Dych, ďasná a jazyk môžu prezradiť prekvapivé veci o tom, čo sa deje vo vnútri vášho tele

Ústna dutina je vynikajúcim barometrom toho, čo sa deje v celom našom tele, pretože vedie do tráviaceho aj dýchacieho traktu. Je to vstupná brána aj pre baktérie.

08.11.2023 19:58
žena s vyplazeným jazykom Foto:
Čo prezrádza váš jazyk?
debata

DYCH

Nie vždy spôsobuje páchnuci dych cibuľa v šaláte alebo cesnak na hrianke. Chronický zápach z úst sa odborne nazýva halitóza a údajne ním trpí každý štvrtý človek. Často je dôsledkom nedostatočnej ústnej hygieny a pokazených zubov, zlej životosprávy alebo užívania tabaku. Okrem lokálnych príčin v ústnej dutine môže signalizovať aj vážnejší zdravotný problém. Príčinou môže byť cukrovka s typickým „acetónovým“ dychom, reflux, choroby tráviaceho traktu alebo obličiek, ktoré môže sprevádzať zápach po čpavku, pľúc s charakteristickým hnilobným zápachom alebo pečene. Pôvodcom zlého dychu môže byť aj žalúdok, konkrétne baktéria Helicobacter pylori, ktorá sa spája so vznikom žalúdočných vredov.

obezita, prejedanie, tlstý muž Čítajte aj Ak chcete schudnúť, najdôležitejšie je dostať pod kontrolu emočné jedenie, tvrdí lekárka

ĎASNÁ

Zdravé ďasná by mali byť ružové a pevné, bez známok ustupovania alebo krvácania. Krvácajúce, červené alebo opuchnuté ďasná môžu signalizovať gingivitídu – zápal ďasien, alebo parodontitídu – infekciu, ktorá poškodzuje mäkké tkanivo okolo zubov. Ak sa vám zdá, že sa vaše zuby zväčšujú alebo predlžujú, môže to byť jeden z príznakov ustupujúcich ďasien.

Mechanizmy vzniku parodontálnych ochorení sú pomerne dobre známe a novšie výskumy sa zaoberajú tým, aby zistili, akú úlohu môže tento zdravotný problém zohrávať pri vzniku ďalších ochorení vrátane Alzheimerovej choroby, rakoviny a ochorení dýchacích ciest.

Podľa článkov uverejnených v časopise Science sa jeden typ baktérií Porphyromonas gingivalis, ktorý sa bežne vyskytuje pri parodontitíde, nachádza v mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Podľa PubMed Central zasa existuje prepojenie medzi ochorením ďasien a srdca. Samozrejme tí, ktorí fajčili alebo pili veľké množstvo alkoholu, majú väčšiu pravdepodobnosť problémov v ústach aj srdcovocievnych komplikácií. Potenciálne by mohla byť súvislosť aj medzi ochorením srdca a ďasien. Baktérie by mohli týmto spôsobom vstúpiť do krvného riečiska a dostať sa až na vzdialené miesta vrátane srdca, kde môžu spôsobiť zápal a poškodenie. Dôkazom by mohol byť páve nález Porphyromonas gingivalis v koronárnej artérii.

Bledé ďasná však môžu byť tiež problémom: naznačujú anémiu alebo, ak sú biele a bolestivé, leukoplakiu, potenciálne predrakovinové ochorenie.

JAZYK

Jazyk sa v tradičnej čínskej medicíne považuje za dôležitý ukazovateľ zdravia a takmer každé vyšetrenie sa začína jeho vyplazením. Číňania veria, že tvar, veľkosť, farba a štruktúra jazyka súvisí s rôznymi orgánovými systémami v celom tele. Ale i západná medicína venuje jazyku určitú pozornosť.

Napríklad suchosť jazyka a úst môže byť častejšia vo vysokom veku, ale môže byť aj príznakom Sjögrenovho syndrómu. Autoimunitného ochorenia, ktoré postihuje slinné žľazy. Niekedy sa vyvíja ako komplikácia iného autoimunitného ochorenia, ako je lupus alebo reumatoidná artritída, píše sa aj na stránke Clevelandskej kliniky. Väčšinou trápi ženy medzi 40 a 60 rokom života. A trpí ním aj bývalá americká tenistka Venus Williams.

Suchosť v ústach môžu vyvolať aj lieky vrátane niektorých antidepresív, liekov proti alergii a liekov proti bolesti.

bolesť chodidiel, nohy, nepohodlné topánky, zdravotné problémy Čítajte aj Zapáchajú, sú studené, opúchajú alebo mravenčia? Táto časť tela sa vám snaží niečo povedať

Afty sú zvyčajne spôsobené faktormi, ako je stres, citlivosť na kyslé potraviny, ako sú citrusové plody a paradajky, a drobné poranenia. Vraví sa, že s liečbou zmiznú do dvoch týždňov a bez liečby do dvoch týždňov. Zvyčajne sa vyhodia na jazyku, ďasnách, na podnebí, z vnútornej strany pier alebo pod jazykom. Často spôsobujú, že je jedenie a rozprávanie bolestivé.

Opar a afty nie sú to isté. Opar spôsobuje vírus herpes simplex a je nákazlivý, šíri sa pri osobnom kontakte. Afty nespôsobuje infekcia, preto nie sú nákazlivé. Niekedy však môžu byť varovným príznakom iných ochorení vrátane celiakie, zápalového ochorenia čriev, autoimunitných ochorení, ale aj prejavom nedostatku vitamínu B12, zinku, kyseliny listovej alebo železa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #dych #ďasná #afty