Veľký výskum potvrdil: takmer polovica onkologických diagnóz súvisí s týmto faktorom. Máme ho vo vlastných rukách

Nadváha a obezita môžu mať súvislosť až s takmer polovicou prípadov rakoviny. Prekvapujúce zistenie priniesol robustný výskum švédskych vedcov. S nadmernou hmotnosťou súvisí až 32 druhov onkologických ochorení.

15.05.2024 06:00
nadváha, obezita, žena, hanba, rozpaky Foto:
Nadváha a obezita zdraviu naozaj neprospievajú.
debata

Vedci zo švédskej Lundskej univerzity skúmali desaťročia veľkú vzorku ľudí, až štyri milióny dospelých. Za dlhých štyridsať rokov sa v sledovanej skupine objavilo celkom 332 500 prípadov onkologických ochorení. A v takmer polovici prípadov, konkrétne vo viac ako 40 percentách, sa zistila súvislosť s vyššou hmotnosťou.

Čím chudobnejší, tým obéznejší... nekvalitné, ale chutné potraviny nás vedú do hrobu
Video
Zdroj: TV Pravda

Medzi onkologické ochorenia, na ktoré vplýva obezita, patria rakovina hrubého čreva a konečníka, prsníka, maternice, vaječníkov, prostaty, pankreasu, obličiek, hypofýzy (žľaza v mozgu, ktorá produkuje hormóny), vulvy či penisu.

Muži v ohrození

Zaujímavosťou pritom je, že nadváha či obezita hrá rolu pri vzniku rakoviny predovšetkým u mužov. Ako uvádza český portál seznamzpravy.cz, zvýšenie indexu telesnej hmotnosti, teda známeho BMI, o päť bodov zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 24 percent u mužov a o 12 percent u žien.

obezita Čítajte viac Obezita zvyšuje riziko týchto nádorov

Nadváha či obezita pritom spôsobujú aj veľa ďalších ochorení, nielen onkologické diagnózy. Vo veľkej miere sa podieľajú napríklad na vzniku cukrovky, kardiovaskulárnych chorôb (infarkty, vysoký krvný tlak, náhle cievne mozgové príhody), ochorení pečene, ale nadmerná hmotnosť prispieva aj k astme či vzniku spánkovej apnoe, teda zastaveniam dychu počas spánku. Vysoká hmotnosť skracuje vek dožitia. Ak človek vôbec nešportuje, je to až o sedem rokov.

V súčasnej dobe už každý ôsmy jedinec na svete je obézny, je to viac ako jedna miliarda ľudí. Z tohto počtu tvoria 159 miliónov deti a dospievajúci do 18 rokov veku.

Kedy je to obezita?

O obezite hovoríme, ak je index telesnej hmotnosti, teda BMI, u človeka vyšší ako tridsať. Nadváhu má zasa človeka, ktorého index sa pohybuje v rozmedzí od 25 do 29,9. Normálnu hmotnosť u dospelých Svetová zdravotnícka organizácia definuje hranicami od 18,5 do 24,9. Kto má menej, už trpí podváhou.

Je dôležité poznamenať, že BMI je len hrubým odhadom nízkej, normálnej či nadmernej hmotnosti a nezohľadňuje iné faktory ako napríklad objem svalovej hmoty. Pre športovcov či starších ľudí nemusí byť BMI až tak presným ukazovateľom.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #obezita #nadváha