3 tajné tipy lekárky, ako zastaviť chorobu hneď v zárodku

Infekčné ochorenie nemusí prepuknúť naplno. V niektorých prípadoch ho možno s pomocou vhodných a jednoduchých opatrení zastaviť už na začiatku. Prečítajte si tri tajné tipy pediatričky.

04.04.2024 06:00
chripka, viroza, rodina, posteľ, choroba,... Foto:
Chorá býva často celá rodina.
debata

Pediatrička Monika Michňová sa podelila o rady, čo robí, keď sa o jej dieťa pokúša choroba. Postupy, ktoré sa osvedčili, môžu pritom použiť všetci, nielen deti. „Cítite vo vzduchu riziko ďalšej choroby? Vytiahnite tieto účinné zbrane a možno ju zdoláte hneď v začiatkoch. Je jedno, či ste malí alebo veľkí, účinkuje to na všetkých,“ sľubuje efekt detská lekárka, ktorá svoje rady prezentuje na sociálnych sieťach.

Čistý nos je základ

Základ liečby je podľa nej vždy čistý nos, pretože hlien je živnou pôdou patogénov. „Opakujem sa ako obohratá platňa, ale je to tak… Sople musia ísť von a je jedno ako,“ prízvukuje detská lekárka. U malých detí, ktoré sa ešte nevysmrkajú samy, treba hlieny dôkladne odsávať nielen cez deň, ale aj v noci. U starších detí možno s nácvikom smrkania začať už okolo desiateho mesiaca, keď deti rady napodobňujú dospelých.

zdravá strava, ovocie a zelenina, zdravé potraviny Čítajte viac Nekvalitná strava rovná sa slabšia imunita

Ako naučiť dieťa smrkať?

Opakovane a neustále potomkovi predvádzajte, ako sa smrká. Najskôr len s použitím prstov, potom aj s vreckovkou. Jedna nosná dierka, po nej druhá. Nie obidve naraz. Naučte deti, aby pri tom mali zatvorené ústa. Mnohé sa totiž snažia zbaviť neželaného obsahu v nosíku tak, že fúkajú ústami, čo je neúčinné. Hlava by mala byť pri smrkaní v miernom predklone.

Neodporúča sa smrkať zo všetkých síl, je to kontraproduktívne. Pri takomto smrkaní totiž môže vzniknúť podtlak, ktorý posunie nosný hlien smerom do ucha. To môže spôsobiť závažné komplikácie, hlavne zápal stredného ucha.

Aké dávky vitamínu D sa odporúčajú pre imunitu a aké pri prevencii osteoporózy?
Video
Zdroj: TV Pravda

Inhaláciou proti kašľu

Proti kašľu sa pediatričke osvedčila inhalácia, čo je po čistom nose krok číslo dva, aby choroba neprepukla v plnej sile. Inhalovať môžete tak, ako sa to robilo v minulosti, teda pripraviť si napríklad rumančekový odvar a potom ho horúci vdychovať pod dekou. Moderná inhalácia, ktorá bola ešte pred časom dostupná len v nemocniciach či kúpeľoch, vyzerá už ale trošku inak.

Na trhu je viacero prístrojov, ktoré menia liečebný roztok na jemnú hmlovinu aerosól. Ten preniká do dýchacích ciest, čistí ich, zvlhčuje, regeneruje, uvoľňuje, a to všetko pomáha v prevencii, ale i boji proti respiračným chorobám.

Najčastejšie sa inhalujú takzvané mukolytiká na rozpúšťanie hlienov, minerálne vody na to určené, ale aj bylinky ako tymian, lipový kvet či slez. Pre väčšie deti a dospelých je vhodná aj inhalácia esenciálnych olejov.

Účinný roztok si však môžete pripraviť jednoducho aj doma. V jednom litri prevarenej vody rozpustite deväť gramov obyčajnej kuchynskej soli, zamiešajte a inhalujte.

Inhalácia sa odporúča nielen v prípade respiračných infekcií, ale aj alergií, astmy, upchatého nosa alebo chronického kašľa, ďalej pomáha i na zníženú imunitu a časté zápaly stredného ucha. Vďaka inhalácii sa kašeľ podľa pediatričky buď nekoná, alebo sa ho podarí utnúť na začiatku.

vitamíny Čítajte viac Céčko, déčko, zinok… Aký výrobok kúpiť, ako ich užívať správne

Sila húb

„No a do tretice začínam podávať imunoglukán,“ prezrádza detská lekárka. Imunoglukány majú schopnosť výrazne podporiť imunitu. Ide o polysacharidy niektorých húb ako hliva ustricová. Niektoré prípravky výrobcovia obohacujú o ďalšie aktívne látky ako napríklad vitamín C či zinok.

Okrem troch vymenovaných opatrení podáva lekárka lieky na zníženie zvýšenej teploty či horúčky, čistí a zvlhčuje vzduch, dbá na primeranú teplotu vzduchu i myslí aj na účinnú dezinfekciu. „Ak sa stav nelepší alebo zhoršuje, treba navštíviť lekára a ten zvolí adekvátnu liečbu,“ uzatvára.

debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #inhalácia #smrkať