Keď si myslíte, že ušetríte, v konečnom dôsledku vás to vždy stojí oveľa viac

Túžite po krásnych, bielych, rovných zuboch? Môže to trvať dlhšie, ako ste si pôvodne predstavovali. O tom, aké možnosti máte na výber a prečo sa to nie vždy oplatí urýchliť, sme sa rozprávali s hlavným lekárom zubnej kliniky Dr. Martin Adamom Slašťanom.

21.11.2023 13:55
zuby, zubár, stomatológ, zubná hygiena Foto:
Ilustračné foto.
debata
Nepáči sa mi, že mám krivé, žlté zuby, mala by som si dať spraviť fazety alebo rovno korunky?

Ak vás trápi nevhodné postavenie zubov, ako prvá voľba sa ponúka čeľustno-ortopedická liečba strojčekom, ktorú môžeme doplniť bielením zubov – domácim, ambulantným, prípadne kombinovaným. Pri tomto postupe nie je nutný zásah do tvrdých zubných tkanív a estetický výsledok býva viac než uspokojivý. Ak je chrup z funkčného hľadiska v poriadku, ale trápi vás estetika úsmevu, napríklad máte menšie odchýlky v postavení, tvare či farbe zubov, prikláňame sa k ošetreniu keramickými fazetami. Po korunkách, pretože je to najinvazívnejší postup, siahame až vtedy, keď je chrup výraznejšie poškodený alebo fazety na jeho korekciu nestačia.

Aj fazety patria k invazívnym metódam?

Pri keramických fazetách sa zub brúsi len z prednej steny, pričom sa obrusuje iba sklovina. Ide o minimálne invazívny, ale nenávratný zásah do zubných tkanív. Zjednodušene povedané, nie je cesty späť a bez protetickej náhrady – fazety či korunky, sa už nezaobídete.

Aký je rozdiel medzi korunkou a fazetou?

Hlavný rozdiel je v rozsahu brúsenia. Pri fazetách sa zub brúsi len z prednej steny, pričom sa odbrusuje len časť skloviny. Pri korunkách sa zub nabrúsi po celom obvode, v porovnaní s fazetou tak ide o invazívnejší zásah do tvrdých zubných tkanív.

Čo ak mi zub úplne chýba? Aké mám vtedy možnosti?

Z fixných možností sa ponúkajú dve riešenia – zubný implantát alebo mostík. Ak ste vhodný adept na implantáciu, ide o preferované riešenie, pretože pri tomto zákroku nie je nutný zásah do vedľajších zubov, na rozdiel od zubného mostíka, ktorý sa upevňuje na zuby susediace s medzerou.

Možno všetky tieto práce kombinovať?

Každá z uvedených prác, či už ide o fazety, korunky, mostíky, alebo implantáty, má svoje indikácie, ale môžu sa navzájom kombinovať. V praxi sa s tým stretávame najmä pri rozsiahlejších rekonštrukciách, keď obnovujeme aj funkciu aj estetiku chrupu.

žena s vyplazeným jazykom Čítajte viac Dych, ďasná a jazyk môžu prezradiť prekvapivé veci o tom, čo sa deje vo vnútri vášho tele
Je dobré mať na takú veľkú rekonštrukciu jedného odborníka?

Rekonštrukciu väčšieho rozsahu by mal plánovať skúsenejší zubný lekár, ktorý sa nad rekonštrukciou zamýšľa aj z dlhodobého hľadiska a zohľadňuje priania pacienta. Po absolvovaní komplexného vstupného vyšetrenia, ktoré zahŕňa rtg vyšetrenie, klinické vyšetrenie, fotodokumentáciu, sa vypracuje liečebný plán – finančný a časový harmonogram liečby. Počas liečby je potrebné absolvovať širšie spektrum výkonov, ako sú dentálna hygiena, ošetrenie kazov alebo koreňových kanálikov, preto môžete počas terapie navštíviť viacerých špecialistov. Až na záver liečby, keď je chrup v poriadku, môžeme pristúpiť k protetickej rekonštrukcii.

Spomínali ste, že dobrý protetik by mal počítať aj s ďalším vývojom v ústnej dutine. Ako ste to mysleli?

Aj životnosť protetických prác má svoje limity, preto je vhodné, aby lekár volil menej invazívne liečebné postupy a nechal si tak do budúcna otvorené zadné vrátka.

Aké sú dnešné trendy?

Do zubov by sa nemalo zasiahnuť viac, ako je nevyhnutné, pričom výsledok liečby by mal byť predvídateľný. Pri plánovaní liečby využívame moderné technológie, ako sú fotoaparát, digitálny skener, fréza či 3D tlač. Tieto technológie nám umožňujú naplánovať dokonalý úsmev ešte predtým, než sa do samotnej rekonštrukcie pustíme.

Klesá vek pacientov, ktorí požadujú dokonalý úsmev?

S požiadavkou na dokonalý úsmev prichádzajú pacienti v rôznych vekových kategóriách. Postupne k nám zo zahraničia prichádza trend, keď po nich túžia aj mladí ľudia, ktorí majú relatívne pekné zuby. Vždy preto zvažujeme, či je naozaj nevyhnutný zásah do integrity zubov a ku každému sa snažíme pristupovať individuálne.

Korunky, fazety, implantáty, ľudia za nimi cestujú aj do zahraničia. A o dva dni sa vracajú s novými zubami domov. Kde vidíte úskalia zubnej turistiky?

Protetická rekonštrukcia chrupu je posledný krok v liečbe, ktorej by mala prechádzať príprava chrupu, ktorá často môže trvať týždne až mesiace. Ak nemáte stabilizovanú dentálnu hygienu, ošetrený chrup, k rekonštrukcii by sa nemalo pristupovať. Úlohu zohráva aj budovanie dôvery medzi lekárom a pacientom. Pri dentálnej turistike, aj vzhľadom na nedostatok času, môže byť protetická práca zhotovená na úkor kvality.

Aké riziko sa za tým skrýva?

Ak zubná klinika nemá na prvom mieste zdravie pacienta a volí jednoduchšiu cestu s cieľom časovej a finančnej úspory, tak výsledok nemusí dopadnúť podľa očakávaní. Môže sa stať, že zubný lekár nabrúsi zuby invazívnejšie, než je nutné, či už kvôli nedokonalostiam v chrupe, pretože pred zákrokom nedošlo k ortodontickej liečbe zubným strojčekom, alebo rovno na korunky, aj keď to mohli byť ešte fazety.

osteoporóza, ruka, bolesť kostí, ochorenie kosti Čítajte aj Hrozí vám v najbližších 10 rokoch zlomenina? Takto to zistíte za pár sekúnd
Na čo by mali pacienti myslieť predtým, než sa pustia do takého riskantného podniku?

Mali by si uvedomiť, že fixáciou faziet či koruniek sa liečba nekončí. Nutná je pravidelná profesionálna starostlivosť vo forme preventívnych prehliadok a dentálnych hygien, ktorá predlžuje životnosť protetickej práce. Problém môže nastať v prípade, že dôjde k zlyhaniu faziet alebo koruniek, reklamácia práce v zahraničí alebo hľadanie lekára doma, ktorý prípadné problémy napraví, nemusí byť jednoduchá.

Potom príde na rad plán B?

Fazety majú svoju životnosť a časom sa opotrebovávajú. V priebehu života bude treba zuby opäť zbrúsiť a nasadiť nové fazety alebo korunky. Ak sa k ošetreniu nepristupuje s citom a volia sa invazívnejšie zákroky, ako je nevyhnutné, tak môžu byť v budúcnosti možnosti rekonštrukcie chrupu výrazne obmedzené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korunky #bielenie zubov #fazety #ortodontista