Takto sa ohlási skleróza multiplex. Často prichádza nenápadne a napadne to, bez čoho nemôžeme byť

Ak ste ženou a máte vek medzi 20 až 40 rokmi, pravdepodobnosť, že sa u vás vyvinie skleróza multiplex, je vyššia ako u iných skupín obyvateľov. Jej príznaky môžu byť spočiatku veľmi nenápadné. Ktoré symptómy by chorého mali priviesť do ordinácie neurológa?

03.03.2024 06:00
matka, žena, staršia žena Foto:
Roztrúsená skleróza je najmä chorobou žien.
debata

Pri skleróze multiplex dochádza k autoimunitnému zápalu, ktorý postihuje centrálny nervový systém, najmä mozog, miechu a optické (zrakové) nervy. Pre chorobu je charakteristická takzvaná demyelinizácia, čo znamená stratu myelínu, ochranného obalu nervových vlákien. Myelín je dôležitý pre prenos signálov medzi neurónmi a jeho strata vedie k poruche komunikácie medzi nervovými bunkami. Tento zápal spôsobuje tvorbu takzvaných sklerotických plakov v mozgovom tkanive.

Príznaky tohto ochorenia sú rozmanité a môžu sa prejavovať nenápadne napríklad ako silná únava. Niekedy sú však výraznejšie, zahmlené, neostré či dvojité videnie už dokážu človeka poriadne vystrašiť. Choroba často začína práve problémami so zrakom, môže sa objaviť aj celkové zhoršenie zraku či nezvyčajná bolesť očí pri pohľade do svetla.

Niektorí ľudia môžu zažívať krátke a nepravidelné záblesky svetla v periférnej časti zorného poľa. Choroba niekedy ovplyvní práve aj periférne videnie, čo vedie k zúženiu zorného poľa alebo strate viditeľnosti v určitých oblastiach poľa.

skleróza  multiplex Čítajte viac Zabúdanie má v názve, hoci s ním nesúvisí. Celoživotné ochorenie je diagnózou mladých. Čo je kľúčové pre ďalší osud pacienta?

Únava, slabosť v končatinách…

Veľmi typickým príznakom je extrémna únava, ktorá nezmizne ani po výdatnom odpočinku. Problémy s pohybom sú tiež bežné. Človek môže pociťovať oslabenie niektorej z končatín, ruka či noha nie sú také silné ako predtým. Chorý môže napríklad jednu nohu ťahať za druhou alebo má kvôli svalovej slabosti problémy dostať vidličkou či lyžicou jedlo z taniera do úst.

Problémy s rovnováhou, ťažkosti pri chôdzi alebo zhoršená koordinácia pohybov tiež môžu upozorňovať na rozvíjajúcu sa sklerózu multiplex.

Medzi ďalšie včasné príznaky vážneho neurologického ochorenia patria mravčenie či brnenie končatín alebo tváre. Ak vás trápia bolesti v rôznych častiach tela, či už jednorazové, alebo chronické, tiež treba pamätať aj na možnosť tejto diagnózy. A napokon, časté nutkanie na močenie alebo problémy s udržaním moču rovnako ukazujú smer, ktorým sa možno pri pátraní po zdroji problému vybrať.

skleróza multiplex, človek, nervová sustava Čítajte viac Skleróza multiplex: Choroba, ktorá prichádza bez varovania

Veľa ľudí si stále myslí, že ochorenie sa prejavuje problémy s pamäťou, to je však mylná predstava. Poruchy pamäte sa zvyčajne nepovažujú za typický príznak sklerózy multiplex, avšak niektorí pacienti môžu pociťovať rôzne závažné ťažkosti s koncentráciou, pomalé myslenie alebo problémy s plánovaním a organizáciou bežných úloh.

Akékoľvek nezvyčajné zdravotné problémy si radšej dajte vyšetriť, rýchla diagnostika je totiž v prípade sklerózy multiplex kľúčová pre úspech liečby.

muž, lekár, mozog, skleróza Čítajte viac Skleróza multiplex je ochorením tisícok tvárí. Ako súvisí s nízkou hladinou "déčka"?

Rýchla diagnostika je nutná

Pri skleróze multiplex je z hľadiska prognózy pacienta dôležitá rýchla diagnostika. Umožňuje včasné začatie liečby. Upozornila na to predsedníčka sekcie Sclerosis multiplex pri Slovenskej neurologickej spoločnosti Marianna Vitková.

„Sklerózu multiplex nevieme definitívne vyliečiť, ale vieme priebeh choroby modifikovať tak, že ju spomalíme a oddialime neskoršie štádiá, keď už môže pacient mať výraznejšie neurologické postihnutie," priblížila s tým, že existujú veľmi efektívne spôsoby, ako čo najviac oddialiť invalidizáciu pacienta.

Vitková zároveň poukázala na to, že situácia v súvislosti s diagnostikou sa zlepšuje. „Čas od prvých príznakov choroby po diagnostiku sa skracuje. Súvisí to s výrazne lepšou dostupnosťou vyšetrenia magnetickou rezonanciou, na ktoré boli v minulosti dlhé čakacie lehoty, s novými diagnostickými kritériami, ale aj osvetou a edukačnými aktivitami medzi lekármi aj laickou verejnosťou," poznamenala.

Diagnostiku môže podľa jej slov sťažovať široké spektrum príznakov. „Stále nemáme jeden konkrétny diagnostický test, ktorý by sme urobili a vedeli by sme povedať, či pacient má alebo nemá roztrúsenú sklerózu. Je to skôr výsledok zhodnotenia viacerých vyšetrení,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #skleróza multiplex #roztrúsená skleróza #neurodegeneratívna porucha