rakoviny v rodine, pacienti s fototypom pokožky I a II, pacienti na imunosupresívnej liečbe a po transplantácií orgánov, ale aj návštevníci solárií.

Tip 6: Prevencia začína v detstve

Prevencia kožnej rakoviny začína už v detstve. Minimalizujte vystavovanie detí UV žiareniu, ktoré môže byť najvýznamnejšou zložkou snahy o prevenciu zhubných nádorov kože, keďže už dve a viac spálení u detí až päťnásobne zvyšujú riziko vzniku melanómu v neskoršom veku.

Dajte si vyšetriť znamienka

Počas májovej kampane Euromelanoma 2024 v dňoch 13. až 15. mája budú k dispozícii lekárky z Dermatovene­rologickej kliniky banskobystrickej nemocnice, ktoré zadarmo skontrolujú znamienka a poradia, aký spôsob ochrany pred slnečným žiarením je pre pokožku najvhodnejší. Vyšetrenie je možné absolvovať v priestoroch školiaceho centra Eduka v čase od 9 do 13 hod.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #dermatológ #melanóm #dermatoskopia #malígny melanóm #ochrana kože