7 jarných byliniek, ktoré vás preberú k životu

Sú krásne, plné vitamínov a minerálov, a navyše majú aj dobrú chuť a očistné účinky.

01.04.2024 06:00
bylinky Foto:
debata

FIALKA

KDE JU NÁJDETE: Obľubuje vlhšie tienisté miesta, krovia, rastie pri plotoch a múroch, vo svetlých lesoch a v záhradách.

ČAS ZBERU: Najideálnejšie je zbierať fialky počas slnečných dní. Kvitnú už v marci.

ČO ZBIERAŤ: Kvety fialiek majú jemnú sladkú chuť, preto sa využívajú na dekorovanie sladkých pokrmov, koláčov, dezertov, pudingov a kaší. Často sa predtým skandizujú – namáčajú do cukrového roztoku.

ČO OBSAHUJE: Aj vo fialkách sa nachádzajú vitamíny, najmä vitamín C.

MEDVEDÍ CESNAK

KDE HO NÁJDETE: Vyskytuje sa v listnatých a lužných lesoch na veľkých plochách a má typickú cesnakovú arómu.

ČAS ZBERU: V južnejších teplých oblastiach vykukuje zo zeme už v polovici marca a dá sa zbierať do polovice apríla. Neskôr, koncom apríla, už listy obsahujú príliš veľa chlorofylu a začína rásť jedovatá konvalinka.

ČO ZBIERAŤ: Zbiera sa nadzemná vňať, najvýživnejšie aj najchutnejšie sú skoré, asi 5-centimetrové lístky. Mladé listy sa hodia do šalátov, polievok, nátierok a môžete si z nich pripraviť aj chutné pesto.

ČO OBSAHUJE: Vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo.

ŽIHĽAVA DVOJDOMÁ

KDE JU NÁJDETE: Narazíte na ňu takmer všade, ale mali by ste ju zbierať na svetlých a čistých miestach. To sa týka aj ostatných rastliniek.

ČAS ZBERU: Rastie už od polovice marca, na jedenie ju zbierajte len do polovice apríla.

ČO ZBIERAŤ: Najchutnejšia je mladá tmavozelená vňať, ktorá má do 15 centimetrov. Na konzumáciu používajte len listy. Môžete si z nich uvariť napríklad chutný prívarok či polievku, pripraviť šalát alebo ich pridať do smoothie s ovocím.

ČO OBSAHUJE: Nájdete v nej chlorofyl, betakarotén, vysokú dávku vitamínu C, vitamíny skupiny B, vápnik aj horčík. Obsahuje aj antioxidačné flavonoidy.

PÚPAVA LEKÁRSKA

KDE JU NÁJDETE: Rastie prakticky v akejkoľvek pôde a klimatických podmienkach.

ČAS ZBERU: Mladé listy zberajte hneď začiatkom jari.

ČO ZBIERAŤ: Listy majú mierne horkastú chuť a hodia sa do šalátov namiesto rukoly alebo špenátu. Púpavové listy si môžete pridať aj do smooties alebo z nich urobiť pesto. Jedlé sú aj kvety, z ktorých sa najčastejšie pripravuje sirup. Tie môžete zbierať počas celej doby kvitnutia.

ČO OBSAHUJE: Listy obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, železo, horčík či mangán. Najmä mladé listy obsahujú vysoký podiel vitamínu C. Nachádza sa v nich dvakrát viac železa ako v špenáte.

pestrec mariánsky Čítajte viac Vysoký cholesterol? Tieto bylinky vám pomôžu znížiť jeho hodnotu

ŠTIAV KYSLÝ

KDE HO NÁJDETE: Vyskytuje sa na pastvinách a lúkach s vlhkejšou pôdou. Možno ho však poznáte pod iným názvom – šťaveľ, šoška. V niektorých krajinách sa štiav považuje za zeleninu.

ČAS ZBERU: Zbiera sa v marci, menšie listy sú chutnejšie a je v nich koncentrované väčšie množstvo živín.

ČO ZBIERAŤ: Má príjemnú kyslú chuť. Listy a stonky sa môžu jesť surové len tak samy alebo pridať do šalátov, polievok, prívarkov. Môžete ich dusiť, restovať, variť alebo marinovať. Dobre chutí aj nakrájaný na drobné kúsky a zmiešaný s trochou cukru či medu.

ČO OBSAHUJE: Je bohatý na vitamíny C, E, K, A a vitamíny skupiny B. Obsahuje aj šťaveľan draselný, horčík, fosfor, síru. Štiav je jeden z najlepších zdrojov železa.

SEDMOKRÁSKA

KDE JU NÁJDETE: Vyberte sa za ňou na miesta, kde ju neznečistil prach ciest či škodlivé prostredie.

ČAS ZBERU: Kvety sa zbierajú od marca za slnečného počasia. Najviac prospešných látok obsahujú v období krátko po vykvitnutí.

ČO ZBIERAŤ: Sedmokráska má mierne orieškovú chuť. Pridajte si ju do miešaného jarného listového či ovocného šalátu. Hoďte pár púčikov do polievky, v teplej vode rozkvitne. Alebo ňou ozdobte múčniky. Jedlé sú nielen kvety, ale aj listy.

ČO OBSAHUJE: Vitamín C a minerálne látky.

muž vegetarián Čítajte viac Aké vitamíny a minerály môžu chýbať vegetariánom a čím ich nahradiť

HVIEZDICA PROSTREDNÁ

KDE JU NÁJDETE: Záhradkári ju poznajú ako klasickú burinu, ktorá začína ako prvá rásť po zime v skleníku. Hovorí sa jej aj ptačinec alebo žabinec.

ČAS ZBERU: Vňať sa zberá po celý rok, ale nie keď kvitne.

ČO ZBIERAŤ: Chutí podobne ako špenát či klíčky, a tak sa aj používa v kuchyni. Používa sa ako súčasť šalátov, do polievok a nátierok, dá sa z nej urobiť „špenátový“ prívarok. Môžete si ju nakrájať a posypať si ňou natretý chlieb

ČO OBSAHUJE: Je plná vitamínov A, B1, B2 a C.

Zlepšite si spánok a náladu

  • Ľubovník bodkovaný vám pomôže pri strese, depresii a úzkosti, nervozite a vyčerpaní. Zlepšuje pocit duševnej pohody a rovnováhy, pomáha pri tráviacich ťažkostiach.
  • Valeriána lekárska upokojuje, uvoľňuje organizmu a navodzuje prirodzenú ospalosť.
  • Ashwagandha alebo indický ženšen zvyšuje koncentráciu, pamäť a uvoľňuje napätie a stres. Priaznivo ovplyvňuje prirodzený spánok, zvyšuje energiu a vitalitu.
  • Ženšen sa po stáročia používa na zachovanie telesnej a duševnej rovnováhy v organizme, pomáha zvyšovať vitalitu a posilňuje výdrž a celkovú fyzickú kondíciu.
  • Maca je peruánsky koreň s účinkami podobnými ženšenu a ashwagandhe, pomôže vám prekonať únavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #liečivé bylinky #bylinkár #kuchynské bylinky