Osudnou sa jej mala stať mŕtvica, moderátorka Lucia Palugyayová si ešte robila plány na sviatky

Po speváčke Barbare Haščákovej ďalší mladý život, ktorý mala ukončiť nebezpečná mŕtvica. Mladší vek pred jej zákerným útokom nechráni.

04.03.2024 10:00
lucia-palugyayova-jan-krampl-nestandard1... Foto:
Lucia Palugyayová mala zomrieť na mŕtvicu.
debata (16)

Vo veku 46 rokov pred dvomi týždňami náhle zomrela obľúbená bratislavská logopedička Lucia Palugyayová. Diváci ju mohli poznať z televíznej relácie Rapotáčik, v ktorej sa venovala riešeniu logopedických ťažkostí, a bola aj spoluautorkou knižky, ktorá vznikla na základe televíznej relácie.

Náhly skon vyvolal špekulácie, čo sa mohlo sympatickej moderátorke prihodiť, podľa zdroja Nového Času išlo o náhlu cievnu mozgovú príhodu, ktorá nepostihuje len staršie vekové ročníky, ale bez rozpakov loví aj v mladších vodách. Moderátorka si mala podľa informácií denníka ešte dva dni pred svojím odchodom plánovať výlety na veľkonočné sviatky…

Riziko, že sa človek stretne s mŕtvicou, ktorá môže pripraviť o život alebo zanechať vážne zdravotné následky, začína rásť už od 45. roku a významne sa zvyšuje od 65 rokov. Ľudia v tejto vekovej kategórii tvoria až tri štvrtiny všetkých prípadov.

V mladšej vekovej skupine majú vyššie riziko napríklad dospievajúce dievčatá a mladé ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, fajčia a sú aj geneticky náchylné k tvorbe krvných zrazenín. Tieto zrazeniny môžu spôsobiť cievnu mozgovú príhodu, srdcový infarkt alebo embóliu. Rizikovým obdobím pre vznik mŕtvice je tehotenstvo, pôrod a obdobie po ňom.

Barbara Hascakova Čítajte viac Barbara Haščáková zomrela na mŕtvicu v 43 rokoch. Ochorenie si nevyberá, postihuje aj mladých ľudí

Nezdravý životný štýl

Podobne ako pri iných civilizačných ochoreniach hrá svoju rolu aj nezdravý životný štýl. Ide predovšetkým o nedostatok fyzickej aktivity, sedavý životný štýl, fajčenie, konzumáciu alkoholických nápojov, tučnú a sladkú stravu, obezitu, nedostatok spánku a samozrejme chronický stres.

K rizikovým faktorom vzniku mŕtvice patria vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, zvýšená hladina tukových látok v krvi či cukrovka, ale aj srdcové choroby ako arytmie, infarkt a poruchy chlopní.

Vyššia pravdepodobnosť cievnej príhody je aj u niektorých vrodených chorôb. Medzi také ochorenie patria napríklad vrodené nepravidelné spojenia medzi artériami (veľké cievne štruktúry) a žilami, ktoré môžu spôsobiť krvácanie a následnú mŕtvicu.

Pri mŕtvici dochádza k náhlemu prerušeniu prísunu krvi do určitej oblasti mozgu. To sa môže stať v dôsledku zablokovania cievy (ischémická mŕtvica) alebo krvácania do mozgu (hemoragická mŕtvica). Keď sa prísun krvi do mozgu preruší, bunky mozgu nemajú dostatok kyslíka a živín, čo vedie k ich poškodeniu alebo aj smrti.

mozog Čítajte viac Podozrenie na mŕtvicu? Nikdy neurobte toto

Príčinou vzniku krvných zrazenín, ktoré sú podkladom pre vznik ischemickej mŕtvice, môže byť aj ateroskleróza, kedy sa na stenách tepien hromadia tukové, cholesterolové a iné látky.

Takzvaný aterosklerotický plát postupne rastie a zužuje tepnu, čo obmedzuje prísun krvi do tkanív, ktoré zásobuje. Hemoragickú mŕtvicu zasa spôsobuje prasknutie mozgovej cievy, ktoré spôsobí vyliatie krvi do mozgového tkaniva.

K hlavným príznakom mŕtvice patria poklesnutý kútik úst, slabé končatiny, zmätenosť či poruchy reči. V takom prípade treba na nič nečakať a okamžite volať odbornú pomoc. Zavolať si záchranku je pritom lepším nápadom, ako keď sa postihnutý dopraví do nemocnice sám či s pomocou okolia.

Mŕtvica sa rieši podaním liekov na rozpustenie krvnej zrazeniny, prípadne je možné zrazeninu chirurgicky odstrániť.

Koho postihla

Barbara Haščáková zomrela na mŕtvicu minulý rok v novembri vo veku len 43 rokov, v minulosti priznávala vážne problémy s pankreasom a nevyzeralo to, že by bola v Spojených štátoch amerických, kde žila, spokojná a šťastná.

Foto: TASR, Alica Jančoková
Barbara Hascakova

Rozsiahla mŕtvicu postihla už ako 43-ročnú americkú herečku Sharon Stone, následky si niesla roky. Českej majsterke sveta v aerobiku Olge Šípkovej sa choroba ohlásila v 52 rokoch. Športovkyňa to považuje za následok prepínania síl, depresií a nespavosti. Televízneho moderátora Tomáša Juríčka mŕtvica postihla vo veku 24 rokov. Prežil a upravil svoj životný štýl, predovšetkým výrazne schudol.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #mozgová príhoda #mŕtvica #cievna mozgová príhoda #mozgová mŕtvica